Mainos

Tanska saa pian oman astronautin

Tanska on saamassa ensimmäisen oman astronautin. 38-vuotias Andreas Mogensen on pääsemässä avaruuteen kolmen viikon kuluttua. Astronautiksi haetaan mm. Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kautta, ja hakijoita on tuhansia eri puolilta maailmaa. Hakuvaatimukset ovat äärimmäisen kovat.

Moskovan Svezdnii gorodok eli Tähtikaupunki oli vielä neuvostoaikana sotilassalaisuus. Täällä harjoitteli myös kosmonautti Juri Gagarin ennen ensimmäistä avaruuslentoaan vuonna 61.

Nyt paikka on kansainvälinen koulutuskeskus, jossa mm. Euroopan avaruusjärjestö ESA treenaa tulevia astronauttejaan. Pian avaruuteen on pääsemässä ensimmäinen tanskalainen.

- H-hetki lähestyy, enää kolme viikkoa jäljellä. Ymmärrän varmaan että tämä on todella totta vasta kun menen rakettiin ja lukitsen istuimen, Andreas Mogensen totesi lehdistötilaisuudessaan.

Mogensen valittiin vuonna 2009 pitkän ja mutkikkaan hakuprosessin päätteeksi, jossa tuhansien hakijoiden joukosta valikoitiin kuusi uuden sukupolven astronauttia.

Astronautin ura vaatiikin lähes superihmisen. Suositeltava tausta on fysiikan tohtorin tutkinto, urheilijan yleiskunto plus kokemusta hävittäjälentämisestä. Mogensen sopii kuvaukseen varsin hyvin. Hän on pilotti, avaruusinsinööri ja tekniikan tohtori ja harrastaa mm. vuorikiipeilyä ja monipuolista seikkailu-urheilua.

Tanska on uudesta avaruuslentäjästään innoissaan.

– Tanska on pieni maa ja silti vahvasti avaruudessa. Se saa ajattelemaan että voimme pyrkiä vaikka minne, voimme vaikuttaa, matkustaa vaikka avaruusasemalle, toteaa Tanskan avaruustutkimuskeskuksen johtaja Kristian Pedersen.

ESA:n viimeisessä valintakierroksessa parhaiten pärjännyt suomalainen sijoittui kymmenen parhaan joukkoon mutta ei lopulta tullut valituksi.

Andreas Mogensenia odottaa lähtö Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanista  ISS-avaruusasemalle ensimmäinen päivä syyskuuta. Hänen tehtävänsä on viedä aseman pitkäaikaiselle astronauteille uusi Sojuz-kapseli.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.