Mainos

Tänään selviää kielletäänkö uusnatsien toiminta Suomessa – edellisen kerran järjestö on saanut toimintakiellon 1970-luvulla

Pirkanmaan käräjäoikeus antaa iltapäivällä päätöksensä uusnatsijärjestön lakkauttamisesta. Oikeus on käsitellyt poliisihallituksen kanteen, jonka mukaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminta pitää kieltää lain ja hyvien tapojen vastaisena.

Kieltäminen tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että järjestön jäsenhankinnasta ja varainkeruusta tulisi laitonta.

Yhdistyslain asiantuntija Lauri Tarastin mukaan mahdollisen kieltämisen jälkeen yhdistys ei saa enää näkyä mitenkään.

– Kielletty järjestö ei voisi kutsua kokoon jäseniä eikä järjestää tapahtumia yhdistyksen nimissä. Tällöin yhdistyksen nimi katoaa, ja sen pitää kadota pois kaikkialta. Jos yhdistyksellä on omia tunnuksia, niiden käyttö ei enää jatkossa olisi mahdollista.

– On selvä, että kielto ei kuitenkaan koske sitä, että ihmiset kokoontuvat keskenään ilman järjestön roolia.

Tarastin mukaan järjestön perustaminen myöskään uudella nimellä ei olisi mahdollista, jos sen säännöt ja toiminta-ajatus pysyvät ennallaan. Tarasti muistuttaa, että kielletyn yhdistyksen toiminnan jatkaminen on rangaistavaa toimintaa.

Esimerkiksi poliisien suojaamat mielenosoitukset eivät olisi enää mahdollisia, eikä myöskään esimerkiksi nettisivujen ylläpito.

Edellisen kerran toimintakielto langetettiin 1970-luvun lopulla, jolloin kiellettiin neljä Pekka Siitoimen perustamaa kansallissosialistista järjestöä. Päätös perustui Pariisin rauhansopimuksen ehtoihin, jotka eivät sallineet demokraattiset oikeudet kieltäviä yhdistyksiä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.