Tämän superdieetin avulla elät 120-vuotiaaksi?

Yhdysvalloissa kehitetty Calorie Restriction, eli vähäkalorinen ruokavalio tähtää pitkän iän saavuttamiseen syötävää kalorimäärää supistamalla.

Calorie Restriction on erikoisruokavalio, jossa kalorien päivittäistä saantia rajoitetaan runsaasti tavoitteena kehon kokonaisvaltaisen terveyden ylläpitäminen. Ruokavalion ideaksi ei mainita niinkään painonpudotusta, kuin terveyden ja pitkän iän saavuttaminen.

Ruokavalion kehittäjä on Yhdysvaltalainen tiedemies Roy Walford, joka on myös ruokavaliosta kertovan Beyond The 120 Year Diet: How To Double Your Vital Years- kirjan kirjoittaja. Walfordin mukaan ruokavaliota tiukasti noudattamalla ihmisen elinikä voi pidentyä jopa 120-vuoteen.

Walford uskoo ruokavalion alentavan kehon insuliinitasoja ja rasvaprosenttia, vähentävän solunmenetystä ja tulehduksia sekä nuorentavan kehon yleisilmettä monipuolisesti.

Ruokavalion kannattajat eivät valmista ruokaansa paistamalla, grillaamalla tai keittämällä, vaan kuumentavat ruoan sen sijaan höyryttämällä tai syövät kylmää raakaravintoa. Ruokavalio muodostuu täysjyvästä, kalasta, tuoreista vihanneksista, hedelmistä ja pähkinöistä sekä siemenistä.

Amerikkalaisten syömistottumuksia tutkineiden tiedemiesten mukaan liika kalorien kulutus on epäterveellistä ja voi johtaa ennen aikaiseen kuolemaan, siitäkin huolimatta että runsaasti kaloreita kuluttava henkilö olisi ruumiinrakenteeltaan hoikka.

Pitkäikäisyyden saavuttamista ruokavalion avulla ei ole kuitenkaan pystytty yksiselitteisesti todistamaan. Kalorien karsimisen nimeen vannova ruokavalio on aiheuttanut myös runsaasti kritiikkiä, ja ruokavalion kärkkäimmät kritisoijat ovatkin kutsuneet dieettiä syömishäiriöksi terveellisen ruokavalion sijaan.

Lähde: www.calorierestriction.org, Beyond The 120 Year Diet: How To Double Your Vital Years, Roy Walford

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja