Tämäkö muka terveysjuoma? Näin paljon välipalajuomasi sisältävät sokeria!

Kaupan hyllyiltä löytyy uskomattoman laaja valikoima erilaisia smoothieita, vitamiinijuomia ja virkistäviä soodajuomia. Arjen kiireessä ei välttämättä jaksa tutustua pakkausselosteeseen ennen ostopäätöstä. Me teimme sen puolestasi.

Suuri osa smoothieista sisältää 100 prosenttia hedelmää ja näin ollen vain hedelmäsokeria, eli fruktoosia. Asiakas saattaa helposti ajatella, että tuote on tällöin automaattisesti melko terveellinen. Liika hedelmäsokeri voi kuitenkin aiheuttaa ylipainoa ja muita terveysongelmia.

Moni myös ajattelee, että hedelmäpitoiset smoothiet ovat hyvä lähde kuidulle ja muille hyödyllisille ravintoaineille, joita hedelmistä tuoreena saa. Ongelma tässä on kuitenkin se, että hyödylliset ravintoaineet häviävät smoothien valmistusprosessissa.

Fruktoosi ei luonnollisesti ole haitallista kohtuudella nautittuna. Jos kuitenkin kuluttaa runsaasti virvoitusjuomia päivän aikana, olisi suositeltavaa vaihtaa päivittäinen juoma-annos mahdollisimman vähäsokeriseen versioon.

Päivittäiseksi sokerinsaanniksi suositellaan maksimissaan kymmentä prosenttia koko energiansaannista. Tämä tarkoittaa henkilön koosta ja elintavoista riippuen noin 50-70 grammaa sokeria päivässä. Pienet smoothiepullot voivat sisältää sokeria jopa kolmasosan päivän saantisuosituksesta.

Tarkista välipalajuomasi sokeripitoisuus:

NU Smoothie 100% Fruit mixes

Tuote sisältää vain hedelmää soseen ja täysmehun muodossa. Ananas 43 prosenttia, banaani 35 prosenttia, omena ja kookosmaito 8 prosenttia, lisäksi appelsiinia ja sitruunaa. 100 millilitraa tuotetta sisältää 76 kilokaloria ja 14 grammaa sokeria.

Chiquita Smoothie

Chiquita Smoothie sisältää pyreitä ja hedelmätäysmehuja. Sen ravintoarvot 100 millilitralle ovat 60 kilokaloria ja 12 grammaa sokeria.

Organic little miracles -hiilihapoton luomujuoma

Orgaaninen energiajuoma sisältää agavesiirappia, vettä, hedelmämehutiivisteitä, valkoista tee-uutetta, kasviuutetta, porkkanoista ja mustaviinimarjoista valmistettua väritiivistettä, luontaisia aromeja, sitruunahappoa ja askorbiinihappoa. Tuote lupaa, että siihen käytetyt marjat ja hedelmät ovat luonnonmukaisesti viljeltyjä. Ravintoarvot ovat 27 kilokaloria ja sokereita 6,3 grammaa 100 millilitraa kohden.

Glaceau VitaminWater Sitrus

Tuotteen esittelyssä lukee ”vitaminoitu hiilihapoton sitruunanmakuinen juoma. Sisältää sokeria ja makeutusaineita”. Tuote sisältää lähdevettä, hedelmäsokeria, sokeria, sitruunahappoa, mineraaleja, lisättyjä vitamiineja, stabilointiaineita, makeutusaineita ja luontaista sitruuna-aromia. 100 millilitraa tuotetta sisältää vain 13 kilokaloria ja 3 grammaa sokeria. Annoskoko on puoli litraa, joka sisältää yhteensä noin 15 grammaa sokeria.

Hyvää Päivää Hedelmäjuoma

Hyvää Päivää -hedelmäjuoma sisältää sekä fruktoosia että lisättyä sokeria. Siinä on 35 kilokaloria ja 7,3 grammaa sokeria 100 millilitraa kohden. Koko pullossa on sokeria peräti 36,6 grammaa. Sokerimäärä on noin puolet päivän saantisuosituksesta.

Pirkka Smoothie

Pirkka smoothie sisältää täysmehutiivisteitä, persikkasosetta ja banaanisosetta. 100 millilitraa juomaa sisältää 50 kilokaloria ja 11 grammaa sokeria. Koko pakkaus sisältää 28 grammaa sokeria, joka on yli kolmasosa päivän saantisuosituksesta.

Mehuiza Smoothie

Mehuiza smoothie sisältää vain murskattua hedelmää ja täysmehua. 100 millilitraa sisältää 68 kilokaloria ja hiilihydraatteja 15,3 grammaa. Pakkaukseen ei ole merkitty, kuinka suuri osa hiilihydraateista koostuu sokereista.

Brämhults Smoothie

Brämhults smoothie koostuu appelsiinitäysmehusta, tuorepuristetuista marjoista ja banaanisoseesta. Siinä on 60 kilokaloria 100 millilitraa kohden ja sokereita 11 grammaa. Koko pullossa on sokereita 41,8 grammaa. Tämä on yli puolet päivän saantisuosituksesta.

Nutrilett Tasty Tropical Smoothie

Tämän smoothiepurkin kyljessä mainostetaan, että tuote sopii osaksi vähäkalorista dieettiä (”part of a low calorie diet”). Purkissa myös mainitaan, että siinä on jopa 30 prosenttia vähemmän sokeria. 100 millilitraa juomaa sisältää 64 kilokaloria ja 6,4 grammaa sokeria. Annoskoko on 330 millilitraa, joten kokonaissokerimäärä on 21,1 grammaa. Kyseinen määrä on hieman alle kolmasosa päivittäisestä sokerisuositusmäärästä.

Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat