Venäjälle tyrmäys YK-äänestyksessä – nämä neljä maata liittoutuivat Venäjän kanssa

Muuttuuko sodan luonne Venäjän jälleen iskettyä siviilikohteisiin, ulkoministeri Pekka Haavisto? 3:53
Katso myös: Muuttuuko sodan luonne Venäjän iskettyä jälleen siviilikohteisiin, ulkoministeri Pekka Haavisto?

YK:n yleiskokous on hyväksynyt selvin luvuin päätöslauselman, joka tuomitsee Venäjän laittomat alueliitokset Ukrainassa.

143 maata äänesti puolesta ja 35 maata pidättäytyi äänestämästä. Vastaan äänestivät Venäjän lisäksi Valko-Venäjä, Pohjois-Korea, Nicaragua ja Syyria.

Pidättäytyneiden maiden joukossa olivat muiden muassa Kiina, Intia, Etelä-Afrikka ja Pakistan.

Venäjä liitti laittomasti itseensä neljä Ukrainalle kuuluvaa aluetta valekansanäänestysten jälkeen. Sekä niin kutsutut kansanäänestykset että alueiden "liittäminen" Venäjään on laajasti tuomittu kansainvälisessä yhteisössä.

Päätös tuoda asia yleiskokoukseen tehtiin sen jälkeen kun Venäjä käytti syyskuun lopussa veto-oikeuttaan estääkseen vastaavan päätöslauselman YK:n turvallisuusneuvostossa. Yleiskokouksessa YK:n kaikilla 193 jäsenmaalla on yksi ääni eikä yhdelläkään ole veto-oikeutta.

Venäjä olisi halunnut salaisen äänestyksen

Viime kuussa YK:n turvallisuusneuvostossa mikään maa ei asettunut veto-oikeuttaan käyttäneen Venäjän puolelle. Kiina, Intia, Brasilia ja Gabon pidättäytyivät äänestämästä.

Ennen yleiskokouksen keskustelua ja äänestystä Venäjä osoitti kaikille jäsenmaille kirjeen, jossa se hyökkäsi "länsimaisia delegaatioita" vastaan. Venäjän mukaan niiden toimilla ei ole mitään tekemistä kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan perusperiaatteiden suojelemisen kanssa.

Venäjä myös esitti äänestyksen järjestämistä salaisesti, mutta tähän yleiskokous ei taipunut. Salaista äänestystä käytetään yleensä vain esimerkiksi turvallisuusneuvoston vaihtuvien jäsenten valinnassa.

Lue myös:

    Uusimmat