MTV tapasi Ukrainassa sotivia suomalaisia taistelutauolla – yksi haavoittunut toipuu tällä hetkellä sairaalassa

MTV tapasi suomalaisia vapaaehtoissotilaita Ukrainassa - näin he kommentoivat ukrainalaisia taistelijoita 1:57
MTV tapasi suomalaisia vapaaehtoissotilaita Ukrainassa – näin he kuvailevat ukrainalaisia taistelijoita.

Ukrainaan on lähtenyt taistelemaan tuhansia ihmisiä ulkomailta, myös Suomesta joitakin kymmeniä. Suomalaisilla on Ukrainassa toiminut nyt kuukauden verran oma joukkueensa. Toimittajamme Niko Nurminen tapasi Ukrainassa suomalaistaistelijoiden ryhmän.

Ukrainan asevoimien erikoisjoukkojen suorassa alaisuudessa toimii suomalaisjoukkue, jolla on tänään lepojakso taisteluista. 

Suomalaiset ovat olleet kahdella eri rintamalla ja saaneet kuukausi sitten perustettua oman sotilasyksikön, joka näillä taistelutauoillaan myös kouluttaa sotaan lähteviä ukrainalaisia.

– Pääosin ukrainalaiset ovat erittäin hyviä taistelutovereita. Erittäin aseveljellisiä. Täysin tuntemattomana olen tullut heitä kouluttamaan. Kiittävät koulutuksesta ja kentälläkin ihan yhtä sakkia ollaan. Ainoa ero on kieli, sanoo konekiväärimies Joni Björkbacka.

Tarkkaa tietoa Ukrainan puolella taistelevien ulkomaalaisten lukumäärästä ei ole. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi maaliskuun alussa, että yli 20 000 ulkomaalaista vapaaehtoista on liittynyt maan taisteluvahvuuteen.

"Haavoittunut toipuu sotilassairaalassa"

Ruumiita, niin sotilaita kuin siviilejäkin, tulee Ukrainan sodassa paljon. Tarkkoja vahvistettuja lukuja on tällä hetkellä mahdotonta saada, mutta Ukrainan armeija arvioi Venäjän menettävän päivittäin noin 100–300 sotilasta. 

Venäjän kärsimät kokonaistappiot ovat yli 30 000 henkeä, Ukraina väittää.

Omista sotilastappioistaan Ukraina on ollut hyvin vaitonainen. Tällä viikolla maan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuitenkin sanoi, että ”joka päivä kuolee 60–100 sotilasta ja 500 haavoittuu”. 

MTV:n tapaamilla suomalaisilla on ollut "onnea" matkassa, sanoo joukkueenjohtaja Topi Huhtala.

– Tästä meidän Suomi-porukastamme ei ole kuin yksi haavoittunut niin, että hän on jonkin aikaa pois pelistä. Ukrainassa on hoidettu hyvin, lääketiede on todella kehittynyttä. Haavoittunut toipuu tällä hetkellä ukrainalaisessa sotilassairaalassa, Huhtala kertoo.

”Se on pahin virhe, jonka voi tehdä”

Puna-armeijan maine on Ukrainan sodan aikana romahtanut. Suureelliset ajatukset nopeasta voitosta, Kiovan valloituksesta ja Zelenskyin syrjäyttämisestä osoittautuivat nopeasti mahdottomiksi toteuttaa.

Presidentti Vladimir Putinin "erikoisoperaatio Ukrainassa" on muotoutunut yli 100 päivää jatkuneeksi sodaksi, jolle ei loppua näy.

Tällä hetkellä sodan ankarimpia taisteluita käydään Itä-Ukrainan Luhanskin alueella Severodonetskin kaupungista. Ukrainalla on lisäksi käynnissä ainakin jonkinlaista menestystä saavuttanut vastahyökkäys Etelä-Ukrainan Hersonin alueella.

Vaikka Venäjän sotakoneen strategista ja taktista osaamista on kilpaa arvosteltu, ovat suomalaiset kohdanneet taisteluissa hyvin kyvykästä väkeä.

– Olen huomannut, että porukka alkaa aliarvioimaan venäläisiä. Sitä ei saisi missään nimessä käydä. Se on pahin virhe, jonka voi tehdä, toteaa suomalainen joukkueenjohtaja Mark Gubar MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat