Tämä on tutkimuksen mukaan tehokkain tapa vähentää koronatartuntoja

Onko maskisuositus selkeä? Näin asiantuntijat vastaavat – Mika Salminen täräyttää selkeän nyrkkisäännön 2:14
Onko maskisuositus selkeä? THL:n Mika Salminen täräyttää selkeän nyrkkisäännön.

Uuden tutkimuskatsauksen mukaan kasvomaskin käyttö on tehokas tapa vähentää koronatartuntoja. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa brittilehti The Guardian.

Kasvomaskien käyttö näyttää olevan tehokkain yksittäinen tapa, jolla yksilöt voivat pienentää koronan aiheuttamaa tautitaakkaa. Asia selviää lääketieteellisessä BMJ-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jota varten kansainvälinen tutkijatiimi selvitti eri keinojen tehoa koronan leviämisen estämisessä.

Kahdeksan aiemman tutkimuksen analyysissä tarkasteltiin, miten kasvomaskien käyttö, käsien peseminen ja etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin vaikuttavat koronan ilmaantuvuuteen. Kasvomaskin käyttö johti tilastollisesti merkittävään 53 prosentin vähenemiseen koronan ilmaantuvuudessa. Eri kasvomaskien tehokkuutta tutkimuksessa ei ollut mahdollista arvioida.

Fyysisen etäisyyden pitäminen muihin ihmisiin pienensi ilmaantuvuutta 25 prosentilla. Käsien peseminen näytti olevan tehokkuudeltaan samaa luokkaa kasvomaskin käytön kanssa, mutta koska aiheesta oli vain vähän tutkimusta, ei tuloksia voi pitää tilastollisesti merkittävinä. 

Yksityiskohtaista analyysiä ei voitu tehdä myöskään tehdä järeämpien rajoitustoimenpiteiden, kuten työpaikkojen ja koulujen sulkemisen, tehosta.

Maskisuositus Suomessa

Rokotuskattavuus paranee, mutta korona leviää silti väestössä – varsinkin rokottamattomien parissa. Erityisesti vakavalta koronavirustaudilta suojaavat rokotteet eivät nekään poista täysin tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä.

Suomessa THL suosittaa, että maskia käytetään edelleen julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Maskisuositus kannattaa huomioida erityisesti, jos ei ole saanut täyttä rokotussarjaa. Myös rokotteen saaneen kannattaa pitää riittävää etäisyyttä, pestä käsiään ja käyttää tarvittaessa maskia.

THL:n mukaan maski suojaa muita ihmisiä, erityisesti rokottamattomia, ja antaa maskityypistä riippuen jonkin verran suojaa myös kantajalleen.

Lue myös:

    Uusimmat