Tämä musiikkilaji aiheuttaa itsemurhia ja muut erikoiset lääketieteelliset oivallukset

Huumori-Nobel (Ig-Nobel -palkinto) jaetaan vuosittain keksinnöille, jotka saavat ihmiset ensin nauramaan ja sitten ajattelemaan. Palkinnon saamisen perusteena on ollut tutkimus, jota ei voida eikä pidä todistaa.

Nämä palkitut ja monet muut kuuluvat maailman oudoimpiin lääketieteellisiin keksintöihin.

Mitä kalliimmat lääkkeet, sen parempi

Vuonna 2008 Rebecca Waber ja professori Dan Ariely julkaisivat tutkimuksen joka osoittaa, että kalliit lumelääkkeet ovat tehokkaampia kuin halvat lumelääkkeet. Tutkijoiden mukaan markkinointi ja hinnoittelu muuttavat tuotteen todellista tehoa.

Kolmen eri kokeen kautta tutkijat osoittivat, että kuluttaja, joka maksaa tuotteesta edullisemman hinnan, saa siitä vähemmän hyötyä kuin kuluttaja, joka maksaa normaalihinnan samasta tuotteesta.

Kantrimusiikki voi aiheuttaa itsemurhan

Vuonna 2004 kaksi opiskelijaa voitti Huumori-Nobelin julkaisemastaan Kantrimusiikin vaikutus itsemurhaan -raportista. Sosiaalipsykologit Steven Pino ja Jim Grundlach totesivat, että mitä enemmän kaupungin radioasemat soittavat kantria, sitä enemmän itsemurhia tapahtui.

Tutkimuksen mukaan kantrimusiikissa esiintyvät teemat lisäävät itsetuhoista mielialaa niissä ihmisissä, jotka ovat jo valmiiksi itsemurhariskiryhmässä, ja siksi kantrimusiikki liittyy korkeisiin itsemurhalukuihin.

Rakkaus on pakko-oireinen häiriö

Vaikka rakkaus onkin ruusuja ja kuunvaloa sinulle, niin ystävillesi pakkomielteesi uuteen rakkauteesi voi ennemmin tuntua sairaudelta. Toteamus, että romanttinen rakkaus on biokemiallisesti mahdoton erottaa vaikeasta pakko-oireisesta häiriöstä, toi psykiatri Donatella Marazzitille kemian Huumori-Nobelin vuonna 2000.

Vuoristoratakyyti auttaa astmaan

Vuonna 2010 hollantilaisilla Simon Rietveldilla (Amsterdamin yliopisto) ja Ilja van Beestilla (Tilburgin yliopisto), oli liikaa aikaa ja liian vähän tekemistä, joten he päättivät tehdä kokeita. He hommasivat 25-vuotiaita astman oireista kärsineitä naisia ajamaan vuoristorataa. Myöhemmin tutkijat saivat palkinnon huomattuaan, että astman oireita voidaan hoitaa vuoristoradalla.

Kahvi aiheuttaa harhoja

Tutkimuksen mukaan paljon kahvia juovat näkevät hallusinaatioita tai tuntevat "kuolleiden ihmisten läsnäolon" helpommin kuin muut. Isossa-Britanniassa tehtyyn tutkimukseen osallistui 200 opiskelijaa. Tutkimuksesta ilmeni, että mitä suurempi kahvin kulutus on, sitä alttiimpia ihmiset ovat kuulemaan ja aistimaan asioita, jotka eivät olleet todellisia.

Silmä hampaasta

Mies sai näkönsä takaisin hampaansa avulla. Kirurgit irrottivat yhden miehen hampaista, asettivat hampaan linssin sisälle ja istuttivat hampaan hänen silmäänsä. Tekniikkaa voidaan käyttää vain silloin, kun henkilöllä on vahingoittunut sarveiskalvo ja muuten terve silmä. Onnistunut operaatio tapahtui Sussex Eye Hospitalissa Brightonissa kirurgi Christopher Liun johdolla.

Jyvätyynyistä palovammoja

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä, vehnätyynyt voivat aiheuttaa palovammoja. Ne tarjoavat toki helpotusta kehon kipuihin ja särkyihin, mutta voivat myös polttaa. Lääkärit Adelaiden sairaalan hätäpäivystyksestä varoittivat asiasta, kun vastaanotolle oli ilmestynyt monia potilaita, jotka kärsivät mikroaaltouunissa lämmitetyn jyvätyynyn aiheuttamista palovammoista.

Lähde: www.oddee.com

Studio55/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat