Tämä merkki kertoo oikean leikkausajan perennoille ja ruusuille

Puutarhoissa aletaan valmistautua talven tuloon ja tekemään ennakkovalmisteluja ensi kevättä varten. Syksyllä huolella hyvästellyt penkit ja pensaat palkitsevat kevään koittaessa. Kasvien leikkaamisessa kannattaa kuitenkin käyttää malttia.

Lokakuun pian alkaessa on aika kaivaa puutarhasakset esille. Kannattaa kuitenkin malttaa hetki, jos kasvit ovat vielä vihreitä.

– En suosittele leikkaamaan ennen kellastumista, koska kasvien pitäisi rauhassa saada vetää kesän aikana kerätyt ravinteet juureen takaisin, jolloin ne säilyvät hyvin talven yli, ohjeistaa Pirkanmaan Marttojen puutarhaneuvoja Heidi Ovaska.

Jos kasvit leikkaa vihreinä, ne hukkaavat ravinteet ja kasvit talvehtivat huonommin. Malttia kannattaa siis käyttää ja odottaa, että vihreä perennapenkki kellastuu syksyn edetessä.

Kaikkia perennoja ei leikata syksyisin

Perennojen leikkausajoissa on eroja. Osa perennoista leikataan vasta keväällä.

– Syksyisin perenna leikataan siistimisen vuoksi ja varren voi napsaista suoraan tyvestä. Tällainen on esimerkiksi kuunlilja, Ovaska kertoo.

Särkynytsydän, ukonhattu ja varjolilja sekä muut onttovartiset perennat suositellaan leikattavaksi vasta keväällä, sillä katkaistuun varteen kerääntynyt vesi jäätyy talvella ja vahingoittaa kasvia.

Ovaska sanoo, että osaa voi häiritä onttovartisen perennan törröttävät varret. Silloin yhtenä keinona on perennan leikkaaminen niin, että kasvin varsi osoittaa maata kohden.

– Silloin vesi ei pääse varteen, vaan taitoskohta suojaa sitä, Ovaska ohjeistaa.

Jos kasvit ovat säästyneet kesän ja syksyn aikana sienitaudeilta ja homeelta, voi leikkausjätteet jättää perennoiden päälle. Ne keräävät eristävää lunta penkin päälle, jolloin perennat kestävät talven yli paremmin.

Syksyllä leikattu ryhmäruusu kukoistaa keväällä

Yleensä polvenkorkuisiksi kasvavat ryhmäruusut leikataan syksyisin noin 15–30 senttimetrin pituisiksi maan pinnalta. Ruusujakaan ei kannata leikata ennen niiden kellastumista.

– Syksyllä leikattu ruusu haaroo paremmin keväällä. Vartta kannattaa jättää sen verran reilusti, että mahdollisten paleltumien tullessa sitä voi leikata vielä keväällä reilummin.

Ryhmäruusuja isompia pensasruusuja ei tarvitse leikata joka vuosi.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Kuvat: Lehtikuva

Mari Mäkinen / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja