Tämä johti Niko Ranta-ahon yllätystunnustukseen – uutuuskirja kertoo taustat: Salaisten viestien paljastuminen vei toivon selviämisestä

4:31
Kuuntele ääninauhat: Yksi Katiska-vyyhdin keskeisistä todistemateriaaleista on poliisin tilakuuntelunauhoite niin sanotusta Ruisrock-bilekämpästä. Tilakuuntelun avulla poliisi sai tietoa Ranta-ahon käymästä huumekaupasta.

Valtavasta Katiska-huumevyyhdistä syytetty ex-liikemies Niko Ranta-aho kiisti pitkään syyllistyneensä mihinkään rikokseen, kunnes hän yllättäen keväällä 2020 tunnusti kaiken.

Ranta-aho kertoi itse viime kesäkuussa tutkintavankeudesta vapauduttuaan, että hän halusi tunnustaa ymmärrettyään, että niin moni oli jo kertonut hänen osallisuudestaan vyyhtiin. Lisäksi hän toivoi saavansa lievemmän rangaistuksen tunnustamalla.

Tänään julkaistu Katiska, suuri huumevyyhti-uutuuskirja (Kia Kilpeläinen & Rami Mäkinen, Otava) avaa lisää Ranta-ahon tunnustuksen taustoja.

Tunnustusta edelsi erikoinen prosessi, jossa Ranta-aho yritti lähettää kanssasyytetyille kirjeitä oikeusavustajansa välityksellä. Kirjeissä Ranta-aho pyysi heitä puhumaan tietyllä tavalla, eikä häntä saisi ilmiantaa.

Mietti kuumeisesti todisteiden kumoamista

Massiivinen Katiska-oikeudenkäynti alkoi tammikuussa 2020. Jutussa oli yhteensä noin 50 syytettyä.

Pääsyytetyt olivat Ranta-aho ja ex-Cannonball pomo Janne "Nacci" Tranberg.

Heitä syytettin useista törkeistä huumausainerikoksista ja törkeistä dopingrikoksista. Kummallekin vaadittiin 13 vuoden vankeusrangaistusta. Molemmat kiistivät kaiken.

Myös Ranta-ahon silloista tyttöystävää Sofia Belórfia syytettiin kahdesta rahanpesusta ja huumausainerikoksesta.

Ranta-ahon ja Tranbergin lisäksi 12 syytetylle vaadittiin 13 vuoden maksimirangaistusta.

Oikeudenkäynnin alettua Ranta-aho yritti koko ajan keksiä, miten hän saisi kumottua todisteet, jotka osoittivat hänen syyllisyytensä.

Apureina sisko ja oikeusavustaja

Uudessa Katiska-kirjassa kerrotaan, että Ranta-aho päätti yrittää vaikuttaa muiden syytettyjen kertomuksiin uhkailemalla, kiristämällä ja lahjomalla.

Ranta-aholle oli määrätty tiukat yhteydenpitorajoitukset, joten hän valitsi apureikseen isosiskonsa ja toisen oikeusavustajansa, joka oli tullut asianajaja Hannu Kaitaluoman avuksi juttuun.

Kirjassa avataan kuvio, jolla Ranta-aho välitti salattuja viestejä muille syytetyille.

Hän kirjoitti siskolleen ohjeita siitä, millaisia viestejä tämän pitäisi välittää muille syytetyille. Naispuolinen oikeusavustaja välitti viestit puolestaan siskolle.

Paljastui poliisille

Yritys oli epätoivoinen ja Ranta-aho jäi siitä kiinni jo maaliskuussa 2020.

Poliisi sai viestienvaihdon selville, kun he näkivät Ranta-ahon oikeusavustajan menevän erään Katiska-istunnon jälkeen suoraan Ranta-ahon isosiskon luo. Sisko oli tuolloin poliisin tarkkailussa.

Poliisille selvisi, että Ranta-aho oli pyrkinyt vaikuttamaan kanssasyytettyjen kertomuksiin oikeudessa.

Siskolta löytyi etsinnöissä käsin ja tietokoneella kirjoitettuja ohjelappuja. Osan Ranta-aho oli kirjoittanut avustajansa tietokoneella. Viestejä oli paljon ja ne oli kirjoitettu helmi-maaliskuussa.

Poliisi epäilee, että siskon piti välittää viestit huumevyyhdin keskeisille syytetyille.

Velat luvattiin antaa anteeksi

Kirjan mukaan yhdessä viestissä Ranta-aho lupasi eräälle syytetylle velat anteeksi, jos tämä kertoisi oikeudessa Ranta-ahon toivomalla tavalla.

Maanantain kuulemisessa tuotavat asiat, kun syyttäjä tai jonkun avustaja kysyy. Nyt on hetki sanoa ne, jotta koko velka anteeksi annetaan sekä autetaan linna-aikana. Maanantain jälkeen häntä ei enää kuulla, joten nyt on se aika sanoa muutama asia, mitä me tarvitaan. Asiat yksinkertaisia eikä vaikuta häneen negatiivisesti. Jos hänelle ok, lauantaina saa ohjeet, viesti kuului.

Kirjan mukaan tämän viestin tarkoitus oli, että syytetty sanoisi oikeudessa, ettei Ranta-aho voinut olla vyyhdin keskeisen nimimerkki Cobran takana.

Tosiasiassa juuri Ranta-aho käytti nimimerkkiä Cobra.

Viesti rakkaalle ystävälle

Toinen viesti oli tarkoitettu Ranta-ahon hyvälle ystävälle.

Viestissä listattiin useita asioita, joita ystävän tulisi kertoa oikeudessa.

Rakas ystäväni, et ymmärrä, miten pahoillani olen, lupaan kaiken hyvittää ja tulevaisuudessa autan kaikessa. Olen elämäni velkaa sinulle, mutta toivottavasti kaikki on kondiksessa.

Älä luule, että olen luovuttanut vielä, mulla on monia juttuja menossa, ja moni asia tulee muuttumaan oikeudessa. Eli on vielä todella hyvät saumat, jos olen syytön, myös sinä olet täysin. Sinulta tarviin tiettyjä juttuja käräjillä kerrottavaksi, ja muista, poliisi ei ole kaveri, joten älä heitä mieti missään kohtaa.

Kaikki Ranta-ahon viestit eivät kuitenkaan olleet ystävällisiä, kerrotaan kirjassa.

Liikemies yritti kiristää erästä jutun syytettyä ja tämän naisystävää puhumaan oikeudessa toivotulla tavalla. Jos näin ei tapahtuisi, Ranta-aho uhkasi puhua miehelle 13 vuoden tuomion ja sotkea myös naisystävän mukaan juttuun.

Viestejä myös Tranbergille

Ranta-aho toivoi isosiskonsa puhuvan myös Tranbergille tunnustamisen puolesta. Ranta-aho tiesi, että sisko oli Nacin kanssa läheisissä väleissä.

Kirjan mukaan Ranta-aho neuvoi siskoa välittämään viestejä Tranbergille teksti-tv:n välityksellä:

Voit sinne pistää sille viestejä sillai, että tunnistaa ne sun viesteiksi. Lupaat venaa sitä ja pyydät, että myöntäisi kaiken ja pelastaisi mut.

Ranta-aho toivoi siskon kertovan oikeudessa tietyllä tavalla Tranbergista. Ranta-aho toivoi siskon sanovan näin:

Sitten, kun meidän suhde lähentyi, Janne halusi rehellisesti kertoa tekemistään rikoksista ja mahdollisesta tuomiosta, että ei tule yllätyksenä. Kerroin hänelle, että se 10 vuoden tuomio ei ole tässä ongelmana, mutta tarviin Nikolta hyväksynnän ja saan sen vasta, kun yhteydenpitorajoitukset poistuvat.

Oikeusavustaja ei saanut jatkaa työssä

Ranta-ahon salaiset viestit paljastuivat 19. maaliskuuta viime vuonna.

Samana päivänä hänen asianajajansa Hannu Kaitaluoma sai puhelun poliisin tutkijalta.

Kirjan mukaan hän sai kuulla olevansa jatkossa ainoa Ranta-ahon puolustaja, sillä toinen avustaja ei voisi enää toimia tehtävässä.

Viestejä välittäneen naispuolisen oikeusavustajan työt Katiska-vyyhdin parissa päättyivät siihen.

Seuraavan päivän istunnossa syyttäjä vaati naisavustajan erottamista tehtävästään. Nainen ilmoitti samalla itse luopuvansa avustajan tehtävästä.

Naisesta tehtiin myös syyttäjien taholta tutkintapyyntö poliisille. Rikostutkinta on yhä kesken.

Uskottavuus meni

Ranta-ahon asema muuttui samalla hankalaksi, sillä nyt hänen kiistonsa ei ollut enää uskottava. Kirjan mukaan hän tajusi tuolloin, että ulospääsyä ei enää ollut.

– Jäin kiinni siitä kirjehommasta, jossa lupasin antaa velkoja anteeksi ihmisille. Minulla oli kolmet puheet niskassa, joten oltiin tilanteessa, josta ei millään uitu pois. Kävin avustajan [Kaitaluoman] kanssa tilannetta läpi, ja totesimme, että 13 vuotta tulee. Pohdin, että onko mitään tapaa saada tuomiota järkevämmäksi, Ranta-aho kertoo kirjassa.

Maanantaina 23. maaliskuuta Ranta-aho päätti kesken istunnon tunnustaa. Tunnustus yllätti täysin myös hänen asianajajansa.

– Yhtäkkiä hän sanoi, että jos hän tunnustaisikin kaiken ja palauttaisi huumeet. Sanoin, että tätä pitäisi vähän harkita ja miettiä, Hannu Kaitaluoma kertoo kirjassa.

– Kirjeiden paljastumisen jälkeen istuimme käräjäoikeuden salissa. Juttelimme avustajan kanssa. Emme kuunnelleet, mitä muut puhuvat, vaan laadimme suunnitelmaa, Niko Ranta-aho selitti kirjassa.

Ranta-aho päätti tuolloin itsekseen, että nyt oli tunnustuksen aika.

Pyysi palaveria syyttäjän kanssa

Kirjassa kuvaillaan, kuinka Ranta-aho lähti kesken istunnon käymään vessassa ja hän ehti jo vessareissun aikana kertoa poliisille toivovansa palaveria syyttäjien kanssa.

– Pyysimme tutkijan puhumaan syyttäjille, että haluamme pitää heidän kanssaan käräjäoikeuden istunnon lopuksi palaverin. Sen jälkeen menimme käräjäsalin odotusaulaan, ja siinä istuimme syyttäjä [Erkki] Huhtalan kanssa. [Toinen syyttäjä Heli] Vesaaja oli puhelimen päässä, koska hän oli silloin sairauslomalla. Koko istuntosali oli tyhjennetty ja kaikki muut poistuneet. Tila oli varta vasten järjestetty, Ranta-aho kertoo kirjassa.

Kirjan mukaan Ranta-aho yritti palaverissa käydä syyttäjien kanssa kauppaa siitä, mitä hän saisi vastineeksi, jos tunnustaisi syytteet.

Syyttäjät sanoivat kuitenkin Niko Ranta-aholle, että he eivät lupaisi mitään.

– Huhtala sanoi minulle, ettei tunnustamisesta tässä kohtaa, kun se kirjehomma oli selvinnyt, annettaisi mitään hyötyä. Ainoastaan, jos pystyisin konkreettisesti todentamaan ja jotain monttuja näyttämään. Hän sanoi, että anna minulle joku viisikymppiä, Ranta-aho kertoo kirjassa.

Paljasti kätköt

Ranta-aho päätti näyttää huumekätköt.

Vielä samana iltana Ranta-aho lähti poliisien kanssa kaivamaan muutaman huumekätkön esiin Karkkilaan. Kaikkia kätköjä ei kuitenkaan löytynyt.

Kirjassa asianajaja Kaitaluoma muistelee, että tuona iltana löytyi jo 14 tai 16 kiloa amfetamiinia.

Etsinnät jatkuivat seuraavana päivänä ja Ranta-aho meni nyt paikalle valoisaan aikaan poliisien kanssa. Amfetamiinia ja MDMA:ta löytyi lopulta yhteensä 64 kiloa.

Siinä oli Ranta-ahon mukaan 14 kiloa enemmän kuin mitä syyttäjä oli pyytänyt.

– Jopa tuomari rupesi nauramaan, kun sanoin, että anteeksi vain Huhtala, kun toin 14 kiloa liikaa, Katiska-vyyhdin pääsyytetty muistelee kirjassa.

Ennätyspitkät kuulustelut

Oikeudenkäynti jatkui pari päivää myöhemmin ja tuolloin Ranta-aho tunnusti suurimman osan syytteistä. Iltapäivällä alkoivat uudet poliisikuulustelut, koska edellisissä Ranta-aho oli kiistänyt kaiken.

Kuulustelu venyi yömyöhään.

– Minulle lyötiin 12 tunnin kuulustelu. Olin johonkin kolmeen asti yöllä kuultavana, Ranta-aho muistelee kirjassa.

– Välillä minä, poliisit ja Niko menimme Pitäjämäen Mäkkäriin syömään. Sitten tultiin takaisin ja jatkettiin puoli kolmeen asti yöllä. En ole varmaan koskaan ollut töissä niin myöhään. Tuli uusi enkka, Kaitaluoma kertoo kirjassa.

Ero seurasi

Melko pian Ranta-ahon tunnustuksen jälkeen hän erosi Sofia Belórfista.

Huhtikuun lopussa Belórf ilmoitti julkisuuteen eronneensa Nikosta.

Viralliseksi syyksi erolle Belórf kertoi, että hän ei voinut hyväksyä rikollisuutta ja hän haaveili perheestä. Ne haaveet eivät toteutuisi miehen kanssa, joka päätyisi vuosiksi vankilaan.

Myöhemmin selvisi, että Belorfilla oli tuolloin jo suhde alussa Stefan Thermanin kanssa.

Jatkoi rikoksia vapauduttuaan

Helsingin käräjäoikeus antaa tuomionsa Katiska-jutussa huhtikuussa.

Nyt Ranta-ahoa epäillään kuitenkin jo uusista huumerikoksista. Hänet vangittiin tammikuussa epäiltynä useista huumerikoksista.

Poliisi epäilee, että Ranta-aho jatkoi huumebisneksiään lähes heti sen jälkeen, kun hän vapautui tutkintavankeudesta viime kesäkuussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja