Saako Niko Ranta-aho historiallisen kovan tuplatuomion? Hovioikeus antaa päätöksen Katiska 2 -huumejutussa

Näin Niko Ranta-aho pyörittää bisneksiään vankilasta käsin: ”Siellä on liiketoiminnat menossa” 1:59
Näin Niko Ranta-aho pyörittää bisneksiään vankilasta käsin: ”Siellä on liiketoiminnat menossa”.

Helsingin hovioikeus antaa tänään tuomionsa niin kutsutussa Katiska 2 -huumejutussa. Niko Ranta-aho tuomittiin asiassa käräjillä kahden vuoden vankeuteen.

Syyttäjä oli vaatinut Ranta-aholle 13 vuoden vankeusrangaistusta, mutta käräjäoikeus katsoi, että tämän ensimmäisessä Katiska-huumejutussa saama 11 vuoden vankeustuomio tuli ottaa huomioon uutta rangaistusta määrätessä. Oikeuden mukaan tuomiot eivät yhteenlaskettuna voi ylittää 13 vuoden vankeutta, joka on maksimirangaistus törkeistä huumausainerikoksista.

– Käräjäoikeuden tekemä kohtuullistaminen johtaa rikosten laatuun ja vakavuuteen ja erityisesti Ranta-ahon syyllisyyden asteeseen nähden kohtuuttoman lievään lopputulokseen, erikoissyyttäjät Heli Vesaaja ja Anna-Riikka Ruuth kirjoittivat valituksessaan hovioikeuteen.

Ranta-aho on vaatinut, että hovioikeus hylkää syyttäjän valituksen.

Syyttäjät: Laskelmoi rangaistusalennuksen

Käräjätuomion mukaan Ranta-aho toi Katiska 2:ssa kanssatuomittujensa kanssa Suomeen ekstaasia ja huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä. Oikeuden mukaan Ranta-aholla oli keskeinen rooli rikosten suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Katiska 2:n rikosten tekoaikaan vuoden 2020 loppupuoliskolla Ranta-aho oli vapaana odottamassa Katiska 1:n tuomiota. Hänet vapautettiin Katiska 1:n tutkintavankeudesta kesäkuussa 2020, kun jutun oikeudenkäynti oli edelleen kesken.

– Tuomion antopäivän (Katiska 1:stä) tiedettiin menevän vuoden 2021 puolelle ja tämä seikka oli myös Ranta-ahon – – tiedossa. Tuomio annettiin lopulta 8.4.2021. Poikkeuksellisen pitkä tuomioharkinta-aika on mahdollistanut sen, että uusia törkeitä huumausainerikoksia on voitu tehdä jo laskelmoidusti siitä oletuksesta, että niistä tuomittava rangaistus menee samaan konkurrenssiin, syyttäjät sanoivat hovivalituksessaan.

Konkurrenssilla syyttäjät viittaavat käräjäoikeuden ratkaisuun, ettei aikaisemman ja uuden rangaistuksen kokonaisuus voisi muodostua ankarammaksi, kuin jos rikokset olisi tuomittu samalla kertaa.

Niko Ranta-aho kommentoi MTV Uutisille syyttäjän rangaistusvaatimusta 0:26
Näin Ranta-aho kommentoi syyttäjän rangaistusvaatimuksia jo käräjäoikeudessa.

Aki Linnanahde kirjoitti kirjan tuomitusta huumerikollisesta Niko Ranta-Ahosta 15:59
Aki Linnanahde kirjoitti kirjan tuomitusta huumerikollisesta Niko Ranta-Ahosta.

Lue myös:

    Uusimmat