Katiska-lisätutkinta paljastaa: Näin epätoivoisesti Niko Ranta-aho yritti ohjailla todistajia ja rikoskumppaneitaan vankilasta käsin: "Voisi olla mahdollisuus saada iso raha"

Kuuntele: MTV sai haltuunsa Ruisrockin bilekämpän salanauhoja – kokaiinin kyllästämä Ranta-aho uhosi henkirikoksilla:"Mä oon mielipuoli" 4:31
Kuuntele ääninauhat: Yksi Katiska-vyyhdin keskeisistä todistemateriaaleista on poliisin tilakuuntelunauhoite niin sanotusta Ruisrock-bilekämpästä. Tilakuuntelun avulla poliisi sai tietoa Ranta-ahon käymästä huumekaupasta.

Poliisin Katiska-lisätutkintamateriaaleista selviää, miten päätekijä Niko Ranta-aho yritti tutkintavankeusaikanaan puhua todistajia ja epäiltyjä rikoskumppaneitaan ympäri. Tiukkojen yhteydenpitorajoitusten aikana hän turvautui isosiskoonsa, joka on niin ikään syytettynä vyyhdissä.

Poliisin julkistamissa uusissa lisätutkinnoissa on perehdytty Niko Ranta-ahon ja hänen siskonsa viestienvaihtoon ajalta, jolloin Ranta-aho vielä kiisti käyneensä huumekauppaa Espanjasta käsin.

Ranta-ahon siskoa syytetään törkeästä rahanpesusta. Syyttäjän näkemyksen mukaan hän on vastaanottanut eri kerroilla suuret summat käteistä rahaa, joka on peräisin huumekauppaan kytkeytyvistä laittomuuksista.

Rahaa on ollut jemmassa muun muassa siskon hevostallilla Pirkanmaalla. Syyttäjä arvioi, että siskon kautta on kulkenut Katiska-varoja ainakin 60 000 euron edestä.

Uusissa lisätutkinnoissa ruodittu siskon puhelimesta löytyneitä viestejä ja hänen hallustaan löytyneitä kirjeitä.

Materiaalit ovat helmi-maaliskuulta ajalta, ennen kuin vyyhdin päätekijäksi tunnustautunut Niko Ranta-aho myönsi valtaosan syytteistään. Takinkääntö tapahtui maaliskuun toiseksi viimeisellä viikolla.

Cobrasta eroon

Siskon vastaanottamista viesteistä ilmenee, että tutkinvankeudessa ollut Ranta-aho yritti ponnekkaasti ohjailla vyyhtiin kytkeytyvien henkilöiden ja nimeämiensä todistajien sanomisia itselleen suotuisaan suuntaan.

Ranta-aho vangittiin viime heinäkuussa. Hän oli tutkintavankeudessa ja tiukkojen yhteydenpitorajoitusten alaisuudessa lähes vuoden päivät.

Hän pyysi siskoaan välittämään ohjeet ja pyynnöt eteenpäin tietyille henkilöille. Käsin kirjoitetuissa kirjeissä ja tekstitiedostoissa Ranta-aho painottaa "anteeksi annettavia velkoja" ja tarjoamaansa avunantoa.

– Nyt on hetki sanoa ne, jotta koko velka anteeksi annetaan sekä autetaan linna-aikana, Ranta-aho kirjoitti kirjeessä.

Yksi hänen suurimmista huolenaiheistaan näytti olevan Cobra-nimimerkki, jolla laittomia aineita oli kaupattu. Ranta-aho pohti, miten saisi häivytettyä oman kytköksensä nimimerkkiin. Sitä varten hän tarvitsisi apua muilta henkilöiltä.

– Noilla tarinoilla koko kevät, jos tulee jotain tarkennuksia, tarkennetaan, mutta noi heti alusta lähtien jos kysytään jonkun tahon puolesta. Älä poisnimeä ketään muuta kuin Ranta-aho Cobrasta, hän kirjoitti ohjeissaan.

Rahaa vastineeksi

Eräälle sisäpiiriläiselleen Ranta-aho pyysi siskoaan lähettämään seuraavat terveiset: 

–Voisi olla mahdollisuus saada iso raha parin lauseen muutoksesta, millä pystyis takaamaan pojan hyvinvoinnin rahallisesti Ioppu elämänsä. Ei vaikuta sen tuomioon.

Viime syyskuussa Helsinki-Vantaan lentokentällä jäi kiinni Ranta-ahon rikoskumppaniksi syytetty mies ja hänen naisystävänsä, jotka olivat matkalla Ranta-ahon luo Espanjaan.

Pariskunnan ruumalaukusta löytyi 65 000 euroa käteistä. Mies myönsi, että rahat olivat menossa Ranta-aholle ja hänen silloiselle tyttöystävälleen Sofia Belórfille.

Viesteissään Ranta-aho lupasi auttaa ystäväänsä, kunhan naisystävä lupaisi pitää käräjillä saman linjan kuin poliisikuulusteluissa. 

– Jos ei suostu mulla varma kakku X:n (miehen nimi) puheiden takia, joten silloin puhun X:n mukaan sille 13v ja myös hänet (naisen) sotken tähän, Ranta-aho uhkaili.

Paikoin siskon puhelimesta löytyneet muistiinpanot ovat hyvin tajunnanvirtamaisia.

– Todistajat niihin yhteys, muistuta faijaa espanja sim erittäin kiireellinen ja myös pankki tiedot. 

Viestejä alushousuihin

Toista sisäpiiriläistään koskevan ohjekirjeen Ranta-aho käski tulostaa kaksipuoleisena ja pienellä fontilla, jotta teksti mahtuu yhdelle paperille. Paperin oli tarkoitus kulkeutua tutkintavankeudessa olevalle sisäpiiriläiselle omaisen vierailun yhteydessä.

– Sano (naisen nimi) että vie pikkareissa ja että ei puhu siellä huoneessa tuosta asiasta, jos olisi mikit siellä.

Ranta-aho ohjeisti myös, että tutkintavankeudessa olevan sisäpiiriläisen tulisi niin ikään laittaa lappu housuihinsa ja kuljettaa se selliinsä rauhallista lukuhetkeä varten. Kirje ystävälle alkaa tunteikkaasti.

– Rakas ystäväni, et ymmärrä kuinka pahoilla olen, lupaan kaiken hyvittää ja tulevaisuudessa autan kaikessa. Olen elämäni velkaa sinulle, mutta toivottavasti kaikki on kondiksessa. Älä luule, että olen luovuttanut vielä, mulla on on monia juttuja menossa ja moni asia tulee muuttumaan käräjillä. 

Lämminhenkisen alun jälkeen Ranta-aho alkaa vyöryttää yksityiskohtaista listaa siitä, mitä kanssasyytetyn pitäisi sanoa Ranta-ahon rahoista, matkoista ja viestiliikenteestä. 

– Kirjoita noi itsellesi paperille, opettele ne ja ota esiin, kun syyttäjä tai avustaja kyselevät liittyen asiaan.

Vetosi Tranbergiin

Oman lisänsä rikosvyyhtiin ovat tuoneet kirjavat ihmissuhdekuviot.

Ranta-ahon sisko on myöntänyt olevansa lämpimissä väleissä vyyhdin toiseksi päätekijäksi syytetyn Janne "Nacci" Tranbergin kanssa. Poliisin esitutkinnassa onkin useita todisteita kaksikon välisestä viestinvaihdosta.

Tranberg on kuulusteluissa pitkälti vaiennut osallisuudestaan Katiska-vyyhtiin. Hän kiistää syytteet ja on luonnehtinut olleensa korkeintaan "teknistä osaamista" tarjonnut henkilö.

Syyttäjien mukaan hän on ollut huumeliigan johdossa Ranta-ahon tavoin osallistumalla muun muassa huumeiden nettikauppaan. 

– Sitten viimeisenä asia minkä toivon, että suostut, se on mun ainoa mahdollisuus tästä selvitä ja saada se Janne tajuamaan vihdoin, että ottaisi ne itselleen ja voisi minut pelastaa, Ranta-aho vetosi siskoonsa.

Lisäksi hän pyysi siskoa luonnehtimaan itseään käräjäkuulemisissa suotuisaan sävyyn, sosiaalisia lahjojaan painottaen:

– Nikolla on ystäviä laidasta laitaan ollut jo pienestä pitäen. Tuntee aina kaupungista kaikki enemmän ulkona käyvät ihmiset ja tulee kaikkien kanssa toimeen. Laajaan ystäväpiiriin kuuluu muun muassa rikollisia, ammattiurheilijoita, yritysjohtajia.

Maaliskuun lopulla Ranta-aho teki täyskäännöksen ja myönsi valtaosan syytteistään. 

Katiska-vyyhdissä kuullaan tällä viikolla vielä puolustuksen loppupuheenvuoroja. Tuomioita saadaan vastaajien suuren määrän vuoksi odottaa ensi vuoden alkupuolelle saakka.

Lue myös:

    Uusimmat