MTV oikeudessa: Katiska-vyyhdin syyttäjät eivät usko Niko Ranta-ahon pyörittäneen huumeorganisaatiota yksin – "Hän on sekoillut pahasti huumehintojen välillä"

4:11
Rikostoimittaja Tiia Palmén kertasi päivän tapahtumat käräjäoikeudesta.

Suomen suurin huumeoikeudenkäynti eli niin sanottu Katiska-juttu on edennyt loppusuoralle ja tänään Helsingin käräjäoikeudessa kuullaan syyttäjien loppulausunnot. Ensimmäiset puolustuksen loppupuheenvuorot kuullaan perjantaina.

Syyttäjien mukaan liivijengi Cannonballin entinen johtaja Janne Tranberg ja aiemmin liikemiehenä tunnettu Niko Ranta-aho johtivat Espanjasta käsin doping- ja huumausaineiden salakuljetusorganisaatiota.

Vuosien 2016–2019 aikana Suomeen tuotiin syytteiden mukaan 17 kiloa kokaiinia, yli 200 kiloa amfetamiinia, reilut satatuhatta ekstaasitablettia ja muun muassa metamfetamiinia, LSD:tä ja hasista.

Tranberg kiistää kaikki syytteet, mutta Ranta-aho on puolestaan myöntänyt johtaneensa huumeliigaa.

MTV Uutiset seurasi tässä jutussa syyttäjien loppulausuntoja.

Lue täältä Niko Ranta-ahon yllättävästä tunnustuksesta kesken oikeudenkäynnin: Katiska-jutussa sokkikäänne: Niko Ranta-aho tunnusti kaiken! Myönsi syytteet ja paljasti uusia suuria huumekätköjä poliisille

Kello 16.45 MTV Uutisten seuranta syyttäjien loppulausunnoista päättyy tähän.

Syyttäjän mukaan Sofia tiesi Nikon rikollisista kuvioista

Kello 16.25 Niko Ranta-ahon entistä avopuolisoa Sofia Belórfia syytetään Katiska-vyyhdissä huumerikoksesta ja kahdesta rahanpesurikoksesta. Belórf kiistää kaikki syytteet.

Belórf tai Ranta-aho eivät olleet itse tänään paikalla oikeudessa.

Syyttäjien mukaan Belórf syyllistyi ensimmäiseen rahanpesuun vuoden 2019 maaliskuussa. Hänen syytetään vieneen tuolloin noin 8 000-10 000 euroa rahaa Espanjaan matkalaukussaan.

Syyttäjien mukaan Belórf tiesi rahan olevan rikollista alkuperää eli että se on peräisin Ranta-ahon törkeästä huumausainerikoksesta.

– Belórf ei ole voinut olla havaitsematta, että Ranta-aho haki Malmin hautausmaalta kirjekuoren ja laittoi sen matkalaukkuun. Tekotapana oli käteisen rahan piilottaminen naisen matkalaukkuun. Se ei poista Belorfin tietoisuutta asiasta, syyttäjä Erkki Huhtala totesi.

Toinen rahanpesusyyte liittyy 12 700 euron arvoiseen Rolexiin, jonka Belórf sai syyttäjän mukaan avopuolisoltaan Niko Ranta-aholta. Syyttäjän käsitys on, että Belórf tiesi, että kello on hankittu rikollisella rahalla.

Belórf kiistää syytteen, mutta hän myöntää saaneensa kellon joululahjaksi avomieheltään jouluna 2018.

– Helvetin enkeleitä vieraili Ranta-ahon ja Belorfin kotona syksyllä 2018, siellä vieraili myös Janne Tranberg. Belórf on ollut tietoinen Ranta-ahon rikollisista toimista, Huhtala sanoi.

Tranberg ei jäänyt kuuntelemaan itseään koskevia loppulausuntoja

Kello 14.28 Nyt syyttäjät vaihtavat puhujaa ja äänessä on erikoissyyttäjä Erkki Huhtala. Hän aloittaa loppupuheenvuorot Janne "Nacci" Tranbergia koskien.

Hieman erikoista on se, että Tranberg oli paikalla koko tämän aamupäivän kuuntelemassa loppulausuntoja, mutta hän lähti pois ruokatauolla. Kuitenkin vasta nyt salissa käydään läpi hänen osuuttaan rikosvyyhtiin.

Ilmeisesti Tranberg ei halunnut kuulla syyttäjien näkemyksiä itseään koskien. Yleensä Tranberg on ollut oikeudessa kokonaiset päivät.

Tranberg kiistää kaikki syytteet eikä hän ole puhunut asiasta mitään esitutkinnassakaan.

Syyttäjien mukaan Niko Ranta-aho ja Janne Tranberg ovat Katiska-vyyhden päätekijät. Huhtalan mukaan miesten yhteydenpito on käynyt täysin selväksi oikeudenkäynnin aikana. Viestittelyt dopingiin liittyen alkoivat keväällä 2016.

– He viestittelivät aluksi omilla nimillään ja siellä läheteltiin esimerkiksi dopinglistoja. Myöhemmin he siirtyivät käyttämään nimimerkkejä. Sekin on osoitus tästä laittomasta toiminnasta, Huhtala sanoi.

Ensimmäinen dopinglähetys tuli Suomeen syksyllä 2016.

Syyttäjän mukaan kumpikaan miehistä ei pärjännyt yksin. Tranbergilla oli hyvä tietämys dopingaineista ja myös Ranta-aholla oli niistä jotakin kokemusta.

– Varsinainen asiantuntija näyttäisi olleen Tranberg.

Syyttäjän mukaan Niko Ranta-aho hoiti aineiden toimittamisen Suomeen ulkomailta ja Tranberg aineiden välityksen ja myynnin kotimaassa.

Huhtalan mukaan Tranberg on yrittänyt oikeudessa vierittää syitä kanssasyytettyjen niskaan.

Syyttäjä: Tranbergin ex-puoliso tiesi olleensa mukana rikollisessa toiminnassa

Kello 13.58 Janne "Nacci" Tranbergin entistä puolisoa Hanna Hertelliä syytetään vyyhdessä avunannosta törkeään huumausainerikokseen.

Syytteen mukaan nainen avusti Tranbergia laittomin keinoin hankitun rahan toimittamisessa eteenpäin ja huumeiden postituksessa tarvittavien postimerkkien säilyttämisessä.

Syyttäjän mukaan Hertell tiesi olleensa mukana rikollisessa toiminnassa.

– Hän on Tranbergin ex-puoliso ja heillä on edelleen ilmeisen läheiset välit.

Syyttäjän mukaan nainen tuntee Tranbergin historian ja tietää tämän rikoksista.

Rikollisella hankittuja rahoja vaihdettiin Hertellin asuintalon rappukäytävässä Helsingissä. Kyse ei ollut pienistä summista, ilmeisesti noin 50 000 eurosta.

– Hertell toimi kuten Tranberg käski. Todettakoon, että kukaan ei joudu mukaan huumevyyhtiin tietämättään. Hertell ei ole kysynyt rahoista tai niiden alkuperästä, mutta se ei poista hänen syyllisyyttään rikokseen. Rikoshyödyn pitäminen hallussa on rikoksen tekemistä ryhmän hyväksi, Vesaaja sanoi.

Katkera ilmiantajaa kohtaan

Kello 12.10 Oikeus pitää tunnin lounastauon.

Kello 12.07 Syyttäjä kävi läpi muiden huumerikoksista syytettyjen osuutta organisaatiossa. Syyttäjän puheista kävi ilmi, että Ranta-aho on katkera kaveriaan kohtaan, joka nimesi liikemiehen Cobraksi esitutkinnan aikana.

Kaveri oli syyttäjän mukaan huumeorganisaatiossa keskeisessä roolissa ja toimi siinä pitkään.

– Hän oli Ranta-ahon lähipiiriläinen. Hän oli olennainen tekijä rikoksen onnistumisen kannalta.

Syyttäjän mukaan mies muun muassa pakkasi ja kuljetti huumeita sekä rahaa.

Syyttäjän mukaan Helvetin enkeli syyllistyi törkeisiin huumerikoksiin

Kello 11.53 Syyttäjän mukaan oikeudenkäynnissä on tullut näytetyksi, että Helvetin enkeleiden presidentiksi uskottu Jarkko Laakso on syyllistynyt kahteen törkeään huumausainerikokseen. Laakso itse kiistää syytteet.

Esitutkinnan mukaan Ranta-aho yritti toimittaa Laaksolle kymmeniä kiloja hasista ja pari kiloa kokaiinia, mutta poliisi sai aineet takavarikoitua ennen niiden toimittamista.

Lisäksi Ranta-ahon syytetään hankkineen Laaksolle 210 000 eurolla poikkeuksellisen vahvaa kokaiinia vähintään kaksi kiloa.

Helvetin enkelin uskotaan jääneen kokaiinihankinnasta liikemiehelle velkaa yli 200 000 euroa. Ranta-aho kiisti oikeudessa miehen olevan hänelle mitään velkaa tai sotkeutuneensa kokaiinikauppoihin.

Poliisi löysi heinäkuussa 2019 tehdyssä kotietsinnässä Helvetin enkeleiden kerhotilasta Helsingin Pälkäneentieltä noin 300 grammaa hyvin vahvaa kokaiinia.

– Ei ole uskottavaa, että Ranta-aho olisi voinut viedä huumeita Helvetin enkeleiden kerhotiloihin ilman, että hän tunsi kerhon jäseniä, syyttäjä Vesaaja totesi loppulausunnoissaan.

Syyttäjä: Ranta-ahon vastuunotto yksin on epäuskottavaa

Kello 11.21 Syyttäjä käy ensiksi tarkemmin läpi Niko Ranta-ahon osuutta huumevyyhtiin.

Ranta-aho tunnusti syytteet maaliskuussa, kun oikeudenkäynti oli jatkunut pari kuukautta. Jo esitutkinnan perusteella Ranta-aho oli nimetty toisen haaran johtohahmoksi.

– Ranta-ahon rooli organisaatiossa on ollut johtaa sitä, hoitaa muun muassa Aquarius-puhelimia ja rahoittaa toimintaa. Hänellä on ollut keskeinen rooli, Vesaaja kertoi.

Ranta-aho käytti huumeorganisaatiossa Cobra-nimimerkkiä. Hän on myös myöntänyt itse käyttäneensä doping- ja huumeaineita.

– Kyse on laajamittaisesta doping- ja huumeaineiden välitystoiminnasta. Tällainen toiminta edellyttää muutakin kokemusta kuin aineiden käyttöä. Se vaatii organisaatiota ja sellainen organisaatio tässä on nyt kyseessä.

– Ranta-aho on jopa epäuskottavan korostuneella tavalla halunnut ottaa vastuuta ja antaa kuvaa itsestään organisaation ainoana johtajana. Tällaiseen määrään maahantuontia vaaditaan tietoa siitä, että kenelle ja miten tällaisia määriä saa ylipäänsä kaupaksi, Vesaaja totesi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Syyttäjän mukaan Tranberg oli organisaation toinen johtohahmo

Organisaation pyörittäminen on syyttäjän mukaan vaatinut rahaa, ja sitä Ranta-aholla on ollut.

Syyttäjien mukaan Ranta-aho ja Tranberg saivat yhdessä luotua organisaation, jossa oli kaksi haaraa. Tranberg on kiistänyt oman osuutensa jutussa.

Syyttäjän mukaan Ranta-ahon tunnustaminen oikeudenkäynnissä on harvinaista.

– Tällainen on hyvin poikkeuksellista. Mikä oli motiivi tällaiselle tunnustukselle? Sen verran jo tunnemme Ranta-ahoa, että hän on liikemies ja käy kauppaa kaikella, mikä on rahalla mitattavissa. Myös syyn ottaminen omille niskoilleen on tällainen asia, Vesaaja sanoi.

Toisaalta Ranta-aho on syyttäjien mukaan korostanut hänelle tärkeää lojaliteettia.

– Ensin Ranta-aho yritti pestä itsensä pois tästä ja yritti saada Tranbergia ottamaan vastuuta itselleen. Tranberg ei ole sitä ottanut.

Ranta-ahon tunnustamisessa pitää syyttäjien mukaan huomata se, että hän ei ole kertonut mitään sellaista, mikä olisi osaltaan vaikuttanut hänen syytteidensä sisältöön.

– Tunnustamiseen ovat johtaneet aivan selkeät syyt. Tuossa vaiheessa Ranta-ahon osuus tekoon oli jo hyvin selvillä, Vesaaja sanoi.

Ranta-aho vahvisti tunnustamistaan osoittamalla poliisille huumekätköjä.

– Tällä tavalla hän sai laskettua häneltä vaadittavien korvausten määrää, koska aineet saatiin takavarikoitua.

Kilohinnat hukassa

Syyttäjän mukaan Ranta-aho muistaa liikemiehenä tarkasti summat, mutta hän ei ole kuitenkaan oikeudenkäynnissä muistanut huumeiden hankinta- ja myyntihintoja lähellekään oikein. Ranta-ahon kertomat summat ovat jopa vaihdelleet eri kertomusten aikana.

– Ranta-aho ei oikeasti tiennyt huumeiden hankintahintoja ja tämä on vahva viite siitä, että hän ei ole yksin tätä organisaatiota pyörittänyt. Ranta-aho on sekoillut pahasti huumeiden hintojen välillä, kilohinnat vaihtelivat kuulustelusta toiseen, Vesaaja sanoi.

– Liikemiehellä raha-asioiden olettaisi olevan hyvin hallussa. Sen vuoksi katsomme, että tässä organisaation johdossa on myös toinen osapuoli ja väittämämme mukaan hän on Tranberg.

Syyttäjien mukaan teko tehtiin erittäin suunnitelmallisesti

Kello 10.42 Oikeudenkäynnissä kuultiin aamulla vielä yhtä todistajaa ja käsiteltiin muutamia kirjallisia todisteita. Nyt päästään viimein aloittamaan syyttäjien loppulausunnot.

– Tammikuun lopussa alkoi tämä pitkä oikeudenkäynti. Käräjäkäsittelyn alkuvaiheessa epäselvinä olleet asiat ovat selvinneet oikeudenkäynnin kuluessa. Aika paljon on saatu varmuutta asioihin. Syyttäjille tämä työ on ollut palapelin kokoamista, syyttäjä Heli Vesaaja aloitti.

Syyttäjän mukaan huumausaineiden määrä ja arvo on ollut huomattava Katiska-vyyhdessä. Aineet ovat myös olleet vaarallisia ja niiden katukauppa-arvo on ollut erittäin suuri.

– Huumausainerikollisuuteen kuuluu se, että osapuolten tietoisuus toisistaan pyritään pitämään pienenä. Se on käynyt selväksi tässäkin jutussa. Mutta osapuolet ovat silti olleet tietoisia osallisuudestaan vyyhtiin, Vesaaja sanoi.

Syyttäjien mukaan vaihtoehtoiset tapahtumakuvaukset ovat täysin epäuskottavia.

– Tässä viittaan erityisesti Janne Tranbergin kertomuksiin, Vesaaja sanoi.

Syyttäjien mielestä huumausainerikokset tehtiin erittäin suunnitelmallisesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja