Niko Ranta-aho MTV:lle: "Pitkä kakku tulossa, mutta tuomion on pakko olla alle 10 vuotta" – liikemies katuu kaikkea, mitä hänen läheisensä ovat joutuneet kestämään

5:25
Katso Niko Ranta-ahon koko haastattelu MTV Uutiset Livestä: Näin hän kommentoi tunnelmiaan heti vapautumisensa jälkeen

Eilen keskiviikkona lähes vuoden kestäneestä tutkintavankeudesta ja tiukasta eristyksestä vapautettu liikemies Niko Ranta-aho sanoo nauttivansa vapaudesta. Oikeus vapautti eilen Ranta-ahon tutkintavankeudesta, koska hänen osaltaan ei epäillä enää sotkemis- tai karttamisvaaraa.

Todennäköisesti Ranta-aho saa siis olla vapaana ensi vuoden puolelle, kunnes jutussa annetaan tuomio.

– Tuomio tulee, kun tulee. Tulossa on pitkä kakku, ja jossain vaiheessa se lyö tietenkin vasten kasvoja ja tajuntaan. Nyt olen kuitenkin joitakin kuukausia vapaa mies, Ranta-aho sanoo MTV:lle.

Tunnusti ja uskoo sen vaikuttavan tuomioon

Ranta-aho tunnusti maaliskuussa valtaosan huume- ja dopingrikossyytteistä. Hän myös neuvoi poliisit metsäkätköille, joista löytyi 65 kiloa Katiska-jutun huumeita.

Syyttäjät vaativat Ranta-aholle 13 vuoden maksimirangaistusta.

– Olen selvittänyt omaa asiaani ja auttanut huumeiden palautuksessa. Maksimituomiosta on pakko lähteä 30 pinnaa pois eli tuomion pitää olla alle 10 vuotta. Jos tuomio on yli 10 vuotta, viemme asian varmuudella korkeimpaan oikeuteen asti, Ranta-aho sanoo viitaten muun muassa KKO:n linjauksiin huumejutuissa.

Ranta-aholta on saatu takavarikoitua rikoshyötyä tähän mennessä noin 700 000 euron arvosta. Kaikkiaan rikoksilla saadun hyödyn määräksi on vakuustakavarikossa arvioitu neljä miljoonaa euroa.

– Rikoshyödyn pitää myös pudota, Ranta-aho sanoo.

Katiska-jutun toinen pääsyytetty Ranta-aho toteaa, että tunnustukseen ja täyskäännökseen vaikutti nimenomaan se, kun hän jäi kiinni vaikuttamisyrityksestä tutkintavankeudessa.

– Peli oli pelattu, hän myöntää.

Matkusti perheensä luo

Ranta-ahon mukaan hän katuu rikoksissaan ennen kaikkea lähipiirille aiheuttamaansa mielipahaa.

– Kadun sitä, mitä läheiseni ovat joutuneet tämän takia kestämään.

Tänään Tampereelle perheensä pariin matkannut Ranta-aho sanoo nauttivansa "pintakaasulla" vapaudesta. Hölmöyksiin tai edes yhteenkään sellaiseen ei ole varaa.

– Ihmiset ovat kannustaneet kovasti ja tuntemattomiltakin on tullut tsemppiviestejä. Olen tosi kiitollinen niistä, hän kertoo.

Ero tuli vankeuden aikana

Sofia Belórfista tutkintavankeuden aikana tullutta eroa hän ei halua sen enempää kommentoida.

– Meidän yhteinen elämä ei tule enää koskaan jatkumaan. Toivon hänelle pelkkää hyvää, Ranta-aho sanoo.

Hän kohtaa entisen avopuolisonsa viimeistään ensi tiistaina, kun Katiska-käräjillä puidaan Belórfin asiaa ja häntä kuullaan salissa.

Ranta-aho sanoo myös, että hänellä on erittäin hyvät välit toiseen pääsyytettyyn Janne ”Nacci” Tranbergiin.

– Hänellekin toivon kaikkea hyvää.

Katiska-jutun loppulausunnot annetaan lokakuussa ja tuomio annetaan ilmeisesti vasta kevättalvella 2021. Ranta-aho saa siis todennäköisesti olla vapaana siihen saakka.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja