Näin Niko Ranta-aho puolustautui Katiska-syytteiltä – "Tämä on ihan normaalia yrittäjän arkea"

Niko Ranta-aho ja hänen siskonsa syytettynä Katiska 2-vyyhdissä – näin kommentoivat puolustukset ja syyttäjä 3:06
Niko Ranta-ahon lisäksi myös hänen siskonsa on syytteessä vakavista rikoksista. Näin puolustus ja syyttäjät kommentoivat asiaa.

Niko Ranta-aho vastasi käräjäoikeudessa syytteeseen isoista huume-eristä. Hänen siskonsa kertoi oikeudelle, että epäili veljensä piilotelleen vanhoja huume-eriään.

Kovin syytteistä koskee sitä, että että Ranta-aho tovereineen olisi yrittänyt tuoda maahan 50-100 litraa amfetamiiniöljyä, josta olisi Suomessa saostettu vähintään 150 kiloa amfetamiinia. Lisäksi joukkion syytetään yrittäneen tuoda maahan ekstaasitabletteja, MDMA:ta sekä kokaiinia. Aineille syytetään lisäksi jo ennakkoon järjestetyn ostajia Suomessa.

Syytteessä on myös Ranta-ahon sisko, jonka syytetään osallistuneen rikokseen neuvomalla veljeään siitä, miten hankkia suuria määriä kofeiinia amfetamiinin jatkamista varten.

15.54: Istuntoa ollaan päättämässä tältä päivältä. Oikeudenkäynnin lopuksi pohditaan osapuolten aikatauluja ja niiden yhteensovittamista.

15.53: Ranta-ahon muistivihkosta löytyviä merkintöjä tentattiin läpi Niko Ranta-aholta. Hän ei pystynyt muistamaan, mistä kyseisissä muistiinpanoissa oli kyse. Hänen mukaansa hänellä on jatkuvasti vihkot täynnä erilaisia muistiinpanoja, laskelmia ja ideoita. Hänen mukaansa merkintöjä tulee tehtyä vankilassakin.

– Tämä on ihan normaalia yrittäjän arkea.

Kun Ranta-aholta kysytään, miten hänen siskonsa olisi suhtautunut, jos olisi tiennyt kofeiinin liittyvän huumeiden jatkamiseen, ei tämä olisi Niko Ranta-ahon mukaan sitä hyväksynyt.

– Olisi lyönyt luurin kiinni ja estänyt kuukaudeksi, Ranta-aho totesi.

Ranta-aho kuvaili pöyristyttäväksi sitä, miten hänen perheeseensä on kohdistettu esitutkintoja. Hänen mielestään pelkkä sukunimi Ranta-aho ja Googlen käyttö johtaa rikosepäilyyn. Tällä hän viittaa siskoonsa kohdistuneeseen syytteeseen ja isänsä päätyminen kotietsinnän ja tutkinnan kohteeksi.

– Se että teen virheitä ja rikoksia, niin se on oma asiani, hän toteaa.

15.44: Ranta-aholta kysytään amfetamiiniöljyn lisäksi MDMA-erästä Puolassa, ekstaasitableteista "metsässä" ja kokaiinieristä. Hän kiistää, että tällaiset aineet olisivat olleet tai hankittu hänen määräysvallassaan. Hänestä puheet ovat puheita.

– Tämähän on tällaista oman egon pönkittämistä ja henkseleiden paukuttelua. Mutta puheet on kovat, hän kuvaili rikollisten välisen viestinnän luonnetta.

15.30: Ranta-aho kiistää läpi kuulusteluiden olevansa ainoa salatussa viestijärjestelmässä Mr.1-käyttäjää käyttänyt henkilö

– Tämä on kaamea väite, kokoajan Ranta-aho ja Mr.1, Ranta-aho toteaa.

Häneltä myös kysytään viesteistä, joissa todetaan varmana, että huumeita saadaan Suomeen tiettyyn aikaan. Ranta-aho kuittaa viestit päihdepuheina.

– Kun tuota kokaiinia vetää, niin kokee olevansa paljon hienompi ja suurempi kuin muut ja kaikki onnistuu, mutta lopulta ei onnistu mikään, Ranta-aho kuittaa.

15.03: Niko Ranta-aho kertoi käyttäneensä salattua viestijärjestelmää, koska on tuomittu rikollinen ja hänellä on velkoja ympäri Eurooppaa. Hän totesi, että velkojiin pitää olla yhteydessä, ja viittaa väkivallan riskiin itseensä ja perheeseensä. 

15.00: Syyttäjä tiedustelee, mistä Niko Ranta-ahon asuntona käyttämästä asunnosta löytyneet rahat ovat peräisin. Ranta-aho sanoo, etteivät rahat liity häneen.

14.57: Niko Ranta-aho vaikuttaa luottavaiselta siihen, että hän saa talousasiansa kuntoon.

– Pakkasella, pakkasella, mutta eiköhän tää tässä pikkuhiljaa lähde uuteen nousuun tämän laillisen liiketoiminnan myötä, hän totesi.

14.50: Ranta-ahon mukaan hänen kontaktinsa huumeiden parissa eivät toimineet amfetamiiniöljyn kanssa, vaan käsittelivät muita huumeita.

– Tunnen paljon huumekauppiaita ympäri maailmaa, Ranta-aho myönsi.

Hän kuvaili kuitenkin naamansa palaneen niin, että aineiden hankkiminen on vaikeutunut.

14.47: Ranta-ahon mukaan hänellä ei olisi ollut keinoja hankkia huumeita, koska oli velkainen eikä kukaan takaisi hänen velkojaan.

– Näissä hommissa ei pankkitakuut paljon lämmitä, eikä niitäkään tällä nimellä enää saa, Ranta-aho toteaa.

14.45: Ranta-ahon mukaan hänellä ei ollut tietoa, mistä amfetamiiniöljyä voisi hankkia, vaikka olikin tiedossa taho, joka voisi öljyn jatkojalostaa.

– Kun oma kemia peruskoulusta on vitonen, niin sillä ei paljon ryhdytä kokkailemaan, Ranta-aho totesi.

14.44: Puolustus kysyy Ranta-aholta, miten hyvin huume-erien hankkiminen onnistuisi hänen tilanteessaan. Ranta-ahon mukaan homma olisi hankalampaa "persaukisena".

– Helvetin hankalaa, jos olet velkaa satoja tuhansia. Yritä sitten pyytää sata litraa amfetamiiniöljyä velaksi. Ei mulla niin hyvät suhteet ole, Ranta-aho sanoi.

– Sehän oli täysi farssi, ei ole saatu grammaakaan, hän totesi.

Hän kuvaili huumerikosten suunnitelmia ideoinniksi, jolla ei ollut totuuspohjaa. Se olisi hänen mukaansa samaa kuin se, että hän aikoisi ryöstää avaruusaseman Kuussa, mutta hänellä ei ole kyytiä Kuuhun.

Hän kertoi ajatelleensa itsestään, että hän voi hankkia mitä tahansa, mutta toteaa, että hänellä oli liian isot luulonsa itsestään.

14.37: Nyt Niko Ranta-aho vastaa esitettyihin syytteisiin. Aluksi hänen avustajansa kysyy häneltä tapaukseen liittyviä seikkoja.

Niko Ranta-aho kuvailee velkojaan huomattavaksi.

– Sanotaan, että enemmän kuin monen suomalaisen vuosipalkka kertaa viisi, hän kuvaili naureskellen.

Niko Ranta-ahon sisko: Epäilin, ettei Niko palauttanut kaikkia huumeita

14.37: Niko Ranta-ahon sisko kertoi kuulusteluissa, että Niko onnistui ilmeisen hyvin salaamaan harjoittamansa huumekaupan lähipiiriltään perheen läheisistä suhteista huolimatta.

– Katiska 1 tuli meille kaikille shokkina ja yllätyksenä ja shokkina tuli tämä uusikin juttu, hän sanoi.

14.34: Syyttäjä kysyy, miksei Niko Ranta-ahon sisko vastannut esitutkinnassa esitettyihin kysymyksiin.

Sisko kertoi, ettei aiemman Katiska 1 -vyyhdin kohtelun jälkeen voinut luottaa, että jos hän selvittää esitutkinnassa asiaansa, ettei asiaa väännettäisi hänelle epäedulliseksi. Siksi hän päätti selvittää asiaa vasta käräjäoikeudessa.

14.26: Syyttäjä kysyy paljon siitä, miten hyvin Ranta-ahon sisko selvitti kofeiinin hankkimista ja sen käyttötarkoituksia.

Lisäksi syyttäjää kiinnostaa laajalti siskon tietoisuudesta Niko Ranta-ahon veloista ja saatavista aiempiin huumerikoksiin liittyen. Hän kertoo, ettei niistä juuri tiennyt. Epäily siitä, että Nikolta olisi jäänyt jotain huumeita paljastamatta perustui hänen mukaansa vain ajatukseen, eikä sillä ollut sen kummempia perusteita. 

14.20: Niko Ranta-ahon siskolta tivataan paljon Signal-viestintäsovelluksen ominaisuuksista. Syyttäjä kyselee paljon sovelluksen ominaisuuksista ja kyselee paljon myös sovelluksen turvanumeroista. Signal-sovelluksen turvanumeroilla käyttäjät varmistavat puhuvansa sen henkilön kanssa jonka luulevatkin.

14.08: Niko Ranta-ahon sisko kertoo epäilleensä Niko Ranta-ahon tunnustaessa aiemman Katiska-vyyhdin huumerikoksia ja osoittaessaan viranomaisille huumekätköjään, ettei hänen veljensä palauttanut kaikkia huumeitaan.

– Olin silloin ajatuksissani aika varma, ettei hän ole palauttanut kaikkea, hän kertoi oikeudessa.

Hän kertoi kysyneensä asiaa veljeltään, joka kertoi hänelle, että on palauttanut kaiken, koska olisi liian suuri riski, että hänelle olisi tullut halu myydä loput huumeet, jos niitä jäisi kätköön.

Hän sanoi, ettei hänellä ollut muuta vaihtoehtoa kuin luottaa veljeensä, koska muuten hänen tulisi epäillä häntä kaikissa asioissa.

– Se, että hän heti [tunnustuksen ja kätköjen näyttämisen] jälkeen alkaisi tilamaan lisää [huumeita] ei mun päässäni ole millään tapaa järkevää tai loogista, sisko kuvailee.

Hän kertoo, ettei hänen käsityksensä mukaan Niko olisi missään tapauksessa halunnut saattaa häntä rikoksesta epäillyn asemaan uudestaan. Nyt hänestä vaikuttaa siltä, että hänen veljensä valehteli hänelle kofeiinin tarkoituksesta.

14.02: Niko Ranta-ahon sisko kertoo, että luuli kofeiinin hankkimisen liittyneen siihen, että hänen veljensä auttoi kuntosalin perustamisessa Marbellassa. Hän tiesi, että kuntoilijat käyttävät kofeiinia osana harjoitteluaan. Hän kertoo, ettei tiennyt sitä käytettävän myös amfetamiinin jatkamiseen.

13.59: Siskolta kysytään siitä, miksi hän sanoi Nikolle viestiketjussa, että "mietin jo että kytät on pyrkinyt meijän linjoille". Hänen mukaansa vitsailu poliisin länsäolosta on jäänyt heidän perheelleen pysyväksi vitsailun aiheeksi ensimmäisen Katiska-vyyhdin jälkeen.

– [Katiska] on ollut rankka ja iso kokemus meidän perheelle. On selviytymistapa kääntää asia vitsiksi tai huumorin puolelle.

– Aina kun netti ei toimi tai on teknistä ongelmaa tai ovi on auki, vaikka muistan sen olleen kiinni, niin sanon että poliisi on käynyt. Siitä on tullut vitsi, jota heitetään viikottain, hän sanoo.

Ranta-ahon siskoa tarkkailtiin ja seurattiin hyvin laajasti ensimmäisen Katiska-vyyhdin yhteydessä.

13.52 Ranta-ahon sisko kertoo, miksi selvitteli Niko Ranta-aholle kofeiinin hankkimista Suomeen.

Niko oli siskon mukaan tuskaillut puhelimessa kofeiinin hankkimisen vaikeutta, ja siskon käsityksen mukaan kofeiinin tarve liittyi lisäravinteisiin.

Hän kertoo tämän tuskailun kuultuaan hakeneen itse tietoa kofeiinin hankkimisesta ja lähettäneensä kuvankaappauksen ensimmäisestä näkemästään kauppapaikasta, joka kofeiinia myi. Siskon mukaan sisaruksen välillä on hyvin yleistä, että heidän puhuessa elämästään ja mahdollisista ongelmistaan he selvittivät asioita toisilleen pyytämättä.

Sisko korostaa, että ei tiennyt kofeiinin tarpeen liittyneen rikoksiin.

– Jos olisin tiennyt kofeiinin liittyvän huumausaineisiin, en olisi edes googlannut sitä, hän sanoi.

– Jos olisin kuvitellut siihen liittyvän jotain laittomuutta, olisin käyttänyt tuhoutuvia viestejä. Tottakai olisin käyttänyt niitä.

13.43: Siskolta kysytään hänen viestittelystään veljensä kanssa. Hän kertoo käyttäneensä viestittelyssä Whatsappia ja Signalia.

– Voisin sanoa olevani päivittäin perheeni kanssa. Tällä hetkellä toki vähemmin veljeni kanssa, mutta kun hän on ollut vapaana lähes päivittäin.

13.40: Syytettyjen kuuleminen alkaa. Aluksi tullaan kuulemaan Niko Ranta-ahon siskoa.

Tuomarin totemus sai vastaukseksi naurunremakan

12.37: 

– Eivät ihmiset ole tässä oikeudenkäynnissä kovin puheliaita ole olleet, tuomari totesi ennakoidessaan oikeudenkäynnin kestoa.

Sali repesi nauruun, kun tuomari totesi, ettei yksi pääsyytetyistä tule kuitenkaan syyttäjän näkemyksiä jakamaan ja tunnustamaan, joten kuuleminen tulee olemaan lyhyt.

12.34: Oikeus aloittaa ruokatunnin. Sen jälkeen on luvassa salissa olevien syytettyjen kuulemiset. Niko Ranta-ahon siskon puolustus pyytää, että sisar kuultaisiin mahdollisimman pian. Kuulemiset aloitettaneen Niko Ranta-aholla.

12.28: Oikeus valmistautuu lounastaukoon. Vielä käydään kuitenkin viestejä, jotka liittyvät mieheen, jonka syytetään olleen amfetamiiniostoksilla Katiska-liigalta. Viesteillä syyttäjä pyrkii todistamaan miehen tulojen koostuvan laittomasta toiminnasta.

12.14: Syyttäjä siirtyy käsittelemään kokaiinierän salakuljettamisen suunnittelua koskevaa kohtaa ja siihen liittyviä viestejä. Kokaiiniin viitataan kokaiiniin "kolana" ja "keulana".

– Mulla ihan v***n sairaat kuviot meille täällä, eräässä viestissä todettiin, syyttäjän käsityksen mukaan suunniteltuihin huume-eriin ja niiden levitykseen liittyen.

12.01: Syyttäjä siirtyy kirjallisiin todisteihin liittyen ekstaasitablettien maahantuonteja koskeviin suunnitelmiin.

– Onko laittaa keltaisista nameista kuvaa, toinen osapuoli oli laittanut salatussa viestipalvelussa. "Nameilla" tarkoitetaan syyttäjän mukaan ekstaasitabletteja.

Vastauksena hän sai kuvan nuuskapurkin päällä kuvatusta kellertävästä pilleristä, jossa oli Tesla-automerkin tunnus.

Riitaista on osapuolten välillä se, kenen hallussa metsässä oleviksi mainitut ekstaasitabletit ovat ja miksi viestejä niihin liittyen on lähetetty.

12.00: Puolustuksen mukaan viesteistä ei käy ilmi mitään yrityksen tai valmistelu asteelle yltänyttä teko.

11.51: Syyttäjä siirtyi amfetamiiniöljystä käsittelemään MDMA-lähetykseen liittyvää viesittelyä.

11.17: Oikeudenkäynti jatkuu, ja yhä käydään lävitse osapuolten lähettämiä viestejä.

10.57: Oikeus pitää lyhyen tauon.

10.40: Oikeus käy läpi viestejä, joita oli lähetetty Ranta-ahon kiinnioton jälkeen. Niissä on syyttäjän mukaan siitä, että Ranta-ahon luottomies Wallendahl alkaa viestittelemään huumekaupan yhteistyökumppaneiden kanssa. Todisteina syyttäjä viittaa siihen, että Ranta-ahon tunnuksella alkoi viestiä heikompaa englantia puhuva henkilö, joka kertoo olevansa Ranta-ahon suurikokoinen toveri. Puolustus kiistää väitteen

10.17: Syyttäjän kiistää puolustuksen tulkinnan. Sen mukaan ajokunnoton, amfetamiiniöljyn kuljetuksessa käytetty auto ajetaan lava-auton avulla Suomeen ja kuljetetaan sitten eteenpäin.

10.08: Ranta-ahon luottomiehen puolustus katsoo, että viesteissä näkyy, ettei osapuolilla ole ollut käsitystä siitä, mitä ollaan tekemässä, eikä hänen mukaansa ainakaan amfetamiiniöljystä ole viestien perusteella selkeää suunnitelmaa.

10.06: Ranta-aho kommentoi syyttäjän kertomusta. Hänen mukaansa viesteistä käy selville, että autoliikkeeseen oltiin lähettämässä autolähetystä. Hän korostaa, että viesteissä ei puhuta amfetamiinin saostushallista. Ranta-ahon mukaan viesteissä käy myös ilmi, että amfetamiiniöljyllä täytetty auto ei olisi ajokuntoinen, mutta viestien perusteella on puhe ajokuntoisesta autosta. Siksi kyse ei olisi amfetamiiniöljystä.

9.46: Syyttäjä vetoaa viesteihin, joissa osapuolet puhuvat siitä, että kuinka pitkään ovat olleet selvinpäin. Hänen mukaansa tämä viittaa siihen, että huumebisnesten aikana ei aineita käytetä. Ranta-ahon mukaan kyse on päihdeongelmaisen ihmisen viestittelystä liittyen siihen, miten pysyä kuivilla.

Ranta-ahon mukaan myös puheet amfetamiiniöljystä ovat perättömiä, koska viesteistä käy hänen mukaansa ilmi, että suunnitelmasta oli luovuttu sen vaikeuden vuoksi.

9.40: Oikeudessa jatketaan yhä niin sanottujen kirjallisten todisteiden läpikäyntiä, kuten osapuolten toisilleen lähettämiä salattuja viestejä. Vasta näiden kirjallisten todisteiden läpikäymisen jälkeen aloitetaan syytettyjen kuulemiset.

9.37: Niko Ranta-ahon siskon puolustus esittelee nyt tämän käyttämää viestijärjestelmä Signalia ja sen käyttöä. Aiheena on sisarusten välisen viestinvaihdon tietoturva ja sen varmistaminen.

9.18: Vankikuljetukset saapuivat, ja nyt oikeus käy läpi viestittelyä, jota syyttäjän mukaan syytetyt kävivät. Puolustuksen mukaan viestit kertovat siitä, että huumeita ei ole ollut epäillyillä eikä niiden saaminen ole ollut edes varmaa. Puolustuksen on tarkoitus todistaa, ettei Ranta-ahon liiga ole voinut tosiasiallisesti yrittääkään myydä huumeita eräälle syytetyistä, koska myytävästä ei ole varmuutta.

9.05: Vankikuljetus on myöhässä, jonka takia oikeudenkäynti uhkaa viivästyä.

8.56: Oikeudenkäynti on pian alkamassa. Ranta-ahon sisko odottelee aulassa oikeudenkäynnin alkua.

Niko Ranta-aho kommentoi MTV Uutisille syyttäjän rangaistusvaatimusta 0:26

Niko Ranta-aholle vaaditaan poikkeuksellisen kovaa vankeusrangaistusta. Näin hän kommentoi syyttäjän vaatimuksia MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat