Niko Ranta-ahon syyksi luettiin yksi törkeä huumausainerikos lisää – syyttäjän vaatimus ennätyspitkästä vankeudesta nurin

Näin Niko Ranta-aho pyörittää bisneksiään vankilasta käsin: ”Siellä on liiketoiminnat menossa” 1:59
Näin Niko Ranta-aho pyörittää bisneksiään vankilasta käsin: "Siellä on liiketoiminnat menossa"

Helsingin hovioikeus on lukenut Niko Ranta-ahon syyksi yhden uuden syytteen törkeästä huumausainerikoksesta. Oikeudenkäynnissä oli kyse niin sanotusta Katiska 2 -huumejutusta, jonka syytteet sijoittuvat ajalle, jolloin Ranta-aho oli vapaana odottamassa Katiska 1:n tuomiota.

Helsingin käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt sataa marihuanakiloa koskevan syytteen. Syyttäjän mukaan Ranta-aho yritti muiden syytettyjen kanssa hankkia huume-erän Espanjasta Suomeen.

Hovioikeus katsoi muun muassa syytettyjen viestittelyn perusteella, että he olivat järjestelemässä huumeita Suomeen. Oikeuden mukaan kyse ei kuitenkaan ollut niin suuresta määrästä kuin syyttäjä oli katsonut. Sadan kilon sijaan oikeus tuomitsi Ranta-ahon vähintään 50 marihuanakilon maahantuontiyrityksestä. Rikos tapahtui joulukuun 2020 ja tammikuun 2021 välillä.

Ranta-aho kiisti syytteen. Hänen mukaansa teko ei ollut edennyt rangaistavaksi yritykseksi.

Kahden vuoden vankeusrangaistus pysyi

Uuden syytekohdan syyksilukemisesta huolimatta hovioikeus ei korottanut Ranta-ahon kahden vuoden vankeusrangaistusta. Se hyväksyi käräjäoikeuden näkemyksen siitä, ettei kokonaisrangaistus Katiska 1:stä ja 2:sta voi ylittää 13 vuoden enimmäisrangaistusta.

– Vaikka Ranta-ahon syyksilukemista on muutettu ja hänen syykseen on luettu – – ainakin 50 marihuanakilogramman maahantuonnin yritys, ei Ranta-aholle tuomittava kokonaisvankeusrangaistus voi käräjäoikeuden tuomiossa kerrotuin perustein ylittää 13 vuoden vankeusrangaistusta. Näin ollen Ranta-aholle käräjäoikeudessa määrättyä vankeusrangaistusta ei voida korottaa, tuomiossa sanotaan.

Syyttäjät: Laskelmoi rangaistusalennuksen

Ranta-aho tuomittiin ensimmäisessä Katiska-huumejutussa 11 vuoden vankeuteen. Katiska 2:n rikosten tekoaikaan hän oli vapaana odottamassa Katiska 1:n tuomiota. Hänet vapautettiin Katiska 1:n tutkintavankeudesta kesäkuussa 2020, kun jutun oikeudenkäynti oli edelleen kesken.

Syyttäjä vaati hovissa Ranta-ahon tuomitsemista 13 vuoden vankeuteen aiemmin tuomitun 11 vuoden päälle. Tällaista yli 20 vuoden huumerikostuomiota ei ole Suomessa koskaan langetettu.

– Tuomion antopäivän (Katiska 1:stä) tiedettiin menevän vuoden 2021 puolelle ja tämä seikka oli myös Ranta-ahon – – tiedossa. Tuomio annettiin lopulta 8.4.2021. Poikkeuksellisen pitkä tuomioharkinta-aika on mahdollistanut sen, että uusia törkeitä huumausainerikoksia on voitu tehdä jo laskelmoidusti siitä oletuksesta, että niistä tuomittava rangaistus menee samaan konkurrenssiin, syyttäjät sanoivat hovivalituksessaan.

Konkurrenssilla syyttäjät viittaavat käräjäoikeuden ratkaisuun, ettei aikaisemman ja uuden rangaistuksen kokonaisuus voisi muodostua ankarammaksi, kuin jos rikokset olisi tuomittu samalla kertaa.

Lue myös:

    Uusimmat