MTV Katiska-käräjillä: Niko Ranta-ahon syy yllättävälle tunnustukselle selvisi, liittyy Sofia Belórfiin – "Tilanne oli niin epätoivoinen, että hän turvautui psykiatriseen apuun"

Niko Ranta-aho ensimmäistä kertaa äänessä tunnustuksensa jälkeen – nämä asiat liikemies kertoi oikeudessa 3:58
Niko Ranta-aho oli ensimmäistä kertaa äänessä tunnustuksensa jälkeen – nämä asiat liikemies kertoi oikeudessa huhtikuussa

Suuressa Katiska-huumejutussa kuullaan tänään loppulausunnot pääsyytettyjen Niko Ranta-ahon ja Janne Tranbergin puolustukselta.

Syyttäjien mukaan Tranberg ja Ranta-aho johtivat Espanjasta käsin doping- ja huumausaineiden salakuljetusorganisaatiota.

Suomeen tuotiin syytteiden mukaan muun muassa kokaiinia ja amfetamiinia. Poliisin esitutkinnan mukaan rikoshyöty nousi yli kymmeneen miljoonaan euroon.

Ranta-aho tunnusti keväällä ja myönsi valtaosan syytteistä. Tranberg kiistää syytteet.

Ranta-aho itse Espanjassa

Niko Ranta-aho ei ole itse paikalla oikeudessa. Hän on sosiaalisen median perusteella Espanjassa tällä hetkellä.

Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoma perusteli loppulausuntonsa aluksi päämiehensä viime keväistä tunnustusta.

Syyttäjät kyseenalaistivat Ranta-ahon tunnustuksen viime viikolla pitämässään loppulausunnossa. Syyttäjien mukaan Ranta-aho pyrki käymään liikemiehenä kauppaa tunnustuksen avulla.

Puolustus kiistää tämän.

– Syyttäjä halusi vähätellä tunnustusta, vaikka he totesivatkin, että oli erittäin poikkeuksellista myöntää rikokset. Haluttiin esittää, että hän käy kauppaa tuomiosta, koska hän on liikemies. Tämä ei vastaa asioiden kulkua, Kaitaluoma kertoi.

Halusi eroon eristyksestä

Ranta-aho tunnusti valtaosan syytteistä viime maaliskuun lopulla. Erään istuntopäivän päätteeksi hän halusi palaverin syyttäjien kanssa.

Tuossa palaverissa hän tunnusti ja vielä samana iltana hän osoitti poliisille huumekätköjä.

Kaitaluoman mukaan tunnustuksella oli täysin selvä tarkoitus.

– Syyttäjät sanoivat heti Ranta-aholle, että he eivät käy kauppaa rangaistuksesta. Se ei ollut päämieheni motiivi.

Ranta-aho oli ollut tuossa vaiheessa jo pitkään eristyksessä. Hänet otettiin kiinni 16. heinäkuuta 2019, ja hänet eristettiin kaikista. Hän sai tavata vain avustajaansa.

– Ranta-aho on esiintynyt oikeudessa positiivisena, mutta todellisuudessa pitkä eristys oli hänelle erittäin rankka kokemus. Perheenjäsenten tapaaminen kiellettiin häneltä täysin. Ainoa kontakti oli avustajaan. Kyse oli erittäin tiukasta eristyksestä ja jyrkästä sulkemisesta ulkomaailmasta.

Tärkein motiivi oli saada tavata Sofia

Ranta-aholta kiellettiin myös kaikki tapaamiset ja yhteydenpito silloisen avopuolisonsa Sofia Belórfin kanssa. Tämä oli puolustuksen mukaan tärkein motiivi Ranta-ahon tunnustukselle.

– Ranta-aho yritti useita kertoja pakkokeinoistunnoissa saada lievennyksiä tähän, koska hän halusi olla yhteydessä Belórfiin. Hän halusi kertoa ajatuksiaan heidän parisuhteestaan. 

Kaitaluoman mukaan tämän tiukan yhteydenpitokiellon vuoksi Ranta-aho myös sortui kiellettyihin keinoihin. Hän lähetti salaa kirjeitä vankilasta ja oli sitä kautta yhteydessä Belórfiin.

– Samaan aikaan keväällä alkoi kantautua tietoja siitä, että Belórf vietti aikaa toisen miehen kanssa. Sitten kun kirjeasia paljastui oikeudessa, niin tämä aiheutti Ranta-ahossa epätoivoisen tilanteen.

– Nimenomaan tämä oli se syy, miksi hän teki täyskäännöksen ja tunnusti ja paljasti kätköt poliisille.

"Epäoikeudenmukainen tilanne"

Tunnustuksestakaan huolimatta yhteydenpitorajoituksia Belórfiin ei lievennetty, vaikka Ranta-aho oli näin kuvitellut.

Kaitaluoman mukaan tilanne oli Ranta-Aholle niin rankka, että hän joutui turvautumaan poliisivankilassa psykiatriseen apuun.

– Ranta-ahon asema oli kyllä täysin epäoikeudenmukainen. Sillä oli häneen suuri vaikutus. Tästä seurasi vielä heidän eronsa.

– Tässä tunnustuksessa ei siis ollut mistään laskemisesta kyse, vaan Ranta-ahon inhimillisistä tunteista. Hän halusi olla yhteydessä puolisoonsa, Kaitaluoma kertoi.

Kertoi suuremmista määristä

Kaitaluoma totesi, että Ranta-aho kertoi oikeudessa myös itselleen epäedullisia asioita ja jopa suuremmista huumemääristä kuin mitä oli tiedetty.

Tämänkään vuoksi Ranta-ahon kertomusta ei voida puolustuksen mukaan pitää epäuskottavana.

Yhdessä syytteessä kokonaismäärä oli 15 kiloa, ja puolustuksen mukaan Ranta-aho korjasi määrän 20 kiloksi.

Puolustuksen mukaan 9 vuotta olisi sopiva rangaistus

Ranta-aholle vaaditaan 13 vuoden vankeusrangaistusta.

Kaitaluoman mukaan on ymmärrettävää, että rangaistus tulee olemaan korkeammmasta päästä, koska huumemäärät jutussa ovat niin isoja.

Puolustuksen mukaan sopiva rangaistus Ranta-aholle olisi noin yhdeksän vuotta, koska hän on osoittanut huumekätköjä poliisille ja auttanut saamaan aineita viranomaisten haltuun.

– Sillä täytyy olla merkitystä tuomioon, että hän osoitti huumeiden kätköpaikat. Tuomiolla annetaan myös laajempi signaali sillä, kannattaako paljastaa huumekätköt ja palauttaa ne poliisille, Kaitaluoma totesi.

Kaitaluoman mukaan huumejutussa ei ole kyse poikkeuksellisesta suunnitelmallisuudesta, vaan tavanomaisesta huumeiden maahantuonnin organisoinnista.

Kyse ei ole puolustuksen mukaan myöskään järjestäytyneestä rikollisuudesta tai rikollisryhmästä.

– Enemmänkin on kyse siitä, että Ranta-aho on pyytänyt ystäviltään apua eikä heillä ole edes ollut rikollista taustaa. Kyse on ollut sattumanvaraisista ystävänpalveluksista.

Lue myös:

    Uusimmat