Janne "Nacci" Tranberg muistelee hetkeä, jolloin sai tietää Niko Ranta-ahon puhuneen häntä vastaan kuulusteluissa: "Vitutuksen aallot kourivat vatsaani"

Janne"Nacci"Tranberg oli varma siitä, että ei jäisi kiinni – puhuu kiinniotostaan MTV:n erikoishaastattelussa 7:13
Rikospaikan erikoishaastattelu: Janne Tranberg kertoo omin sanoin, miten jäi kiinni Espanjassa.

Ammattirikollinen ja liivijengi Cannonballin entinen johtohahmo Janne "Nacci" Tranberg muistelee uudessa omaelämäkerrallisessa kirjassaan hetkeä, jolloin sai tietää Niko Ranta-ahon puhuneen häntä vastaan suuren Katiska-huumejutun poliisikuulusteluissa.

Tuota hetkeä edelsi pitkä pakomatka ja lopulta kiinni jääminen Espanjan Esteponassa syksyllä 2019.

Tranberg oli piilotellut viranomaisilta liki kaksi vuotta. Hänet oli etsintäkuulutettu kansainvälisesti, sillä häntä odotettiin oikeuteen vanhaan veropetosjuttuun liittyen. Hänet haluttiin Suomeen myös istumaan aiemmin saamaansa talousrikostuomiota.

Myöhemmin paljastui, että Suomen viranomaiset kaipasivat Tranbergia kaiken lisäksi Katiska-huumejuttuna tutuksi tulleen massiivisen huumerikosjutun takia.

Tranberg kertoi kiinni jäämisestään tarkemmin MTV:n Rikospaikka-ohjelman erikoishaastattelussa kesällä 2020. Jakson voi katsoa täältä.

Dead End – päätepysäkki

Kiinni jäämistään Tranberg ruotii myös tänään julkaistussa omaelämäkerrallisessa kirjassaan Dead End – päätepysäkki.

Kirja on jatkoa Tranbergin aiemmalle rikollista elämäänsä käsittelevälle kirjalle, jossa mies kertoo muun muassa pakomatkansa alkuvaiheista.

Tranberg puhuu uudessa kirjassaan muun ohella Katiska-huumejutusta ja sen käänteistä – omasta näkökulmastaan.

Tranberg tuomittiin vyyhdin tiimoilta käräjillä 12 vuoden ja 11 kuukauden mittaiseen vankeuteen. Mies on itse kiistänyt kaikki rikossyytteet. 

Käräjäoikeuden mukaan Ranta-aho ja Tranberg organisoivat järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, jonka yhteydessä Suomeen tuotiin massiivinen määrä huumeita, lääkkeitä ja dopingaineita vuosien 2017 ja 2019 välisenä aikana.

Ranta-aho tunnusti tekemisiään jo poliisikuulusteluissa ja puhui myös Tranbergin puolesta. Kirjassaan Tranberg väittää, että Ranta-aho olisi vyöryttänyt vastuuta hänen harteilleen väärin perustein. Tranberg antaa ymmärtää, että oli kenties tietoinen jostain hämäräbisneksistä, mutta että häntä itseään on syytetty asioista, joita hän ei ole tehnyt. 

Tranbergin maalaama tarina poikkeaa radikaalisti niin viranomaisten, käräjäoikeuden kuin hänen rikoskumppanikseenkin väitetyn miehen kertomuksesta.

Lopullista totuutta asiassa ei ole julistettu, sillä oikeusjuttu on etenemässä hovioikeuteen keväällä, toukokuussa.

Paljastus eristyssellissä

Kirjassaan Tranberg väittää, että hän ei ollut Espanjasta Suomeen saavuttuaan kärryillä siitä, mistä poliisi häntä epäili. Hänet oli siis otettu kiinni Espanjan Esteponassa lokakuun alussa vuonna 2019 ja luovutettu Suomeen hieman myöhemmin, kun siirtoon liittyvä byrokratia oli Espanjassa saatu hoidettua.

Jutun juoni alkoi Tranbergin kertoman perusteella avautua siinä vaiheessa, kun häntä vietiin ensimmäisiin Katiska-jutun kuulusteluihin.

Yksi vyyhdin tutkijoista oli Tranbergin mukaan todennut, että Tranberg tulisi saamaan sopasta 13 vuoden vankeustuomion, sanoi hän kuulusteluissa mitä tahansa. Tranberg kirjoittaa, ettei tämän takia suostunut puhumaan kuulusteluissa mitään.

Tranbergin kannalta tutkintavankeuden sykähdyttävimpiä hetkiä lienee ollut se, kun hän sai tietää rikoskumppanikseen syytetyn Niko Ranta-ahon puhuneen kuulusteluissa ja myöntäneen liudan kovia huumerikoksia.

Tunnustus paljastui Tranbergille, kun hän istui joulun 2019 jälkeen Turun Saramäen vankilan osastolla 103 eristyssellissä.

"Olin järkyttynyt ja shokissa"

Tranbergille toimitettiin joulun jälkeen Katiska-jutun esitutkintaan kuuluvia asiakirjoja, muiden epäiltyjen kuulustelukertomuksia.

– Aloin lukea niitä eristyssellissäni sivu kerrallaan. Olin järkyttynyt ja shokissa. En osaa muulla sanalla kuvailla tunnetta, joka syntyi sivu toisensa jälkeen. En ollut eläissäni nähnyt mitään tällaista missään rikostutkinnassa, Tranberg kuvailee kirjassaan.

Muiden huumerikoksista epäiltynä olleiden käytös kuulusteluissa järkytti pitkän linjan ammattirikollista. Tranberg ei säästele kirjassa sanojaan.

– Kerrottiin muiden tekemisistä kaikki mitä tiedettiin, arvattiin vähän päälle, lopuksi vasikoitiin tyttö- tai poikaystävä sekä oma entinen paras kaveri. Jos tämäkään ei vielä riittänyt, hypättiin poliisiautoon ja lähdettiin ihmettelemään tyhjiä monttuja, joissa oli ollut huumeita edellisvuonna, Tranberg kirjoittaa.

Suurin järkytys oli Tranbergin mukaan kuitenkin se, mitä hän luki ystävänsä Niko Ranta-ahon puhuneen kuulusteluissa:

"Haluaisin kertoi joitain asioita, joita olen jättänyt kertomatta tai valehdellut suojellakseni Tranbergia. Haluaisin asiat nyt kertoa, koska niistä syytetään minua ja tunnen että Tranberg on tehnyt minusta niin sanotun kilpimiehen tietämättäni".

"Syvä vitutus alkoi täyttää ajatuksia"

Tranberg kertoo kävelleensä ympyrää sellissään lukiessaan Ranta-ahon avautumisesta.

– En todellakaan ymmärtänyt mitä Ranta-ahon kuulusteluissa oli tapahtunut. Samaan aikaan syvä vitutus alkoi täyttää ajatuksia. Tumma ilmapiiri täytti mieleni ääriään myöten, mies kirjoittaa.

– Jatkoin edestakaisin kävelyä, pääni sahasi lukemiani lauseita aina vain uudestaan. Kiroilin ja pakotin itseni rauhoittumaan. Tunsin kuinka vitutuksen aallot kourivat vatsaani. En rauhoittunut, vaan kiroilin lisää, mies jatkaa.

Tranbergin näkemyksen mukaan Ranta-aho oli kuulusteluissa maalannut hänestä syyllistä tahallaan.

Tranberg ihmettelee sitä, että hänen väitettiin olleen huumebisnesten tiimoilta yhteydessä itselleen tuntemattomiin ihmisiin, jotka kuitenkin olivat Ranta-ahon ystäviä ja "selvästi kertomustensa perusteella" myös tämän rikoskumppaneita.

Tranbergin mukaan hänellä ei ollut näihin asioihin osaa tai arpaa.

– Hämmennys, raivo, vitutus ja avuttomuus vallitsevat samaan aikaan kuin olisin jonkin kohtauksen kourissa, hän kirjoittaa.

Ystävyys sai kolauksen

Tranbergin mukaan yksikään Ranta-ahon kuulusteluissa kertomista asioista ei pitänyt paikkansa.

– …tai piti se, että olin Ranta-ahon ystävä. Loppu oli jotakin muuta.

Ennen Ranta-ahon tunnustusta käsittelevää kirjan osiota, kirjan alkupuolella, Tranberg kirjoittaa Ranta-ahon auttaneen häntä elämän järjestämisessä Espanjan-pakomatkan aikana ja olleen yksi harvoista ihmisistä, joihin hän uskalsi pitää yhteyttä viranomaisia pakoillessaan. Ranta-aho oli mukana muun muassa silloin, kun Tranberg oli poistattamassa kasvotatuointejaan.

Kirjan alkupuolelta saa käsityksen, että Tranberg piti Ranta-ahoa aidosti yhtenä harvoista ystävistään. 

– Luottamus ystävääni kohtaan oli kärsinyt kolauksen sillä hetkellä kun sain pöytäkirjan luetuksi, Tranberg kuittaa myöhemmin.

Massiivinen huumevyyhti

Katiska-huumevyyhti on jo itsessään poikkeuksellisen laaja. Kaikkiaan jutussa tuomittiin käräjillä yli 50 ihmistä, ja heistä lähemmäs 40 on valittanut hovioikeuteen, joukossaan Ranta-aho ja Tranberg.

Ranta-aho siis tunnusti käräjien aikana suurimman osan syytteistään ja myös paljasti poliisille huumekätköjä. Tämän takia hän sai Tranbergia lievemmän 11 vuoden vankeusrangaistuksen.

Ranta-ahon osalta saaga ei kuitenkaan päättynyt vielä tähän, vaan hänet tuomittiin myöhemmin toistamiseen käräjillä niin sanotussa Katiska 2 -jutussa.

Tuomion mukaan Ranta-aho syyllistyi uusiin huumerikoksiin odottaessaan ensimmäisen Katiska-jutun tuomiota vapaalta. Ranta-aho sai kaksi vuotta ehdotonta.

Syyttäjä on vaatinut Ranta-aholle Katiska 2:ssa 13 vuoden vankeutta jo aiemmin tuomitun 11 vuoden päälle.

Myös tästä käräjätuomiosta on valitettu hovioikeuteen.

Mitä Ranta-aho ajattelee tuoreimmasta vankeustuomiostaan? Puhelimessa asianajaja Kaitaluoma 3:29
Katso videolta Ranta-ahon puolustuksen kommentit Katiska-tuomioon.

Lue myös:

    Uusimmat