Kommentti: Niko Ranta-ahon täyskäännös on syyttäjien herkullinen Katiska-saalis – mutta miksi mies tunnusti? Arvioita on monenlaisia

8:13
Liikemies Niko Ranta-aho on maanantaina myöntänyt pääpiirteittäin kaikki häneen kohdistetut syytteet.

Liikemies Niko Ranta-ahon tunnustus Suomen suurimmassa huumejutussa on ennenkuulumaton. Se yllätti jokaisen. Syyttäjiä ja tuomaria myöten. ”Olemme hämmentyneitä”, syyttäjä Erkki Huhtala sanoi oikeudessa keskiviikkona. Hämmennyksen vallassa olivat myös kanssasyytetyt, kirjoittaa MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen.

Kun asianajaja Hannu Kaitaluoma ilmoitti oikeudessa Ranta-ahon 180 asteen täyskäännöksestä, salissa tuli hiirenhiljaista.

Järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi kuvatun organisaation pomo ja Katiska-jutun toinen pääsyytetty päätti siis vastoin kaikkia ennakko-odotuksia heittää pyyhkeen kehään ja avautua omasta rikollisesta toiminnastaan. Lähes poikkeuksettahan huumeliigojen johtajat kiistävät aina syytteet alusta loppuun asti, vaikka näyttö olisi järkälemäisen kova ja vastaansanomaton.

Ranta-ahokin oli tutkinnassa ja oikeudenkäynnin alussa kiistänyt kaiken, mutta maanantaina kertomus muuttui totaalisesti. Hän halusi syyttäjät palaveriin ja myönsi siellä pääpiirteittäin kaikki häneen kohdistetut syytteet törkeistä huume- ja törkeistä dopingrikoksista. Samalla hän tunnusti olevansa huumekauppoja järjestellyt nimimerkki ”Cobra”.

Bingo! Syyttäjät saivat herkkusaaliin, pyytämättä ja yllätyksenä.

Mieleen ei tule vastaavaa

En muista historiasta yhtään isoa huumejuttua, jossa huumeliigan pomoksi epäilty olisi tehnyt tällaisen täyskäännöksen kesken käräjäoikeuden istunnon. Tunnustuksen päälle Ranta-aho vielä neuvoi poliisit maastokätköille, joista kaivettiin esiin yhteensä 64 kiloa kovia huumeita.

Joku asianajajista totesi oikeussalin käytävällä tunnustuksen jälkeen, että Ranta-aho on aina tykännyt johtaa ”orkesteria” ja alkuviikosta hän sitten pääsi hetken johtamaan Karkkilan ja Vihdin metsissä jopa ”poliisiorkesteria”. Maanantaina löytyi 26 kiloa amfetamiinia ja tiistaina 28 kiloa samaa ainetta sekä 10 kiloa MDMA:ta eli ekstaasia.

Oikeuden puheenjohtaja joutui laittamaan Katiska-istunnot noin viikoksi jäihin, kunnes Ranta-ahon kuulusteluja saadaan tehtyä ja oikeudenkäynnin jatkosuunnitelma uudessa tilanteessa sorvattua. Ranta-ahon tunnustuksen jälkeiset kuulustelut alkoivat keskiviikkona iltapäivällä ja myöhemmin saamme kuulla, kuinka yksityiskohtaisesti hän lopulta kertoo omasta toiminnastaan ”Cobrana”.

Arvioita on monenlaisia

Miksi Ranta-aho tunnusti? Arvioita on monenlaisia.

Toisen pääsyytetyn Janne ”Nacci” Tranbergin avustajan Jaakko Tuutin mukaan Tranberg olisi maanantaina aavistellut jotain tällaista Ranta-ahon suunnasta tulevan. Ehkä aavisteli, ehkä ei. Maanantain istunnossa oli nimittäin tapahtunut mielenkiintoisia.

Silloin selvisi, että poliisi oli löytänyt Ranta-ahon sisaren puhelimesta valokuvia, joissa syyttäjän mukaan oli ohjeita siitä, mitä kanssasyytettyjen pitäisi oikeussalissa puhua. Esimerkiksi yhdessä viestissä Ranta-aho lupasi kanssasyytetylle velat anteeksi ja apua linna-aikana, jos tämä kertoo Ranta-ahon toivomalla tavalla. Nämä Ranta-ahon kannalta raskauttavat viestit ovat osaltaan saattaneet vaikuttaa Ranta-ahon tunnustukseen.

Tranbergin puolustuksen ajatus on nyt joka tapauksessa se, että Ranta-ahon paineensietokyky petti tai että hän teki tunnustuksen jonkin tai jostain päin tulleen paineen alla. Tuutin mukaan "kun Ranta-aho nyt selvittää oman osuutensa, selviää myös, ettei Tranbergilla ole osuutta".

Se on kova väite, kun tiedetään muun muassa, mitä aineistoa Tranbergin puhelimista ja tietokoneilta on tutkinnassa löytynyt. On mielenkiintoista nähdä, millaiseen sanaharkkaan tai keskinäisiin syyttelyihin Tranberg ja Ranta-aho tunnustuksen jälkeen mahdollisesti ajautuvat Katiska-jutun jatkossa.

Todennäköisesti Ranta-aho haluaa alennusta tuomioon

Se on selvää, että Ranta-aho tavoittelee tunnustuksella ja maastokätköjen omaehtoisella paljastamisella mahdollista alennusta häämöttävään maksimituomioon.

Syyttäjät ovat vaatineet Ranta-aholle ja Tranbergille 13 vuoden rangaistusta. Syytteiden mukaan Katiska-jutussa puhutaan sadoista kiloista huumeita ja suuresta määrästä dopingaineita sekä lääkepillereitä. Ihmeitä täytyy tapahtua, että maksimit putoavat, jos syytteet näytetään toteen.

Mutta, olisiko tunnustuksen yhteydessä voitu neuvotella asiaa niin, että jos käräjäoikeus kaikesta huolimatta – Ranta-ahon tunnustuksen huomioiden – määräisi maksimirangaistusta jonkin verran pienemmän tuomion, syyttäjät tyytyisivät tähän eivätkä valittaisi siitä. Tämä on tietysti puhdasta spekulaatiota tässä vaiheessa.

Inhimillisiä syitä?

Tunnustuksen taustalla voi olla myös inhimillisiä syitä. Ehkä tiili on purrut mieheen, jolla ei ole aiempaa rikoshistoriaa.

Ranta-aholle on lisäksi määrätty tiukat yhteydenpitorajoitukset, ja hän ei ole saanut kesän kiinnioton jälkeen tavata avopuolisoaan Sofia Belórfia, joka niin ikään on syytettynä jutussa. Tunnustus saattaa helpottaa rajoitusta siltä osin. Ehkä.

Belórf piti MTV:n haastattelussa tunnustusta "miehekkäänä tekona" ja lisäsi, että Ranta-ahon omatuntokin varmaan soimaa. Voi se olla niinkin. Tunnustus sinänsä on omana tekona kieltämättä ryhdikäs. Asianajaja Hannu Kaitaluoman mukaan Ranta-aho on helpottunut ja pahoittelee rikoksiaan.

Sitä tosiasiaa tunnustus ei tietenkään poista eikä edes vähennä, että tehdyt rikokset ovat olleet törkeitä ja aiheuttaneet suurta vahinkoa ja kärsimystä lukuisille ihmisille. Suomeen tuodut huumemäärät ovat olleet täysin poikkeuksellisia ja organisaation häikäilemätön toiminta jatkui vuosia.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja