Talvivaaran purkuputki: Asukkaat kauhuissaan - yhtiö torjuu huolen

Jormasjärvi-Korholanmäki-osakaskunnan puheenjohtajan Leo Scroderuksen mukaan asukkaiden luottamus ja usko Talvivaaraan ja valvojiin on mennyt.

– Tämä on täysi katastrofi, jos purkuputki tulee. Sieltä tulee ulos, mitä sattuu eikä sitä kukaan valvo.

Talvivaara on hakenut lupaa putkelle, josta päästetään ylimääräisiä, puhdistettuja sadevesiä kaivosalueen ulkopuolelle.

– Jos minä hakisin luvan, että saisinko kipata Nuasjärveen kolme tuhatta rekkalastia suolaa, niin en saisi.  Talvivaara sen sijaan saa laskea purkuputkesta tämän määrän suolaa vuodessa, pamauttaa Schroderus.

Scroderuksen mukaan nyt koko Talvivaaran luvat tulisi katsoa uudestaan kokonaisuutena.

– Eilinen ely-keskuksen päätös siitä, että purkuputken ympäristövaikutuksia ei tarvitse arvioida, on virheellinen. Kyllä Nuosjärvessäkin on syvänteitä, joihin suola voi kerrostua.

– Menee satoja vuosia, kun järvet palautuvat ennalleen. Nyt Kalliojärvi on tuhottu, Salmisessa ei ole paljon eliöstöä ja Jormasjärvi on menossa, väittää Scroderus.

Scroderus ei odota suuria tämän iltaiselta lähistökatsaukselta, jossa asukkaat pääsevät kiertämään kaivosta ja saavat kysellä Talvivaaran edustajilta.

Talvivaara: Ihmisten pelko aiheeton

Talvivaaran viestintäpäällikön Olli-Pekka Nissisen mukaan heille tuli eilen useita soittoja asukkailta, jotka pelkäävät, että purkuputkesta lasketaan ulos ruskeaa kipsisakka-altaiden vettä.

– Metallitehtaan ja kipsisakka-altaiden vesi on sisäisessä kierrossa. Purkuputkesta lasketaan puhdistettua vettä ja vesi tulee olemaan lupaehtojen mukaista kuten tähänkin asti.

– Meillähän on seitsemän miljoonaa kuutiota vanhoja vesiä varastoituna. Näitä on puhdistettu ja laskettu pois, kertoo Nissinen.

Nissisen mukaan 2015 rakennettavaksi suunnitellulla purkuputkella on tarkoitus ohittaa pienet järvet kuten Kolmisoppi, Kalliojärvi, Salminen ja Jormasjärvi, jotta ne pääsevät elpymään.

– On totta, että Talvivaaran vuoksi Jormasjärven ja Laakajärven suolapitoisuus on noussut. Mutta tämä ei estä virkistyskäyttöä. Järvet ovat turvallisia kaikkeen virkistyskäyttöön.

"Kipsisakka-altaiden vuotovesi laimentunutta kahvia"

Nissisen mukaan vuonna 2012 tapahtuneen vuodon jälkeen kipsisakka-altaissa oleva vesi on kuin kahvikuppi, jossa on pohjalla pari senttia kahvia.

– Sadevedet ovat laimentaneet huomattavasti kipsisakka-altaissa ollutta vuotovettä. Tätä vettä Talvivaara on laskenut puhdistettuna lupaehtojen mukaisesti pois.

Nissinen vakuuttaa, että Nuosjärven purkuputki ei vaikuta virkistyskäyttöön.

– Purkuputki tulee olemaan lähinna vuotuisten sadevesien säätelyputki.

Tänään Talvivaaran johto kertoo avoimessa tilaisuudessaan asukkaille erityisesti purkuputkihankkeesta ja vastaa kysymyksiin.

– Ihmisillä on paljon väärinkäsityksiä ja turhia pelkoja, joita haluamme oikaista. Esimerkiksi sitä, että kyllä Talvivaaran suola on samanlaista kuin mikä muu tahansa sulfaatti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja