Mainos

Talvivaaran Perä kiistää sijoittajien harhaan johtamisen – "Pitää olla aika likainen mielikuvitus, että sellaista pystyy lukemaan"

Talvivaaran Kaivososakeyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä pitää kiinni siitä, ettei yhtiö ole johtanut sijoittajia harhaan.

Perää kuultiin perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa, missä puidaan kovia kokeneen yhtiön pörssirikossyytteitä. Kysymys on siitä, veikö Talvivaaran nykyinen tai entinen johto sijoittajia harhaan vuosina 2011–2013.

Perää syytetään kahdeksasta tiedottamisrikoksesta. Syytteiden mukaan virheellistä tietoa annettiin muun muassa pörssitiedotteissa olleissa nikkelin tuotantoennusteissa.

Syyttäjä sanoo, että yhtiön hallitus ei kyseenalaistanut Perän näkemyksiä tuotantomääristä. Perä kiistää, että olisi puhunut ympäri hallitusta tai määrännyt pörssitiedotteiden sisällöstä.

– Väite on aivan absurdi. Pitää olla aika likainen mielikuvitus, että sellaista pystyy (hallituksen kokousten pöytäkirjoista) lukemaan, Perä sanoi.

Syyttäjän mukaan tuotantoennusteita myös päivitettiin alaspäin liian hitaasti ja toimitusjohtajan katsauksissa annettiin liian positiivinen kuva tuotantomahdollisuuksista. Syyttäjä katsoo, että tiedot olivat omiaan vaikuttamaan olennaisesti yhtiön osakkeiden arvoon.

2:05

Perä ihmetteli väitettyä motiiviaan

Perän mukaan annetut tuotantoennusteet olivat niiden laatimisen aikaan realistisia. Kaivosta koettelivat useat ongelmat, jotka johtivat ennakoimattomiin tuotantoseisokkeihin. 

– Ja sittenhän se perkeleen pato vuosi, hän sanoi viitaten vuoden 2012 marraskuussa sattuneeseen massiiviseen kipsisakka-altaan vuotoon.

Perä myös ihmetteli, mikä motiivi yhtiöllä olisi ollut asettaa yltiöoptimistisia tavoitteita.

– Jos haluttaisiin helppoja pikavoittoja ja kurssi nopeasti nousuun, luvattaisiin tosi vähän ja aina saavutettaisiin tavoitteet. Miksi helvetissä joku laittaisi tavoitteet niin ylös, ettei niitä tavoiteta, Perä kysyi.

Perän kuuleminen jatkuu ensi viikolla syyttäjän osuudella.

Hänen lisäkseen entistä varatoimitusjohtajaa Saila Miettinen-Lähdettä syytetään kahdesta ja entistä toimitusjohtajaa Harri Natusta yhdestä tiedottamisrikoksesta. Hekin kiistävät syytteet. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.