Talvipäivänseisausta juhlittiin mystisillä Stonehengen kivipaasilla Englannissa – turistimagneetin alkuperäinen tarkoitusperä edelleen arvoitus

0:48
Näin talvipäivänseisaus otettiin vastaan muinaisella merkkipaikalla.

Stonehengen erikoisen kivikehän uskotaan auttaneen ihmisiä seuraamaan vuoden kiertoa pronssikaudella.

Ihmiset kerääntyivät Stonehengen kivipaasille juhlistamaan vuoden lyhyintä päivää, eli talvipäivänseisausta. Pohjoisella pallonpuoliskolla päivä on tällöin lyhimmillään ja aurinko on matalimmalla taivalla etelästä katsottuna.

Monet kansat ovat muinaisista ajoista asti ovat juhlistaneet talvipäivänseisausta. Kivikehä kerää yhä vuodenkierrolle merkittävinä päivinä ihmisiä juhlimaan.

Pyhää maatako?

Stonehenge on esihistoriallinen monumentti Englannin Wiltshiressa. Sen luona vierailee yli miljoona turistia vuosittain.  Stonehenge on yksi YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon tunnetuimpia maailmanperintökohteita.

Pronssikautisen kivikehän uskotaan olleen pyhää maata. Neoliittisella kaudella sen avulla ihmiset mahdollisesti seurasivat auringon ja vuoden kiertoa. Se on saattanut toimia aurinko- ja kuukalenterina, temppelinä, hautapaikkana tai kokoontumispaikkana. Esimerkiksi kivikehän koillispuolinen sisäänkäynti on suunnattu kesäpäivänseisauksen auringonnousuun.

Talvipäivänseisauksen aikana auringon nähdään laskevan vastakkaisella suunnalla suuren kolmen kiven muodostaman monumentin, niin kutsutun triliitin, väliin.

Lähde: CNN ja National Geographic

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja