Talvimyrsky aiheuttaa tuhoja ympäri Suomen: Noin 60 000 ilman sähköä, puita on kaatunut ja tuulen nopeus on yltynyt vaaralliseksi

Raju myräkkä on rellestänyt ympäri Suomea, minkä seurauksena muun muassa sähköjä on poikki ja ajokeli monin paikoin umpisurkea tai jopa vaarallinen.

Yön aikana Suomessa on saatettu rikkoa useita sääennätyksiä. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Anniina Valtonen kertoo, että Hammarland-Märketin mittausasemalla keskituulennopeus on 32,4 metriä sekunnissa ja kovin puuska oli 40,1 metriä sekunnissa. Valtosen mukaan Hammarland-Märketin aseman lukemat voivat olla jonkinlaisia ennätyksiä Suomessa.

Kaikki tuulen nopeudet, jotka ovat yli 32 metriä sekunnissa, ovat hirmumyrskytuulia.

Tuulen nopeus ylitti hirmumyrskylukemat puuskissa myös Mustasaaren, Maalahden ja Kalajoen mittauspaikoilla. Mustasaaressa kovin puuska oli 37,9 metriä sekunnissa, Maalahdessa 34,2 metriä sekunnissa ja Kalajoella 33,6.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Selkämerellä aallonkorkeus on 7,9 metriä, joka on uusi ennätys. Aiempi ennätys oli 6,5 metriä.

Kovan tuulen varoitus voimassa ympäri Suomea

Tuuli on tehnyt tuhoja yön aikana ja Liikennevirasto on tiedottanut useista teille kaatuneista puista ja sähkölinjoista. Noin 60 000 taloutta oli Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan ilman sähköä hieman ennen yhtä keskiviikon vastaisena yönä. Katkoja oli 120 kunnassa pääosin maan länsi-, keski- ja itäosissa. Sähkökatkokartta lakkasi yön aikana toimimasta.

Tuulet voivat maa-alueilla voimistua entisestään. Maan länsiosissa tuulet voivat olla puuskissa jopa 15 metriä sekunnissa, Ilmatieteen laitoksen Valtonen sanoo. Tuulet voivat aiheuttaa lisää tuhoja, ja ne lisäävät myös pakkasen purevuutta.

Ilmatieteen laitos varoittaa, että tuuli on hyvin vaarallista Ahvenanmaalla ja se voi olla vaarallista Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Etelä-Savossa ja Pohjanmaalla.

Lumipyryn yhteydessä on nähty myös salamoita

Yöllä on tupruttanut myös runsaasti lunta. Lumisade on ollut hyvin sakeaa Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa. Mitä pidemmälle aamuun mennään, sitä enemmän lumisateet painottuvat maan etelä- ja itäosaan.

Pohjanmaalta lumisateet ovat jo pääosin väistyneet.

Liikennevirasto kertoo, että maan etelä- ja keskiosassa ajokeli on paikoin huono tai erittäin huono lumisateen ja lumisten tai sohjoisten teiden vuoksi. Liikennevirasto muuttui vuodenvaihteessa Väylävirastoksi, mutta on tiedottanut yön aikana vielä Liikenneviraston nimellä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan näkyvyys voi olla pääkaupunkiseudulla ruuhka-aikaan todella heikkoa, sillä lumi on pölisevää pakkaslunta ja tuuli voi olla kovaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan liikennesää on vaarallinen Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Liikennesää on mahdollisesti vaarallinen Ahvenanmaalla, Satakunnassa, Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Anniina Valtonen kertoo Twitterissä, että lumipyryn yhteydessä on nähty myös salamoita.

– Ukkoset ovat talvella hyvin harvinaisia. Niitä esiintyy joskus sakean lumi- tai räntäsateen yhteydessä, kun lämpötila on nollan vaiheilla, hän kirjoittaa.

Myös alhaisesta vedestä on annettu varoitus

Lisäksi vedenkorkeus on laskenut runsaasti. Pohjanlahden vesi on laskenut vuorokauden aikana noin metrin ja se todennäköisesti laskee vielä joitakin kymmeniä senttimetrejä. Valtosen mukaan on harvinaista, että vedenkorkeus laskee vuorokauden aikana näin paljon.

– Vedenkorkeus vaikuttaa rahtialuksiin ja siihen, kuinka paljon he voivat ottaa kyytiin painolastia, koska vedet ovat näin alhaalla. Lukemat ovat jo niin alhaisia, että alhaisesta vedestä on annettu varoitus, hän sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja