Mainos

Talvi oli synkkä – aurinkoa paikoin vähiten 50 vuoteen

Talvi on ollut poikkeuksellisen pilvinen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan aurinko paistoi talvikuukausina koko maassa selvästi tavanomaista vähemmän, paikoin jopa vähiten 50 viime vuoden tarkastelujaksolla.

– Erityisen pilvistä on ollut maan keski- ja eteläosassa. Esimerkiksi Jyväskylässä aurinko paistoi joulu-helmikuussa vain 35 tuntia, kun keskimäärin luku on 116 tuntia, toteaa meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitokselta.

Joulu-helmikuun keskilämpötila oli maan etelä- ja länsiosassa vähän tavanomaista alempi. Kylmintä pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna oli maan lounaisimmassa osassa, jossa oli vajaan asteen verran tavanomaista kylmempää.

Talvikuukausien alin lämpötila, -36,1 astetta, mitattiin Utsjoen Kevojärvellä 28. tammikuuta. Pakkanen ei kiristynyt kertaakaan 40 asteeseen. Viimeksi tällainen tilanne on ollut talvella 2007-2008.

Suurimmassa osassa maata satoi talvikuukausina tavanomaista vähemmän.

Helmikuu tavallista lauhempi

Helmikuu oli selvästi tavanomaista lauhempi, erityisen lauhaa oli maan itäosassa. Ylin lämpötila, 8,0 astetta, mitattiin Jomalassa Ahvenanmaalla 27. helmikuuta.

Lunta oli helmikuun lopussa eniten Länsi-Lapissa, 70–90 cm. Maan etelä- ja keskiosassa lunta oli puolisen metriä, maan länsiosassa vähemmän. Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta on suurimmassa osassa maata suunnilleen tavanomainen määrä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.