Talven parhaat suolaiset piirakat

Leivo viikonlopuksi ihanan mehevä piirakka. Juurekset, sipulit ja voimakkaat juustot antavat makua talven piirakoille. Sävellä reseptejä oman makusi mukaan ja lisää täytteisiin omia suosikkejasi.

Jos piiraasta haluaa ruokaisan, käytä täytteessä esimerkiksi savulohta, katkarapuja tai poronlihaa. Kasvisversioihin voi lisätä siemeniä, pähkinöitä tai juustoa.

Suolaiset piirakat sopivat illanistujaisiin, saunailtaa tai juhlien noutopöytään. Ruokaisa piiras salaatin kera maistuu myös lounaana.

Tonnikala-juustotorttu

Ihana suolainen tonnikala-juustotorttu sipulilla, paprikalla ja oliiveilla höystettynä tuo veden kielelle. Piirakka kruunautuu kermaviiliseoksella.

Pohja:
100 g pehmeää voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 rkl öljyä
1 dl hienonnettua purjoa
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 pieni paprika kuutioina
1 dl mustia oliiveja viipaleina
1 prk tonnikalaa
suolaa
mustapippuria
1 dl hienonnettua persiljaa

Kermaviiliseos:
2 dl kermaviiliä
1 tl suolaa
0,5 tl vastajauhettua mustapippuria
2 kananmunaa
1 dl juustoraastetta
1 rkl vehnäjauhoja tai maissijauhoja
vuoan voiteluun 0,5 rkl voita tai margariinia

Voitele halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuoka margariinilla.

Laita kulhoon pehmeä rasva. Sekoita keskenään kuivat aineet. Sekoita kädellä pehmeän rasva kuivien aineiden joukkoon.

Painele taikina voideltuun vuokaan käsillä niin että painelet taikinaa noin kahden senttimetrin verran reunoille. Kasta käsiä välillä kylmässä vedessä niin saat hyvin taikinan levittymään. Laita vuoka kylmään.

Valmista täyte. Kuullota öljyssä purjosipuli, valkosipuli, paprika ja oliivit. Sekoita joukkoon tonnikala ja mausteet.

Sekoita kermaviili, suola ja pippuri, kananmunat, juustoraaste ja vehnäjauhot.

Ota pohja kylmästä ja levitä täyte päälle. Kaada kermaviiliseos piirakan päälle.

Laita uuniin 180 asteiseen uuniin ja paista 40 minuuttia kunnes torttu on kypsä.

Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja nauti raikkaan salaatin kera.

Ranskalainen sipulipiirakka

Kokeile Aki Wahlmanin herkullista versiota ranskalaisesta klassikosta.

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl Pirkka perunasosejauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
100 g kylmää leivontamargariinia
noin 1 dl kylmää vettä

Täyte:
900 g sipuleita
1 pkt (170 g) Amerikan pekonia
4 valkosipulinkynttä
2 dl punaviiniä
2 tl Pirkka Provencen mix - yrttiseosta
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1/4 tl mustapippuria
2 rkl sitruunanmehua
2 Pirkka Parhaat kananmunaa
1 tlk (2 dl) vispikermaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat.

Mittaa pohjan kuivat aineet monitoimikoneen kulhoon. Paloittele joukkoon kylmä rasva ja sekoita ryynimäiseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita, kunnes taikina on tasaista.

Painele taikina vuoan pohjalle ja ylös reunoille. Pane pohja hetkeksi jääkaappiin kovettumaan.Pistele pohja ja paista 200-asteisen uunin alatasolla 10 minuuttia.

Puolita sipulit ja leikkaa viipaleiksi. Suikaloi pekoni ja levitä suikaleet kylmään paistokasariin. Nosta liedelle ja kuumenna hitaasti, jotta rasva irtoaa. Siirrä pekonit pannulta ja lisää sipulit pekonin rasvaan kuullottumaan. Hienonna valkosipulinkynnet.

Lisää sipuleiden joukkoon valkosipulit, viini, pekonit ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä ilman kantta 10-15 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmenneet ja viini imeytynyt. Lisää sitruunanmehu ja anna sipuliseoksen hieman jäähtyä. Levitä täyte pohjan päälle.

Sekoita munat, kerma, suola ja pippuri. Kaada muna-kermaseos vuokaan. Jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia, kunnes muna-kermaseos on hyytynyt ja pinta saanut väriä. Jos täyte on ehtinyt jäähtyä kokonaan, pidennä paistoaikaa.

Irrota piirakka vuoasta hieman jäähtyneenä. Tarjoa salaatin kanssa.

Feta-paprikapiirakka

Helppo kasvispiirakka saa makua fetajuustosta ja yrteistä.

1 rs (225 g) Pirkka piirakkapohja-aineksia
1 dl vettä

Täyte:
1 sipuli
1 rkl fetajuuston öljymarinadia
2-3 kiinteää tomaattia
1 pieni keltainen paprika
1 tlk (375 g) Pirkka salaattijuustokuutioita öljymarinadissa
noin 20 kpl Pirkka Parhaat mustia minioliiveja
1 tlk (2 dl) Pirkka kasvirasvasekoitetta
2 kananmunaa
1 tl basilikaa
1 1/2 dl Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta

Kaada jauhoseos kulhoon ja lisää kylmä vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi ja anna taikinan levätä 5 minuuttia.

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli kuumassa pannussa öljymarinadissa. Kuutioi tomaatit ja suikaloi paprika.

Voitele piirakkavuoka (halkaisija 26 cm). Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Valuta juustot ja oliivit. Levitä täyteainekset vuokaan. Kaada päälle kasvirasva-kananmunaseos. Ripottele piirakan pinnalle basilikaa ja juustoraastetta.

Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia.

Vuohenjuusto-kinkkupiirakka

Leivo talven illanistujaisiin herkullinen kinkkupiirakka. Uutta makua piirakkaan saat lisäämällä siihen vuohenjuustoa. Voit tehdä piirakkapohjan valmiiseen pakaste ruistaikinaan tai leipoa pohjan itse.

Halkaisijaltaan noin 28-30 cm piirakkavuoka

4 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
125 g margariinia tai voita
1 muna
1 dl kevytkermaa tms.

Tai 1 pkt Myllyn Paras Ruistaikinaa (400 g)

Vuokaan:
Myllyn Paras Korppujauhoja

Täyte:
150 g savukinkkua suikaleina
200 g vuohenjuustoa pikkukuutioina
3 munaa
1 tlk smetanaa (noin 1,2 dl)
1 rkl persiljaa
½ tl paprikajauhetta
1/5 tl hienonnettua valkopippuria

Jos teet taikinan itse:

Sekoita ensin leivinjauhe ja sen jälkeen rasva huolellisesti jauhoihin. Lisää sekaan muna ja kerma ja sekoita taikinaa sen verran, että se on tasaista.

Taputtele taikina voidellun ja korppujauhotetun laakean piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kostutetuin käsin.

Kaada täyte päälle. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

Jos käytät pakastetaikinaa:

Ota ruistaikina sulamaan. Pohjan sulaessa sekoita täytteen ainekset. Levitä ruistaikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada täyte päälle. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia.

VINKKI: Myös kalkkunaleike suikaleina tai tonnikala sopivat hyvin piirakkaan.

Kokeile myös näitä:

MTV3

Lue myös:

    Uusimmat