Talopaketti, osa 8

"Keittiö on kodin sydän. Perinnetalossa tyylin tulee näkyä erityisesti ovimalleissa," sanoo Kannustalojen keittiöitä suunnitteleva Kirsi Valanti. Ensimmäisen ns. stamppelikehys-ovimallin Valanti kehitti Pietarsaaren asuntomessuilla esitellyn Ainola-talon keittiöön - se oli listallinen ja hiukan koristeellinen.

Keittiö ja muu sisustus

"Seuraavilla asuntomessuilla, Onnela-taloa tehdessä suunnittelin siihen yksinkertaisimman mdf-levystä tehdyn ovimallin. Siinä oli leveä kehys ja urat koristivat sen keskiosaa. Sen yhteyteen sopivat mielestäni hyvin puiset puupinnat ja myös koristeelliset laatat. Ovimallia kehitettiin sitten myöhemmin vielä pelkistetympään suuntaan, kun poistin nuo urat."

Tuusulan asuntomessutaloon - Rauhala-talo - Valanti kevensi linjaa edelleen, ja tuloksena oli hyvin tämän päivän - ja perinnetalon! - henkeä vastaava ovimalli. Entä tulevaisuus?

"Haastavana vaihtoehtona perinnetalon keittiöön on sileä, moderni ovi. Hyvä esimerkki on tämän vuoden messutalon ovi. Sen saa kiiltävänä tai himmeänä ja vedinmallia vaihtamalla koko keittiön tyyli muuttuu olennaisesti. Samaa muunneltavuutta lisäävät vaihtoehtoiset, lasiset vitriiniovet."

Vaikka perinnetalon ulkonäkö ja tyyli noudatteleekin vanhaa ja rakastettua, tekniikka on täysin ajanmukaista. Joka tapauksessa asiakas päättää: jos hän haluaa keittiöön kiiltävää terästä ja tummaa ulkomaan paneelia, se toteutetaan. Tyylirikkoa ei tarvi pelätä, sillä vastakohdat korostavat parhaimmillaan toistensa hienouksia.

Kannustalojen keittiöt toteuttaneiden Topi-keittiöiden suunnittelija ja myyjä Paula Vairimaa muistuttaa, että tämän kodin keskeisen tilan suunnitteluun on varattava riittävästi aikaa:

"Oikea hetki ottaa yhteys myyjän on silloin, kun talo on valittu ja rakentaja saanut niin sanotut 1:50-kuvat. Pohja käydään yhdessä läpi ja valitaan oikeat ovimallit ja värit. Myyjän koneella on helppo pyöritellä vaihtoehtoja, kun ne nähdään heti oikean värisinä ja kolmiulotteisina."

Keittiömyyjältä löytyvät myös muut kiintokalusteet, työtasot, ovet ja kodinkoneet, joten yhtenäinen linja on helppo löytää. Vaihtoehtoja on reilusti: niiden puutteeseen homma ei varmasti kaadu.

Ennen toimitusta myyjä käy asiakkaan kanssa työmaalla siinä vaiheessa, kun väliseinät ovat pystyssä. Tässä varmistetaan lopulliset mitat, värit ja kalusteiden sopivuus paikalleen.


Lankkulattiaa, paperitapettia ja pellavaa

"Perinnetalon sisustussuunnittelu alkaa jo ulkoa," Valanti painottaa.
"Talon ulkoväritys vaikuttaa sisustussuunnittelun väritykseen - vien sen mielelläni huoneisiin. Niissä rakennan näkymiä, sillä ne ovat mielestä tässä tyylissä ja arkkitehtuurissa olennaisimpia."

Näkymiä rakennettaessa seinäpinnoilla on suurin merkitys. Valanti suosii perinnetaloissa paperitapettia ja niissä rauhallisia värejä ja pientä kuviota - lähes maalin tai tekstiilinomaista pintaa. "Ne tukevat erityisesti taloa, jossa korostuu monimuotoisuus: erkkeri-ikkunat, kauniit listat ja peiliovet."

Jos haluaa korostaa ja tuoda vahvaa tunnelmaa johonkin suurempaan tilaan, voi valita suurikuvioisenkin tapetin. Valanti huomauttaa, että se ei ole aivan helppoa ja vaatii aika tarkkaa silmää.

Perinnetaloihin sopii tietysti parhaiten lankkulattia. Se on kuitenkin paksu ja massiivinen, ja siksi lattialämmitys on hankala järjestää. Hyväksi vaihtoehdoksi Valanti katsoo vaalean parketin, joka mielellään saa noudatella lankkulattian olemusta. "Mutta tänä päivänä ovat houkutteleva vaihtoehto nämä lämpökäsitellyt puut. jotka tuovat vähän eksoottista lämpöä myös kotimaiseenkin puuhun."

Laatat ovat välttämättömiä märkätiloissa, käytännöllisiä eteisessä ja keittiössä. "Suosin väritystä sillä tavalla, että se jatkuisi rauhallisesti parketin kanssa - sen mukaan valitaan tummempaa tai vaaleampaa laattaa. Lämpimän puunsävyn kanssa sopii usein myös harmaa laatta, joka luo hillittyä, pehmeää kontrastia."

Keraaminen laatta valitaan nykyisin usein skaalan jommastakummasta ääripäästä: etenkin lattioissa suositaan isoa ja komeaa laattaa, kun taas seinissä suosittuja ovat pienet, mosaiikkimaiset laatat. "Itse suosin usein vähän pehmeän näköistä pintaa, joka sopii parhaiten perinnetalon tunnelmaan."

Viimeinen silaus annetaan tekstiileillä. Luonnonkuidut ovat muutenkin suotavia, ja perinnetaloon ne kuuluvat itsestään selvästi: pellava, puuvilla ja nykyään myös silkki.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja