Talopaketti, osa 6

Vastaanottotarkastus

Kun pystytysporukka on saanut työnsä valmiiksi tehdään vastaanottotarkastus. Rakentajan edustajana toimii tässäkin vastaava mestari.

Tarkastuksen yhteydessä täytetään pöytäkirja. Ensiksi katsotaan se, että lähtökohdat ovat kunnossa ja talon pystytys on tehty sopimuksen edellyttämässä laajuudessa - näitähän on monenlaisia: runkotoimitus, ristikot päälle tai niin sanottu "säältäsuojaan-" toimitus, jossa on aluskate tai myös vesikato rakennuksen päällä.

Rakennus - tässä vaiheessa oikeastaan vielä työmaa - tarkastetaan sekä sisältä että ulkopuolelta. Ulkona katsotaan esimerkiksi elementtien ulkoverhoukset sekä paketin mukana tulleiden ovien ja ikkunoiden kunto.

Vastaava mestari tutkii myös työn laadun. Tässä yhteydessä tarkastetaan elementtien pystysuoruudet, tuulisiteiden paikat ja sijainnit, naulaukset - ja tietysti lasketaan, että elementit ovat ehjiä.

Talotehtaan rooli ei välttämättä lopu pystytykseen. Sisko-Riitta Ikävalko on toistaiseksi maamme ainoa talotehtaan tekninen neuvoja:
"Jokseenkin kaikki asiakkaat ovat yhteydessä minuun jossain vaiheessa. He soittavat minulle niin ennen toimitusta, toimituksen aikana kuin toimituksen jälkeenkin. Usein osaan vastata kysymyksiin suoralta kädeltä, muussa tapauksessa välitän kyselyn rakennesuunnittelijoille, pääkuvapiirtäjille tai kenelle se kuuluukin...
Jos käy niin, että jokin työvaihe viivästyy ja toimitusta joudutaan siirtämään, minuun voi olla yhteydessä myös toimituksen siirtämiseksi. Tämä varmistetaan jo etukäteen niin, että asiakkaalle lähetetään hyvissä ajoin vahvistus muistutukseksi lähestyvästä toimituspäivästä."

Tyypillisimpiä muutoksia ovat esimerkiksi portaat: rakennuksen edellyttämät yksityiskohdathan alkavat valjeta vasta työn tontilla edistyessä, ja silloin muutetaan viimevaiheessa askelmia ja materiaaleja. Paljon vaihdetaan myös niin sanottuja jälkitoimitusmateriaaleja - halutaan vaikkapa vaihtaa saunan kuusipaneeli tervalepäksi. Näihin on helppo vaikuttaa niin kauan, kun tavaraa ei ole vielä toimitettu. Ja yleistähän on myös se, että ruokahalu kasvaa syödessä - koivun tilalle jalopuuta, laakaoven tilalle paneeliovi...

Määrälaskenta on keskeinen osa toimittajan työtä. Sillä pyritään takaamaan se, että asiakkaalla on tontilla oikea määrä tavaraa oikeaan aikaan. Liikaa ei ole järkevä toimittaa, sillä viime kädessähän asiakas kuitenkin maksaa myös käyttämättä jääneestä materiaalista. Tehtävä ei ole helppo, sillä paljon riippuu kirvesmiehistä: yksi käyttää enemmän, toinen niukemmin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja