Mainos

Talonpoikaisromantiikkaa sisustukseen

Pelkistetyillä talonpoikaistyylisillä huonekaluilla saadaan pirteää lisäilmettä kodin sisustukseen. Huonekalut voivat olla joko aidosti vanhoja tai taidokkaasti tehtyjä uusvanhoja. Talonpoikaishenkiset huonekalut ja tavarat sopivat niin vanhanaikaiseen maaseudun kotiin kuin myös moderniin city-asuntoon.

Talonpoikaishuonekaluja on valmistettu aina 1800-luvulta lähtien, ja ne ovat osa arvokasta kulttuuriperintöämme. Aikoinaan jokainen huonekalu valmistettiin käsityönä taitavien puuseppien ja koristemaalarien verstaissa. Valmistusmateriaalina on alusta alkaen käytetty puhdasta luonnon puuta ja näin jatkuu yhä edelleen. Mikäli haluaa kotiinsa aidosti vanhoja talonpoikashuonekaluja, tulee muistaa, että kaikki puusta valmistetut vanhannäköiset huonekalut eivät ole talonpoikaishuonekaluja. On syytä olla tarkkana siinä, mitä ostaa, jos aitoudella on merkitystä.

Uusi kohtaa vanhan

Talonpoikaishuonekalut ovat lujaa tekoa: ne on suunniteltu ennen kaikkea käyttöesineiksi, jotka kestävät arkisen elämän kolhuja. Toki talonpoikaishenkisissä huonekaluissa kiehtoo kovasti myös niiden luoma romanttinen maalaistunnelma ja henkäys mennyttä aikaa.

Moderniin valkosävytteiseen kaupunkikotiin sopii mainiosti puiset maalaishuonekalut. Talonpoikaistyyli ei siis vaadi ympärilleen pirttiympäristöä, vaan on hyvin sovellettavissa erilaisiin sisustusratkaisuihin, jos ratkaisut on harkiten tehtyjä. Tietty yhdenmukaisuus on kuitenkin hyvä ylläpitää, ja talonpoikaishuonekaluja voi yhdistää vaikkapa johonkin toiseen pelkistetympään tyylisuuntaan.

Kaappikelloista kiikkustuoleihin

Kodin sisustukseen saadaan nostalgista maalaisromantiikan tuntua jo muutamilla hankinnoilla. Talonpoikaistyyliin valmistettuja huonekaluja on runsaasti erilaisia, muun muassa erikokoisia pöytiä, piironkeja, kaappi- ja seinäkelloja, kiikkustuoleja ja kauniita sänkyjä. Vankkoja puisia huonekaluja voi somistaa ja niiden vaikutelmaa pehmentää sisustustyynyillä. Romanttisen lisäilmeen talonpoikaiskotiin saa hempeillä leikkokukilla ja kyntteliköillä.

Vaaleaan city-kotiin saa mielenkiintoista lisämaustetta muutamalla raskaamman oloisella puuhuonekalulla. Esimerkiksi jykevä talonpoikaisruokapöytä elävöittää ruokahuonetta, tai harmoniseen makuuhuoneeseen voi lisätä kauniin puisen peilin seinälle.

Tunnepohjaisia ratkaisuja

Talonpoikaistyyliset huonekalut ja vanhat posliiniastiat kuuluvat vahvasti monen nyt aikuisiässä olevan lapsuuteen. Moni sisustaa kotinsa lapsuudenmuistot mielessään, ja tämä saattaa olla yksi syy, miksi talonpoikaistyyli kiinnostaa tänä päivänä yhä enemmän.

Kiinnostuksen syyt talonpoikaissisustusratkaisuihin ovat usein juuri joko nostalgiset, eettiset tai sitten puhtaasti rahalliset. Tärkeä tekijä kodin kokonaissisustusta suunniteltaessa on kuitenkin viihtyisyys. Miten ja millä tyylillä kodin haluaa sisustaa, riippuu aina asukkaasta itsestään. Materiaaleilla, muodoilla, väreillä ja niiden yhdistelmillä jokainen voi luoda mieleisensä kokonaisuuden. Sisustamisessa voi aina pyytää apua myös ammattisisustajilta.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: OllinOnni ja Lahden Vanhatavara Oy

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.