Mainos

Tällaista on tulevaisuuden asuminen – älykodissa kahvikin keitetään fiksummin

Yhä useamman kotoa löytyy älykkäitä kodinkoneita ja kodin langattomaan verkkoon kytkettäviä laitteita. Tulevaisuuden kodissa asuminen on huoletonta.

Arjessa kalenteri täyttyy helposti työpäivän lisäksi harrastuksista, ystäville ja perheelle pyhitetystä ajasta – ja tietenkin kotitöistä. Arjessa jokainen ylimääräinen minuutti on arvokas, ja moni varmasti käyttäisi kotitöiden sijaan aikansa mieluummin perheen kanssa oleiluun tai rentoutumiseen kotosalla.

Älykkään kodin tehtävä on ennen kaikkea arjen erilaisten toimintojen helpottaminen. Kun arki sujuu – ruoka odottaa uunissa töistä palaavia ja sauna lämpiää lenkin aikana – aikaa jääkin yllättäen arjesta nauttimiseen.

Älykodissa arkirutiinit sujuvat

Yksi sovelluksista, joka mahdollistaa useiden kodinkoneiden ja toimintojen hallinnoimisen, on Home Connect. Home Connect -toiminnolla varustettu kodinkone liitetään kodin WiFi-verkkoon, jonka jälkeen kodinkonetta voi hallinnoida ja seurata sovelluksen kautta mistä ja milloin tahansa.

Esimerkiksi ruokakaupassa käydessä voi milloin tahansa kurkistaa kodin jääkaapin sisälle Home Connect -sovelluksen avulla ja tarkistaa, mitä kaikkea jääkaapista jo löytyy ja mitä tarvitsisi ostaa.

– Lisäksi yksi uusimmista toiminnoista älykkäissä jääkaapeissa on opastus, joka tunnistaa jääkaappiin laitettavan ruoka-aineen ja ohjaa laittamaan tuotteen siihen osaan jääkaappia, jossa se säilyy parhaiten, kertoo Kristiina Pakarinen BSH Kodinkoneiden markkinoinnista.

Home Connect -sovelluksella varustettu uuni tuo mukanaan digitaalisen keittokirjan, josta voi etsiä sopivia ruokaohjeita. Reseptien paisto-ohjeet voi puolestaan siirtää suoraan uunille.

Home Connect -sovellukseen voi lisäksi päivittää, milloin on ostanut kotiin astianpesutabletteja. Sovellus osaa muistuttaa tiskikoneen käynnistysten määrän perusteella milloin on aika lisätä ostoslistalle astianpesutabletit. Älykodissa arkiset rutiinit helpottuvat monella tapaa.

– Pyykkiä pestessä opastava ohjelmavalinta ehdottaa oikeaa pesuohjelmaa ja annostelee pesuaineen. Sovellukseen syötetään minkä väristä, mitä materiaalia ja kuinka likaista pyykkiä halutaan pestä, kertoo Pakarinen.


Sopivan pesuohjelman valinta ei aina ole itsestään selvää.

Älykkäät kodinkoneet voi ohjelmoida keskustelemaan myös keskenään. Esimerkiksi liesituuletin voi käynnistyä aina, kun keittotasolle asetetaan kattila tai paistinpannu.

Puheohjattavuus on kotikokin paras apuri

Sovelluksella etänä ohjaamisen lisäksi tulevaisuuden kodeissa yleistyy puheohjattavuus.


Älykkäässä keittiössä ruoanlaitto käy helposti.

Ominaisuus näkyy jo esimerkiksi uusimmissa televisioissa, joissa ohjelman voi keskeyttää äänikomennolla. Yksi esimerkki puheohjauksen mahdollistavista laitteista on Amazon Echo -älykaiutin, jonka voi yhdistää myös Home Connect -sovellukseen. Näin Home Connectiin yhdistettyjä kodinkoneita voi ohjata myös äänikomennoilla. Vielä toistaiseksi Amazon Echo ymmärtää tosin vain englanninkielisiä komentoja.

– Ääniohjaus helpottaa etenkin keittiössä, jossa käsiä tarvitaan muuhun samaan aikaan. Ääniohjauksella voi kysyä, onko uuni jo kuumentunut tai onko uunissa hautuva ruoka jo valmis tai kauanko paistumiseen vielä menee aikaa, sanoo Pakarinen.

”Jos herään tavallista aikaisemmin, kahviautomaatti valmistaa tavallista vahvempaa kahvia”

Älykkäistä kodinkoneista ja niitä ohjaavista sovelluksista seuraava askel on kodin toimintojen keskusteleminen keskenään. Tämä mahdollistaa jo aimo harppauksen kohti entistä automatisoidumpaa kotia.

– IFTTT (If This Then That) on palvelu, joka mahdollistaa niin kutsuttujen tapahtumasarjojen luonnin jokaisen arkeen. Esimerkiksi jos herään aikaisemmin kuin tavallisesti arkiaamuina, kahviautomaatin voi ohjata keittämään vahvempaa kahvia kuin tavallisesti, havainnollistaa Pakarinen.

Syksyn pimenevinä aamuina kahviautomaatin ohjelmointi voi puolestaan sytyttää keittiön pöydän ääressä kirkasvalolampun helpottamaan aamu-unisen heräämistä. Samalla keittiöön voi ohjata äänimaailman, joka herättelee lempeästi mieltä uuteen päivään.


Alppihiihtäjän kahviautomaatti käynnistyy, kun päivän liikuntatavoite on saavutettu.

Älykoti voi myös säästää asumisen kuluissa

Älykodissa asuminen on huoletonta, mutta tiesitkö, että älykoti voi auttaa myös säästämään sähkölaskussa ja lämmityskustannuksissa?

Lämmityksen tai ilmastoinnin ei suinkaan tarvitse pauhata silloin, kun asukkaat eivät ole kotona. Kodinkoneet voi ohjelmoida sammumaan ja käynnistymään itsestään asukkaiden lähtiessä ja palatessa kotiin. Älykoti voi myös tunnistaa asukkaan kotiin saapumisen älylukon avautumisesta ja säätää lämpötilan automaattisesti asukkaan mieltymysten mukaiseksi.

Myös älykkään jääkaapin voi ajastaa sähköä säästäen pienemmälle asetukselle silloin, kun kotona ei vietetä aikaa.

Tulevaisuudessa myös kodinkoneiden huolto voidaan tehdä etänä ottamalla yhteys kodinkoneeseen ja analysoimalla ongelman ja siten huoltokäynnin tarpeen.

Tutustu Home Connect -sovellukseen täällä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja