Mainos

Tällaisia ovat Kuopion Asuntomessujen mallikohteet

Kuopion asuntomessualueella rakennus-, energia- ja talotekniikan mallikohteet on valittu. Kohteita arvioitiin ennen kaikkea ajatellen omakotitalon käyttäjiä eli tulevia asukkaita. Kolmen mallikohteen valinta perustuu Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n rakennusasiantuntemukseen ja pitkäaikaiseen yhteistyöhön Suomen Asuntomessujen kanssa.

Aamusäde rakennusteknisesti mallikkain

Rakennusteknisesti mallikkaasti toteutetuksi kohteeksi valittiin talo numero 28 "Aamusäde". Näytteilleasettaja on Pohjolan Design-Talo Oy, Gloria House. Gloria Housen Aamusäde on moderni puutalo, jossa puuarkkitehtuuri on otettu huomioon hyvin.

Talo on rakennettu luonnon puumateriaaleista, joten lopputulos on aito ja ekologinen. Pilari- ja palkkiliitoksissa ei ole käytetty metallisia asennus- ja sidoslevyjä, vaan liitokset on tehty noudattaen perinteisiä puunliitoksia kuten lohenpyrstö- tai koirankaulaliitoksia. Eristelasiset ikkunat on kiinnitetty suoraan runkoon ja ne ulottuvat yleensä lattiasta kattoon saakka. Siro, paneelipintainen yläpohja nousee liimapuupalkkien varassa talon harjalle vesikaton kaltevuudessa. Päätykolmiot ja väliseinien yläosat on lasitettu, joten harjan alta voi nähdä esteettä talon päästä päähän.

Teematalo valittiin energianäkökulmasta

Energianäkökulmasta mallikohteeksi valittiin passiivitalo numero 31 "Teematalo". Näytteilleasettaja on Teematalot Oy. RKL:n raati totesi suunnittelun lähtökohtana olleen rakennuksen sijoittamisen tontille energiatehokkaasti ilmansuunnat huomioiden. Myös talon rakenteet täyttävät hyvin passiivitalon vaatimukset.

Ulkovaipan ja sen osien lämmöneristävyys, rakenteiden ilmanpitävyys ja ilmanvaihdon lämmön talteenoton vuosihyötysuhde ovat kohteen keinoja saavuttaa määritelmän mukainen lämmitysenergian tarvevaatimus. Valaistus on toteutettu energiaa säästävillä ratkaisuilla: talossa ei ole yhtään hehku- tai halogenilamppua, vain led- ja tai loisteputkivalaisimia.

Passiivitalon määräysten saavuttamiseksi muun muassa ikkunoiden kokoa ja sijoittamista on suunnitteluvaiheessa jouduttu pohtimaan. Ikkunat ovat kooltaan suuremmat etelään ja vastaavasti pohjoissivulle on sijoitettu tilat, joihin tarvitaan vähemmän luonnonvaloa.

Talossa on ilmanvaihtolämmitys, jonka vuotuinen käytön hyötysuhde on tamän hetken huippua. Lisäksi talossa on takka-leivinuuni antamassa lisäenergiaa. Luodussa Teema-passiivitalo -konseptissa rakennuksen energiantarve on taloudellisesti minimoitu, mutta samalla on taattu rakennuksen hyvä sisäilmasto. Passiivitalon lämpöhäviöt ovat niin pienet, että tavanomainen lämmitysjärjestelmä on tarpeeton.

LämpöHelmi talotekniikan mallikohde

Talotekniikan näkökulmasta mallikohteeksi valittiin talon numero 33 "LämpöHelmi". Näytteilleasettaja on LämpöPlus Oy. Kohteessa on toteutettu rohkeasti innovaatioita, hyödynnetty aurinko- ja järvivesienergiaa sekä toteutettu lämmitysjärjestelmä ensisijaisesti ilmavesilämpöpumpuilla. Rakennuksessa on otettu huomioon tämän päivän ja tulevat, kiristyvät energiamääräykset.

Hyvin suunnitellun ja toteutetun talotekniikan antamat energiatiedot ja laitteiston huoltotiedot välitetään sähköisesti verkkopalvelimella olevaan käyttö- ja huolto-ohjetiedostoon, josta voidaan välittää automaattisesti tietolaitteen huolto- tai korjaustarpeesta huoltoliikkeeseen. Kohteeseen valittu talotekniikan väyläohjaus mahdollistaa energiataloudellisen lämmityksen huonekohtaisesti, jolloin voidaan hyödyntää ilmalämmityspumppujen tuottamaa lämpöenergiaa.

(MTV3-Suomen Asuntomessut)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.