Mainos

Tällainen sairaus on hinkuyskä

Keski-Suomen keskussairaalan lastenosaston työntekijän sairastama hinkuyskä on pakottanut sairaalan varotoimiin. Hinkuyskä on monille vaaraton sairaus, muttei kaikille.

Hinkuyskä on bakteerin aiheuttama infektio

Hinkuyskä on Bordetella pertussis –bakteerin aiheuttama infektio, jonka tyypillinen oire on jopa useita viikkoja kestävä puuskittainen, tikahduttava yskä. Puuskat esiintyvät etenkin öisin ja ne voivat päättyä limaoksenteluun. Tyypillisesti hinkuyskä kestää 6-10 viikkoa.

Hinkuyskä tarttuu pisaratartuntana

Hinkuyskä tarttuu toiseen ihmiseen esimerkiksi aivastaessa tai yskiessä. Oireiden puhkeminen kestää noin 1-3 viikkoa tartunnasta. Hinkuyskä tarttuu vain kahden ensimmäisen viikon aikana oireiden ilmaantumisesta, eikä oireeton ihminen voi tartuttaa sairautta.

Hinkuyskää hoidetaan antibiooteilla

Hinkuyskän taudinkulkua voidaan lievittää antibioottihoidolla, joka aloitetaan 1-2 viikon kuluessa taudin alusta. Pitempään kestäneeseen hinkuyskään antibiootista ei ole apua. Hinkuyskää ehkäistään rokottamalla lapset yleiseen rokotusohjelmaan kuuluvalla hinkuyskärokotteella. Hinkuyskärokotus ehkäisee tehokkaasti vakavat taudinmuodot, mutta vain osittain lieviä taudinmuotoja.

Hinkuyskä yltyy epidemiaksi noin 3-4 vuoden välein

Rokottamattomat tai osittain rokotetut lapset ovat suurimmassa vaarassa sairastua hinkuyskään. Tauti on vaarallinen aivan pikkulapsilla, mutta isommillla lapsilla ja esimerkiksi koululaisilla sairaus on lähinnä ärsyttävä.

(Lähde: Keski-Suomen keskussairaala)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.