Tällainen on joulupukin aatto: 10 tuntia, 14 kotia

Joulupukin aattopäivä on kiireinen. Jos on punanutun pukeminen on ammatti, niin aatto alkaa jo varhain. Yksi maamme monista joulupukin keikkaa tekevistä on seinäjokelainen Ari-Pekka Harju. Harjun aatto alkaa jo yhdeltätoista aamulla, jolloin ensimmäinen perhe odottaa joulun kunniavierasta.

– Tänä aattona kierrän 14 paikkaa, tai ehkä jopa 15. Joulupukkeilu on ohi iltakahdeksan aikaan.

Ensimmäistä kertaa hänellä on tänä jouluna mukanaan tonttu, oma poika. Harju on kiertänyt joulupukkina jo kolmisenkymmentä vuotta. Aikaa jää kuitenkin myös omalle perheelle.

– Kyllä pukkina oleminen palkitsee. Itse olen tällainen hyvän tahdon ihminen ja pidän joulusta. Jännitys on käsinkosketeltavissa, kun astun ovesta sisään.

Harjulla on omat nettisivutkin joulupukin tilaamiseen. Siellä tilaaja voi jättää toiveita siitä, mitä pukin tulisi tehdä ja kertoa, minkä ikäisiä lapsia perheessä on.

– Joskus päiväkoti-ikäisten lasten vanhemmat toivovat aika myöhäisiä vierailuaikoja. Tällöin ehdotan, että pukin kannattaisi kyllä vierailla jo iltapäivän aikaan.

"Kerran paljastuin iltapalalla ilman partaa"

Pukin mielestä työn positiivinen varjopuoli on se, että monet perheet haluaisivat tarjota hänelle ruokaa, mutta aika ei riitä.

– Kerran jäin kuitenkin isäntäväen kanssa iltapalalle. Parta piti riisua, jotta sain syötyä. Ja totta kai sitten lapset tulivat keittiöön näyttämään uusia lahjojaan vanhemmille. Kyllä siinä tuli mietittyä, että mitähän lapset nyt ajattelevat.

Elämä tarjoaa yllätyksiä - myös joulupukeille. Kerran Harjun perässä ajoi ambulanssi, joka pillit ulisten kaartoi samaan pihaan kuin hän. Pian perheen isäntää vietiin ambulanssiin ja sairaalaan pahan noidannuolen takia.

– Silloin riisuin varusteeni ja kävin oven takana kertomassa, että olin tulossa, mutta ei taida olla ihan sopiva tunnelma joulupukille. Jätimme lasten lahjat pussukkaan oven taakse.

Harju ei tee joulupukin työtä rahan takia. Hän pahoitteleekin sitä, että markkinoille on ilmaantunut jos jonkinlaista pukkia, jotka tekevät keikkaa pelkästään rahankiilto silmissä - ja pahimmassa tapauksessa hieman maistissa.

– Itse teen tätä työtä niin kauan, kun itsestäni se tuntuu kivalta. Monet ystäväni ovat sanoneet, etteivät pystyisi tähän työhön, vaikka ovatkin normaalitilanteissa kovin puheliaita.

Pitkän päivän jälkeen Harju palaa tonttuna toimineen poikansa kanssa kotiin. Heitä odottaa siellä joulusauna ja perinteinen joulupöytä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja