Tällä muutoksella Viivi Lehikoinen onnistui huimassa SE-juoksussa – "Kamppailussa mitalista EM-tasolla"

Suomen ennätys! Viivi Lehikoinen pinkoi vaivattoman näköisesti huippuajan 2:02
Katso Viivi Lehikoisen tuore SE-juoksu videolta!

Viivi Lehikoinen jysäytti tiistaina huippujuoksun Espanjan Huelvassa, kun hän aitoi heti kauden toisessa 400 metrin aitakisassaan Suomen ennätyksen. Suomen urheiluliiton valmennuksen ja koulutuksen johtajan Jarkko Finnin mukaan luvassa on vielä parempaa. Finnin analyysin myötä paljastuu myös selkeä taktinen muutos Lehikoisen juoksusta.

Lehikoinen paransi omissa nimissä ollutta Suomen ennätystä Espanjassa kymmenyksellä aikaan 54,40.

Videon Lehikoisen SE-juoksusta näet pääkuvan videolta.

– Komea veto ja upea Suomen ennätys, Finni sanoo.

Juoksu oli taktisesti ja teknisesti varman näköistä. Vain lopun kangistuminen esti hurjemmat ennätysmurskajaiset.

– Kangistuminen on tyypillistä 400 metrin aidoissa varsinkin tässä vaiheessa kautta. Harjoituksissa ei päästä juoksemaan viimeisiä aitoja, ja ne paranevat kilpailemisen myötä, Finni kertoo.

Lehikoinen on yleensä vahva lopussa, mutta tällä kertaa alku oli se osa-alue, joka sujui erityisen hyvin. Taktiikkaa oli muutettu viime vuoteen verrattuna, mikä voi osaltaan selittää lopuin kangistumisen.

– Viivi on normaalitilanteessa hyvä hapoilla vääntämään. Eilen ei ollut vielä siltä osin ihan valmista, mutta hyvä huomioida, että hän juoksee nyt 15 askeleella pidemmälle nelosaidalle saakka. Sen jälkeen jatkaa myös 16 askeleella vähän pidempään, ja tämä on kuluttavampi tapa aloittaa, Finni analysoi Lehikoisen aitavälien askellusta.

– Se oli tosi hyvä juoksu teknisesti. Tiedän, että valmentajan kanssa taktiikka oli suunniteltu tarkkaan. Lopussa on parannettavaa, mutta se tulee kisojen kautta.

Lehikoinen juoksi nyt ensimmäiset neljä aitaa 15 askeleen rytmillä.Seuraavat kaksi aitaväliä suomalainen kipitti 16 askeleen rytmillä, ja viimeiset aitavälit 17 askeleella. Tällä askelrytmillä Lehikoinen pääsi aitomaan valtaosan aidoista hänelle paremmalla tyylillä, eli oikea jalka edellä.

EM-mitalivauhtia

Yleisurheilussa, ja varsinkin kierroksen matkalla, on hyvin tavanomaista, että ajat ja suoritukset parantuvat loppukesää kohti mentäessä. Finni uskookin, että Lehikoinen pystyy vielä parantamaan selkeästi tuoreesta SE-ajasta.

– Muutamien viikkojen päästä tai elokuussa tuon tyyppinen onnistunut rytmitys tuottaa kovemman ajan.

– Kysymys on, ottaako vielä jossain vaiheessa kautta rohkeamman rytmityksen, eli juoksee pidemmälle 15 askeleella ja jättää toisen jalanvaihdon tekemättä. Siinä olisi mahdollisuus selkeään tulosparannukseen, Finni pohtii.

Lehikoinen kiilasi SE-ajallaan tämän kauden Euroopan tilastokakkoseksi. Hän voitti Huelvan juoksussa viime kesän EM-hopeamitalisti Viktorija Tkatshukin yli sekunnilla.

– Tuossa oli sellainen EM-mitalitason urheilija ulkopuolella ja Viivi oli parempi. Viivi olisi jo tänä vuonna kamppailussa mitalista EM-tasolla, jos sellaiset kisat tänä vuonna järjestettäisiin.

Tänä kesänä vuorossa ovat vain MM-kisat, joissa Lehikoisella on mahdollisuus päästä finaaliin. Sen sijaan ensi vuonna kesäkuussa finaaliin pääsy on enemmän kuin realistista ja mitalimahdollisuudet ovat erinomaiset.

Ensi vuonna näihin aikoihin kilpaillaan Rooman EM-kisoissa. Viivin valmius jo tässä alkukaudesta on tosi hyvä. Nyt on olemassa malli, millä saadaan kunto heti alkukauteen hyväksi, Finni kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat