Tällä matemaattisella kaavalla voi laskea, tuleeko teille avioero – yksi asia yhdistää onnellisia suhteita

Matematiikan voi valjastaa myös rakkauselämän palvelukseen.

Rakkaus ei aina kestä ikuisesti, mutta tiesitkö, että avioliittojen kestolle on olemassa myös laskukaava – eikä se edes ole mikään uusi juttu?

Kaavalla voi laskea, tuleeko ero

Psykologi John Gottman kehitti jo vuosia sitten laskukaavan, joilla voi selvittää, onko suhde tulossa päätökseensä. Gottmanin kokeissa 1990-luvulla tutkittiin satoja pariskuntia keskustelemassa hankalasta, riitaa aiheuttavasta aiheesta. 15 minuutin keskustelun sisällön lisäksi tallennettiin tietoja esimerkiksi henkilöiden sykkeestä ja ilmeistä.

Löydösten mukaan yksi tärkeimpiä ennusmerkkejä sille, ottaako pari myöhemmin eron, oli, miten positiivinen tai negatiivinen kumpikin osapuoli oli keskustelun aikana.

Gottman kehitti matemaatikko James Murrayn kanssa kaavan, jolla voi laskea, mikä keskustelukumppanin vaste seuraavassa keskustelun vaiheessa on. Matemaatikko Hannah Fry kuvaili kaavaa TED Talkissaan jo vuonna 2014.

Tällainen kaava on:

Vaimon kaava: Wt+1= w + rwWt+ IHW (Ht)

Aviomiehen kaava on vastaavanlainen, eli  Ht+1= h + RHHt+ IWH (Wt)

Kaavaa tulkitaan näin:

W = vaimon mieliala

t = aika

rwWt = vaimon mieliala miehen seurassa

IHW = miehen vaikutus vaimoon

Tärkeintä on, miten puolisot vaikuttavat toisiinsa

Kaavan tulos riippuu vaimon ja miehen mielialasta yksin, mutta tärkeintä on se, miten he vaikuttavat toisiinsa.

Fryn mukaan onnellisissa suhteissa niin sanottua huonoa käytöstä pidetään epätavallisena asiana, jolle on jokin ulkoinen syy: kumppanin huono tuuli pannaan siis vaikkapa työpaineiden piikkiin. Negatiivisissa suhteissa kaikki kääntyy henkilökohtaiseksi ja huono tuuli on esimerkiksi "vaimon vaikean luonteen" syytä.

Parien toimintaa arvioitiin asteikolla, jossa reaktioille on annettu tietyt pistemäärät. Esimerkiksi halveksunnasta sai -4 pistettä, puolustelemisesta -2, vihaisuudesta ja surusta -1 pistettä ja pelosta 0. Huumori, ilo ja kiintymys sen sijaan toivat 4, kiinnostuneisuus 2 pistettä.

Tuloksista Gottman tiimeineen kykeni ennustamaan mahdollisen avioeron jopa 90 prosentin tarkkuudella. Korkean eroriskin parit ajautuivat eräänlaiseen negatiivisuuden kierteeseen.  

Oleellista on negatiivisuuden kynnys

Tärkeässä osassa kokeessa oli niin sanottu negatiivisuuden kynnys. Yksinkertaistettuna se kertoo, miten ärsyttävä kumppani A voi olla ennen kuin kumppani B menettää hermonsa.

Yllättävää kyllä kynnyksen tulee onnistuneessa suhteessa olla hyvin matala: suhteessa siis saa valittaa, ja pienetkin ongelmat otetaan esiin. Onnistuneissa suhteissa tärkeä toimintatapa on, että ongelmat otetaan puheeksi sen sijaan, että tunteet piilotettaisiin.

Nämäkin ennustavat suhteen tulevaisuutta

Lue myös:

    Uusimmat