Kritiikkiä herättänyt analyysi väittää: Jos sinulla on ollut vain yksi seksikumppani, liittosi on onnellisempi

2:15

Amerikkalaisen Family Studies -instituutin julkaiseman analyysin mukaan seksikumppaneiden määrällä voi olla vaikutusta siihen, kuinka onnellinen avioliitossaan lopulta on. Tutkimuksesta uutisoivat muun muassa The Atlantic, Metro ja New York Post.

Katso yllä olevalta videolta, mitkä syyt johtavat useimmiten avioeroon. Onko syy avioliitossa vai itsessä?

Institute of Family Studiesin sosiologi Nicholas Wolfingerin analyysin mukaan ne ihmiset, jotka olivat harrastaneet seksiä vain aviopuolisonsa kanssa, raportoivat kaikista todennäköisimmin, että he ovat "todella onnellisia" nykyisessä liitossaan.

Analyysin mukaan kaikista matalin todennäköisyys avioliitto-onnelle oli naisilla, joilla oli ollut 6–10 seksikumppania elämässään.

Miehillä taas tyytyväisyys avoliittoon laski heti, jos seksikumppaneita oli ollut enemmän kuin yksi, mutta tyytyväisyys ei missään vaiheessa vajonnut niin alas kuin naisillla.

"Vähemmän kokemusta on parempi, ainakin avioliiton kannalta"

Analyysin aineistona käytettiin Yhdysvaltojen General Social Survey -tutkimusten dataa vuosien 1989–2016 ajalta. Tuloksista kävi ilmi, että 71 prosenttia miehistä, jotka olivat harrastaneet seksiä vain vaimonsa kanssa, olivat todella tyytyväisiä avioliittoonsa.

Naisilla, joilla oli ollut vain yksi seksikumppani, vastaava luku oli 64 prosenttia.

Jos miehillä oli ollut yli 21 seksikumppania, 15 prosenttia vähemmän kertoi olevansa tyytyväisiä avioliittoonsa. Naiset, joilla oli ollut 6–10 seksikumppania, raportoivat 13 prosenttia epätodennäköisemmin olevansa onnellisia suhteessaan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Perinteisen viisauden vastaisesti, mitä tulee seksiin, vähemmän kokemusta on parempi, ainakin avioliiton kannalta, kommentoi Institute of Family Studiesin sosiologi W. Bradford WilcoxThe Atlanticille.

Ei selkeää syy-seuraussuhdetta

Analyysi on kerännyt myös paljon kritiikkiä. Brittilehti Metron mukaan sen rahoittajana on ollut kristillinen organisaatio, joka kannattaa avioliittoa. Wolfingerin analyysissa on tosin muitakin ongelmia.

Analyysi pikemminkin osoittaa, että seksikumppaneiden määrällä on tekemistä avioliitto-onnen kanssa, mutta syy-seuraussuhteesta ei ole mitään näyttöä. Wolfingerin tekemää tutkimusta ei olla myöskään vertaisarvioitu.

Yksi selitys tutkimuksen tuloksille voisi olla se, että avioliittoon asti ensimmäistä seksikertaansa odottavat saattavat pitää avioliittoa ylipäätänsä suuremmassa arvossa, joten he ovat tyytyväisempiä siihen.

– Ne ihmiset, jotka eivät ole koskaan harrastaneet seksiä muiden kuin puolisonsa kanssa, saattavat olla sellaisia ihmisiä, jotka pitävät sitoutumista korkeassa arvossa. He eivät koskaan ole olleet kiinnostuneita seksistä ilman sitoutumista, ja kun he ovat naimisissa, he saattavat olla sitoutuneempia kumppaniinsa, ja siksi onnellisempia, kommentoi tuloksia Johns Hopkinsin yliopiston sosiologi Andrew Cherlin.

Hän myös huomioi, että analyysi perustuu menneiden tutkimusten tuloksiin. Jos nyt samoja tuloksia haettaisiin nuorilta, naimisiin meneviltä aikuisilta, tulokset saattaisivat olla jotain aivan muuta. Tutkimuksessa ei olla otettu huomioon myöskään samaa sukupuolta olevia pariskuntia.

Toinen tärkeä tuloksia selittävä huomio on se, että jos on neitsyt avioliittoonsa asti, ei välttämättä tiedä "mistä jää paitsi". Jos seksiä on harrastanut vain yhden ihmisen kanssa, ei ole mitään, mihin verrata.

Tarvitaankin lisää tutkimustuloksia, jotta syy-seuraussuhteista voidaan vetää pitäviä johtopäätöksiä. Tutkijat kuitenkin myös huomauttavat, että avioliittoon ollaan aiemmista seksikumppaneista huolimatta varsin tyytyväisiä: 64 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti näin.

***

2:18

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja