Seksittömyys avioliitossa kielii yleensä suuremmista ongelmista: Seksuaaliterapeutti kertoo, milloin seksittömästä liitosta kannattaa lähteä

Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä? 1:09
Se, paljonko seksiä "pitäisi" harrastaa, on yksilöllistä, seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen Kaalimadolta kuvailee. Mutta väljähtyykö seksielämä aina lopulta?

Seksitön avioliitto voi olla äärimmäinen lopputulema, kun pariskunnan mieltymykset ja halut seksin suhteen eivät kohtaa.

Psykologi ja seksuaaliterapeutti Jessa Zimmerman kirjoitti Mindbodygreen-julkaisuun seksittömästä avioliitosta ja siitä, kannattaako sen tähden erota.

– Yksi päällimmäisin asia, joka tulee esiin pariterapiassa, on eroavaisuudet seksuaalisissa haluissa, Zimmerman kertoo.

Onko seksitön avioliitto automaattisesti tuhoon tuomittu? Zimmermanin mukaan näin ei ole.

Seksittömyyttä kannattaa työstää ennen eropäätöstä

Sopivaa määrää seksille ei voi määritellä kukaan muu kuin pariskunta itse. Toiset harrastavat seksiä vain harvoin, ja se sopii molemmille. Toisille seksittömyys voi sen sijaan olla ongelma.

Avioliiton seksittömyyttä kannattaa käsitellä ja työstää ennen eropäätöstä. Kuten monet muutkin ongelmat, myös seksittömyys voi olla ratkaistavissa.

Aivan ensimmäiseksi seksittömyyden syitä pitää pohtia. Jos kumppanisi ei pysty harrastamaan seksiä esimerkiksi sairauden takia, tilanne on täysin eri kuin silloin, jos kumppanisi ei halua harrastaa seksiä. Tällöin osapuolten tulee määritellä uudelleen ajatuksensa seksistä. On muitakin tapoja saada fyysistä läheisyyttä ja harrastaa seksiä kuin yhdyntä.

Tämä voi päteä myös silloin, jos ikä tuo muutoksia seksielämään. Muutoksista ja menetyksistä saa olla surullinen, mutta ne voi nähdä myös mahdollisuutena kokeilla aivan uudenlaisia asioita seksin saralla.

Yleinen syy seksittömyyteen on parin muut ongelmat. Jos kommunikointi ei toimi tai pariskunnan välillä on jännitteitä, myös seksielämä usein hiipuu. Työstämällä näitä ongelmia myös seksielämä palautuu usein raiteilleen.

Joskus on kuitenkin tilanteita, jolloin seksittömästä avioliitosta kannattaa lähteä. Zimmerman nimesi niistä kolme tärkeintä.

Kumppanisi ei suostu työstämään ongelmianne

On mahdollista, että joudutte selättämään monia ongelmia saadaksenne seksielämänne taas kuntoon. Ennen avioeroa ongelmista kannattaa keskustella avoimesti ja miettiä, miten pystytte selättämään ne yhdessä.

Ennen kuin teet sen johtopäätöksen, ettei kumppanisi ole valmis toimimaan tiiminä, varmista, että olet itse tehnyt kaiken voitavasi. Keskustele asioista rakentavasti, älä syyttele tai syyllistä kumppaniasi. Jos kumppanisi on se, joka ei halua seksiä yhtä paljon kuin sinä, osoita aitoa mielenkiintoa hänen tunteitaan kohtaan.

– Lähesty seksielämäänne leikkisästi; älä aseta tavoitteita, joissa todennäköisesti epäonnistutte molemmat, Zimmerman neuvoo.

Jos olet tehnyt kaiken voitavasi eikä kumppanisi edelleenkään suostu tekemään kanssasi yhteistyötä, avioeroa kannattaa harkita vakavasti.

Avioliiton muut ongelmat ovat niin suuria, että avioeroa kannattaa harkita

Seksittömyys saattaa olla seurausta muista suurista ongelmista. Jos avioliiton ongelmia ei saada korjattua, avioero voi tulla kyseeseen.

Jos suhteessanne esiintyy esimerkiksi haitallisia kommunikointitapoja, kuten syyttelyä, syyllistämistä tai henkistä väkivaltaa, voivat ne johtaa seksittömyyteen ja lopulta eroon. Myös esimerkiksi eriävät näkemykset raha-asioista tai vanhemmuudesta voivat aiheuttaa parisuhteeseen vaikeuksia.

Hälyttävää ovat myös valtataistelut, pettäminen, valehteleminen ja julmuus. Jos suhteessanne esiintyy seksittömyyden lisäksi edellä mainittuja ongelmia, seksittömyys ei todennäköisesti ole avioliittonne syvin ongelma.

– Jos ongelmia ei käsitellä eikä niihin tule muutosta, voit yhtä hyvin päättää lähteä liitosta, sanoo Zimmerman.

Seksuaaliset mieltymyksenne eroavat liikaa

Jos sinun ja kumppanisi seksuaaliset mieltymykset eroavat toisistaan eikä kumpikaan ole valmis joustamaan, este voi olla liian suuri ylitettäväksi.

– Joskus pariskunnilla on niin sanottu “eroottinen konflikti”. Jokaisella ihmisellä on oma visionsa siitä, millaista seksiä hän haluaa harrastaa. Aina se ei kohtaa kumppanin kanssa, Zimmerman kertoo.

Zimmerman yrittää vastaavissa tapauksissa löytää vastaanotolle tulevien parien seksuaalisista mieltymyksistä jotain yhteistä. Joskus mitään yhteistä ei kuitenkaan ole.

– Jotkut parit ratkaisevat asian niin, että he pysyvät naimisissa ja toteuttavat fantasioitaan masturboidessa. Toiset taas yrittävät avointa avioliittoa, Zimmerman sanoo.

Jos minkäänlaisia kompromisseja ei tehdä, avioero saattaa olla oikea seuraava askel.

Hyvän seksielämän eteen pitää tehdä töitä

Voimme monesti saada kuvan, että hyvä seksielämä tulee luonnostaan ja jos seksielämä ei luista, suhteessa on todella vakavia ongelmia. On kuitenkin todella yleistä ja luonnollista, että etenkin pitkässä parisuhteessa seksielämä kohtaa vaikeuksia.

Usein ongelmat seksielämässä kielivät muistakin ongelmista. Niistä voi selvitä avoimuudella, rakentavalla kommunikaatiolla sekä joustavuudella. Seksielämän ei tarvitse säilyä muuttumattomana: se voi muuttua ja mukautua vuosien varrella.

Seksittömyydestä voi selvitä, eikä parisuhteen tarvitse päättyä sen takia, ellei suhteessa ole muitakin ylitsepääsemättömiä vaikeuksia.

Lue myös:

    Uusimmat