Miten puhut parisuhteestasi? Hätkähdyttävä havainto: Käyttämäsi kieli voikin paljastaa eroaikeet

Mikä tekee ihmisestä hyvän rakastajan? 0:48
Mikä tekee ihmisestä hyvän rakastajan? Vastauksia videolla!

Tutkimuksen mukaan tuleva ero vaikuttaa ihmiseen jo silloin, kun hän ei vielä varsinaisesti tiedä sen tulevan. Reddit-julkaisun kieli saattoi ennustaa eron jopa kolme kuukautta ennen sen tapahtumista.

Miten kirjoitat suhteestasi somessa? Entä millaista kieltä käytät somen harrastusryhmässä? Nettikielestä voi päätellä jotakin suhteen tilasta – tarkemmin sanottuna siitä, onko ero tulossa pian, vihjaa Reddit-keskusteluja perannut tutkimus.

Selvitystä varten teksasilaisen yliopiston tutkijat selasivat Redditin eroille omistettua r/BreakUps-osiota, kertoo Inverse.

Ero vaikuttaa ihmiseen jo ennen kuin hän tietää siitä

Tulosten mukaan tuleva ero vaikuttaa ihmiseen jo silloin, kun hän ei varsinaisesti tiedä, että se on tulossa. Nettikeskustelijoiden kielestä saattoi tunnistaa merkkejä, jotka paitsi ennustivat tulevaa eroa, olivat näkyvissä myös puoli vuotta eron jälkeen.

– Muutoksia saattoi havaita jopa silloin, kun ihmiset eivät suoraan puhuneet parisuhteestaan. Se osoittaa vaikutuksen, joka erolla on kaikkiin elämän osa-alueisiin, tutkimustiimiä johtanut Sarah Seraj sanoo.

– Muutokset ihmisten käyttämässä kielessä jopa ennen varsinaista eroa tarkoittavat, että vaikka he eivät tienneet, että suhteen loppu oli tulossa, se vaikutti jo heidän elämäänsä.

Näin kieli muuttui

Reddit-julkaisun muuttunut kieli saattoi ennustaa eron jopa kolme kuukautta ennen sen tapahtumista, kertoo CNN. Kielen muutokset olivat voimakkaimmillaan eron hetkellä

Moni suomalainen lykkäsi avioeroa koronakevään myötä – asiantuntijalta yksinkertainen parisuhdevinkki! Artikkeli jatkuu videona alla.

Moni suomalainen on lykännyt avioeroa koronakevään myötä – asiantuntijalta yksinkertainen parisuhdevinkki:"Siitä on hyvä puhua..." 3:34

Näin kieli muuttui:

  • Kielestä tuli henkilökohtaisempaa, sanojen "minä" ja "me" käyttö lisääntyi
  • Analyyttinen ajattelu vähentyi, eli muodollisuus teksteissä väheni
  • Kielessä saattoi nähdä merkkejä kognitiivisesta prosessoinnista: tällä tarkoitetaan esimerkiksi ongelmanratkaisua. Tekstissä lisääntyivät esimerkiksi sanat "ajattelen" ja "pitäisi". 

Analyysissä yli miljoona erilaista julkaisua

Tutkijat analysoivat yli miljoona erilaista julkaisua 6800 käyttäjältä. Julkaisuja kerättiin vuosi ennen ja vuosi jälkeen erouutisen. 

Seraj'n mukaan Reddit on oiva työkalu analyysiin, sillä se mahdollisti yhden käyttäjän seuraamisen tämän keskustellessa eron lisäksi monista muista aiheista. Tämän ansiosta tutkijat saattoivat havainnoida, miten kielen muutokset siirtyivät keskusteluihin.

Lisäksi Redditissä kirjoitetaan nimimerkin takaa, mikä sallii autenttisen ilmaisun ilman pelkoa tunnistamisesta.

"Joskus suhde rakoilee jo hyvän aikaa ennen varsinaista loppua"

Seraj'n mukaan syy sille, että kognitiivista käsittelyä tehtiin jo ennen eroa, on, etteivät suhteet "mene metsään" yhdessä yössä.

– Joskus suhde rakoilee jo hyvän aikaa ennen suhteen varsinaista loppua, mikä voi tulla esiin, kun ihmiset puhuvat aiheesta muiden kanssa.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat