Taksi Helsingille 72 000 euron lasku – kantelun tehnyt Mikko Kärnä vitsailee omilla huomiota herättäneillä taksimatkoillaan: "Leikki sikseen, tärkeä päätös"

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä kertoo viettävänsä itsenäisyyspäivää perinteisissä merkeissä – vakuuttaa välien olevan kunnossa SDP:n kanssa 2:32
MTV Uutiset haastatteli Mikko Kärnän Linnan juhlissa. Mitkä olivat kansanedustajan tunnelmat?

Taksi Helsinki on saanut 72 000 euron seuraamusmaksun äänityksistä taksimatkojen aikana. Ratkaisun teki tietosuojavaltuutetun toimiston seuraamuskollegio.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) kanteli Taksi Helsingin toiminnasta marraskuussa tietosuojavaltuutetulle ja pyysi selvittämään, onko taksiyhtiö toiminut EU:n tietosuoja-asetuksen GDPR:n mukaisesti.

Seuraamuskollegio määräsi Taksi Helsingille 72 000 euron seuraamusmaksun tietosuojalainsäädännön rikkomisesta.

Sen mukaan Taksi Helsingin henkilötietojen käsittelyssä ilmeni vakavia puutteita.

Seuraamuskollegion mukaan Taksi Helsinki otti käyttöön kuvaa ja ääntä nauhoittavan kameravalvontajärjestelmän takseissaan viime kesänä.

– Yhtiö ei ollut arvioinut henkilötietojen käsittelyyn liittyviä riskejä ja vaikutuksia ennen kuin se otti käyttöönsä ääntä ja kuvaa takseissa tallentavan kameravalvontajärjestelmän. Puutteita oli myös asiakkaiden informoinnissa ja henkilötietojen käsittelyn dokumentoinnissa, päätöksestä kertovassa tiedotteessa todetaan.

Taksiyritys ei esimerkiksi kertonut lainmukaisesti autoissaan siitä, että ääntä tallennetaan.

Äänen tallentumisessa oli yrityksen vastauksen mukaan kyse erehdyksestä. Uusia turvakameroita asennettaessa äänitallennusta ei oltu aina tajuttu laittaa pois päältä.

"Leikki sikseen, tärkeä päätös"

Taksi Helsinki määrättiin nyt esimerkiksi kertomaan henkilötietojen käsittelystä ymmärrettävästi ja varmistamaan, että äänitallenteiden käsittely ilman asiallisia perusteita lopetetaan välittömästi.

– Taksi Helsingin henkilötietojen käsittelyssä ilmeni useita vakavia puutteita riskien tunnistamisessa, tietosuojaperiaatteiden noudattamisessa ja rekisteröityjen oikeuksien toteuttamisessa, tiedotteessa sanotaan.

Seuraamuskollegion päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen, joten se ei ole vielä lainvoimainen.

– Tuli nähdäkseni kompensoitua taksimatkani veronmaksajille. No, leikki sikseen, tärkeä päätös ja oikeasta asiasta 72000 euron seuraamusmaksu Taksi Helsingille, Kärnä tviittaa.

Lievästi itseironinen päivitys viitannee esimerkiksi Iltalehden joulukuiseen selvitykseen, jonka mukaan Kärnä oli kansanedustajista 10. suurimmalla summalla taksikorttia vinguttanut edustaja.

Taksimatkoja oli 2 792 eurolla. Huomiota herättivät useat lyhyet, jopa vain 300 metrin mittaiset taksimatkat.

Lue myös:

    Uusimmat