Taiteilijanakin tunnettu Juuso-karhu kävi talviunille – "Turkki oli kireällä ja karhu pullea"

Kuusamon suurpetokeskuksen kuuluisa Juuso-karhu on käynyt talviunille. Unta on viritelty noin kaksi viikkoa, vaikka vielä viime viikolla Juuso näyttäytyi ulkona.

Juuson lähin ihmisomainen Sulo Karjalainen kertoo Juuson valmistautuneen talviuneen huolella. Juuso on syönyt poroa, monenlaista kalaa, viljaa ja hedelmiä eli monipuolisesti ja terveellisesti.

– Se syöpi hyvästi, tiivistää Karjalainen Juuson ravitsemuksen.

Karhu tietää itse miten talveen valmistaudutaan. Kun se on kylläinen, alkaa suolen tyhjentäminen. Kaiken ravinnon pitää olla rasvana, suolessa ei saa olla käsittelemätöntä ruokaa.

– Suolen tyhjentäminen kestää puolitoista viikkoa. Silloin se syö kulottunutta heinää, olkia ja havuja, joilla sisuskalut tulee siivotuiksi, kertoo Karjalainen.

Juuso-karhu taiteilee 0:44

Unta vuorokausi kerrallaan

Karhu nukkuu vuorokauden kerrallaan. Sitten se havahtuu järjestelemään seuraavan vuorokauden olosuhteet kuntoon.

– Se oikoo itseään ja järjestää pesän mieluisaksi seuraavan vuorokauden unia varten, sanoo Karjalainen.

Karhu ei siis suinkaan nuku sikeästi koko talvea yhteen putkeen.

– Se on vähän tokkuraisesti hereillä muutaman kymmenen minuuttia joka päivä, sanoo Sulo Karjalainen.

Talviunien aikana karhu ei syö, ja laihtuu melkoisesti.

– Karhu menettää noin 20 prosenttia painostaan nukkuessaan, sanoo Karjalainen.

Juuson tapauksessa tämä on noin sata kiloa. Viimeksi punnittaessa Juuso painoi 483 kiloa, ja sen jälkeen paino ei juuri enää muuttunut ennen unille käymistä.

– Silmämääräisesti arvioiden sen paino ei enää ennen unia muuttunut. Turkki oli kireällä ja karhu pullea, sanoo Karjalainen.

Useita kuukausia unta

Kerran aloitettuaan Juuso nukkuu 5-6 kuukautta.

– Vapun tienoilla se taas nokkansa näyttää ja alkaa nuuhkia keväisiä ilmavirtauksia.

Ruokaa se ei kuitenkaan tahdo heti.

– Tarjoilu alkaa, kun se sitä pyytää. Se suhisee ja puhisee, lipoo kieltään ja maiskuttaa suutaan sekä seuraa ihmisiä kiinteästi katseellaan, kuvailee Karjalainen Juuson tapaa tilata kevään ensimmäinen ateria.

Viesti on selkeä, vaikkei Juuso sanoja käytäkään.

Lue myös:

    Uusimmat