Tähtitaivaalla alkaa pian tapahtua! Ursasta vinkataan parhaat tähystelykohteet: "Linnunrata on tajunnan räjäyttävä elämys"

Mitä tapahtuu tähtitaivaalla? 8:26
Ursan tiedottaja Anne Liljeström vieraili Huomenta Suomessa kertomassa syystaivaan ilmiöistä.

Tähtitaivaalla alkaa pian tapahtua. Perseidit käynnistivät syksyisen tähtikavalkadin taivaalla, ja myöhemmin syksyllä yötyöläiset ja aamuvirkut voivat havaita Venus-planeetan.

Huomenta Suomen vieraana ollut Tähtitieteellinen yhdistys Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo, että tähtitaivas on ihmeellinen asia, josta kaikkien tulisi olla kiinnostuneita.

– Maailmankaikkeudessa on satoja miljardeja tai jopa biljoonia galaxeja, sen ymmärtäminen miten tavattoman pieniä ollaan, on maailmankuvaa järisyttävä kokemus, Liljeström ihastelee.

Syystaivas hehkuu planeettoja

Syystaivaalla on jo nähty perseidejä, tähdenlentoja, jotka Anne Liljeströmin mukaan avaavat havaintokauden ainakin eteläisessä Suomessa. 

– Syksy on hyvä aika aloittaa tähtitaivaan havaitseminen. 

Linnunrata näkyy sen vuoksi, koska on suhteellisen lämmintä ja yöt ovat pimeitä.

– Linnunrata on tajunnan räjäyttävä elämys, kun sen pimeästä paikasta onnistuu havaitsemaan, Liljeström tietää.

Pois kaupungista 

Pimeitä paikkoja löytyy Liljeströmin mukaan erityisesti maaseuduilta. Hän vinkkaa Taivaanvahti-nimisen sivuston, jonne on koottu hyviä paikkoja linnunradan bongaamiseen.

– Jos haluaa nähdä tähtiä, kannattaa matkustaa kauemmas kaupungista.

– Nyt ilta-aikaan voi havaita Saturnuksen. Myöhemmin korkeammalle nousee kirkkaampi Jupiter. Nämä ovat aurinkokuntamme kaksi suurinta planeettaa, Liljeström tietää.

Saturnus on siitäkin mielenkiintoinen havaintokohde, sillä tutkimusten mukaan Saturnuksen Enceladus-kuun jäisen pinnan alla oleva meri saattaa sisältää fosforia.

MTV Uutiset kertoi jo vuosi sitten, että Enceladuksen meressä saattaa olla liuenneena fosforia jopa enemmän kuin Maan merissä. Tutkimuksen mukaan voidaankin olla aiempaa luottavaisempia, että Enceladuksen pinnan alla oleva meri on elinkelpoinen ympäristö.

Venus ihastuttaa aamuvirkkuja

Anne Liljeström kertoo, että Venus-planeetta oli näkyvissä koko kevään, ja syyskuun aikana se nousee aamutaivaalle.

– Varmasti se aamuvirkkujen parissa herättää huomiota.

Venuksen jälkeen voikin havaita Merkuriuksen, joka on aurinkokuntamme sisin planeetta.

– Venus on lähimpänä aurinkoa ja se tulee kurkistamaan syyskuun loppupuolella.

Otitko kuvan tai videon linnunradan planeetoista tai perseideistä? Lähetä se MTV Uutisten toimitukselle WhatsAppilla numeroon 040 578 5504, netin kautta osoitteeseen https://mtvuutiset.fi/lukijankuvat tai sähköpostilla osoitteeseen uutiset@mtv.fi!

Lue myös:

    Uusimmat