Mainos

Tähän aikaan vuodesta luonnossa liikkuvat voivat löytää muutakin kuin mustikkaa – maastosta löytynyt useita kannabisviljelmiä

Kun marjastajat ja sienestäjät lähtevät maastoon saaliin toivossa, voi eteen tulla hieman toisenlaisia luonnon antimia – nimittäin laittomia sellaisia. Suomen suvesta pyrkivät hyötymään näet myös kannabiksen kasvattajat, joiden luontoon istuttamat kannabiskasvit alkavat loppukesästä olla sadonkorjuuta vailla.

Tänä vuonna havaintoja on tehty esimerkiksi Lounais-Suomen poliisissa, jossa ulkoviljelmiä havaitaan keskimäärin 10–20 kertaa vuodessa. Myös esimerkiksi Kaakkois-Suomen poliisi on tiedottanut havaituista kannabisviljelmistä.

Ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä Lounais-Suomen poliisista kertoo, että havaintoaika on selkeästi alkanut luonnossa kulkijoiden lähdettyä liikkeelle.

– Siksi yritämmekin saada ihmiset aktivoitua (kertomaan havainnoistaan), että saadaan kerättyä ne pois, hän kertoo.

Poliisi on kannabiksen ulkoviljelyn kitkemisessä hänen mukaansa täysin kansalaisten ilmoitusten varassa. Viljelmiä havaitsevat esimerkiksi marjastajat, suunnistajat ja muut luonnossa liikkuvat.

– Poliisi harvoin viljelmiin törmää, eikä tietenkään voida kaikkia paikkoja mennä tutkimaan, Aro-Heinilä kuvailee.

Kasvattajat välttävät riskejä

Aro-Heinilän mukaan kasvattajat harrastavat ulkoviljelyä pääasiassa riskien minimoimiseksi.

– Se koetaan turvallisemmaksi, koska kiinnijäämisriski on paljon pienempi kuin kotona kasvattamisessa. Se ei kuitenkaan ole aukotonta, ja aina osa kiinnikin jää, hän kertoo.

Poliisi toivookin ihmisiltä havaintoja, jos ajoneuvoja on pysäköity epäilyttävästi viljelmien läheisyyteen tai on havaittu esimerkiksi multasäkkien kantoa maastoon. Poliisi selvittää myös teknisellä tutkinnalla viljelijöiden henkilöllisyyttä.

– Selvitetään, jos maastoon jääneistä esineistä lyötyisi esimerkiksi viljelijöiden dna:ta, Aro-Heinilä kuvailee.

Poliisin mukaan Kurjenrahkan suolta takavarikoitiin yli 20 kasvia. Aro-Heinilä pitääkin varmana, että kasveja on kasvatettu ainakin osittain myyntitarkoitukseen. 

10:00

Kuva olisi kiva

Epäilyttävistä kasveista voi Aro-Heinilän mukaan ilmoittaa soittamalla hätäkeskukseen, minkä lisäksi viestiä voi laittaa alueen poliisin vihjesähköpostiin. Viestiin toivotaan liitettävän koordinaattien tai muiden paikkatietojen lisäksi myös valokuva, jotta poliisi voi varmistua löydön laadusta.

– Joskus ollaan käyty kasvin perässä, joka sitten ei ole ollut hamppua. Kuva helpottaa varmistamisessa, Aro-Heinilä kertoo.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.