Tabu (Gohatto)

Japani 1999. Käsikirjoitus ja ohjaus: Nagisa Oshima. Tuotanto: Shochiku Co, Canal+, Oshima Productions. Kuvaus: Toyomichi Kurita. Pääosissa: Takeshi Kitano, Ryuhei Matsuda, Shinji Takeda, Tadanobu Asano, Yoichi Sai. Kesto: 100 min.

Nagisa Oshima tekee elokuvia harvakseltaan, mutta sitäkin suuremmalla antaumuksella. Parhaiten hänet muistetaan erotiikan mestarinäytteestä Aistien valtakunta (1975), joka oli (kirjaimellisesti) viiltävä tutkielma seksuaalisuuden äärirajoista ja niiden ylittämisen nautinnosta. Toisessa merkkiteoksessaan Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983) Oshima kuvasi armeijaa ja sen sisällä kiehuvia ristiriitoja.

Nyt Oshiman Tabu yhdistää nämä kaksi aihetta kiehtovalla tavalla, kun keskiössä ovat miesten väliset kompleksiset suhteet 1800-luvun samuraikoulussa. Samalla Cannesissa menestynyt elokuva on näkemyksellinen kuvaus koko samurailuokan lopusta.

Kiotossa eletään levottomia aikoja vuonna 1865, kun Japanin 300 vuotta kestänyt eristäytyminen muusta maailmasta on päättynyt. Nishi-Honganjin temppelissä valitaan tulevia keisarin sotureita koulutettaviksi. Vain kaksi läpäisee koulun pääsykokeen: toinen heistä on alemman samurailuokan Tashiro (Tadanobu Asano) ja toinen nuori ja kuvankaunis Sozaburo (Ryuhei Matsuda), johon edellinen rakastuu. Pian pitkätukkaisesta ja sirosta Sozaburosta muodostuu samuraikoulun yleisen himon kohde.

Maailmassa, jossa harakiria edellytetään jo mitättömästä etikettivirheestä, miesten välinen rakkaus on luonnollisesti tabu. Samurain tulee kätkeä tunteensa, noudattaa sääntöjä ja säilyttää kasvonsa hinnalla millä hyvänsä; tiettävästi samuraiden välinen seksuaalisuus on kuitenkin ollut yleinen käytäntö ja julkinen salaisuus. Tätä hedelmällistä ristiriitaa Oshima lähestyy kiihkottomasti, itselleen ominaisella runollisella pieteetillä. Vain tilannetta selittävät välitekstit - japanilaiselle elokuvalle tyypillinen tehokeino - tuovat hetkittäin mukaan turhaa osoittelevuutta.

Eroottinen Sozaburo vaikuttaa yhteisön jokaiseen mieheen jollakin tavalla; varsinainen huhumylly liittyy hänen ja Tashiron oletettuun romanssiin, mutta jopa viisaseen luutnantti Hijikataan (elokuvaohjaaja Takeshi Kitano) nuorukainen tekee oudon vaikutuksen. Kun peitset ovat tanassa, helpottaako tilannetta edes Sozaburon tutustuttaminen geishatyttöjen tarjoamiin iloihin?

Intensiivistä tunnelmaansa koko ajan kasvattava elokuva tutkii sääntöjen ja kunniakoodien merkitystä suljetussa yhteisössä, ja sen myötä Japanin tiukasti määritellyssä yhteiskunnassa. Sozaburon hahmo toimii katalysaattorina vallan, petoksen ja intohimojen verkossa, jossa kukaan ei lopulta ole turvassa.

Upeasti kuvattu ja puvustettu Tabu on henkeäsalpaavan kaunis teos. Se tulvii jumalaista harmoniaa pysähtyneine maisemineen ja unenomaisesti leijailevine musiikkeineen. Fyysistä kauneutta edustaa erityisesti Sozaburoa esittävä nuori Ryuhei Matsuda ensiroolissaan; ja kuten hänen ihanan pintansa alla, räjähdysvoima kuplii salaperäisesti koko elokuvan näennäisesti tyynen pinnan alla.

Teksti: Tuuve Aro
Kuva: Cinema Mondo

Lue myös:

    Uusimmat