Taas se on todistettu: Ennenaikainen kuolema uhkaa huonosti syöviä

Terveellinen ruokavalio ehkäisee ennenaikaisia kuolemia ja parantaa ihmisten terveyttä, todistavat kaksi tuoretta tutkimusta.

Uudet tutkimukset osoittavat, että parempi ruokavalio auttaisi ehkäisemään kuolemantapauksia, kertoo Time. Ensimmäinen tutkimuksista seurasi amerikkalaisten ruokailutottumusten muuttumista terveellisemmäksi sekä ennenaikaisten kuolemien määrää vuodesta 1999 vuoteen 2012.

Tutkimuksessa seurattiin lähes 34 000 henkilön ruokavalioita. Tutkimus osoitti, että ruokavalion muuttuminen terveellisemmäksi auttoi ehkäisemään noin 1,1 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Myös diabetesta, sydänsairauksia ja syöpää esiintyi vähemmän.

Tutkimuksen perusteella transrasvojen kieltäminen on parantanut ruokavalion laatua Yhdysvalloissa, mutta se ei vielä riitä. Keskimääräinen amerikkalaisruokavalio ei muutoksista huolimatta ole terveellinen. Kun ruokavalion terveellisyyttä mitattiin asteikolla 0–110, sijoittui keskimääräinen ruokavalio alle viidenkymmenen paikkeille.

Toinen tutkimus selvitti, mitä kustannustehokkaita keinoja lasten lihavuuden vähentämiseen voisi löytyä. Tutkimuksen mukaan ratkaisuja voisivat olla esimerkiksi sokeripitoisten juomien verotus ja standardien luominen kouluissa myytävien välipalojen ja juomien ravintosisällölle. Tutkijoiden mukaan toimenpiteet auttaisivat ehkäisemään satojatuhansia lapsia ylipainolta vuoteen 2025 mennessä.

Tutkimukset julkaistiin Health Affairsissa. 

Lähde: Time

Lue myös:

    Uusimmat