Syyttäjä: Vanhusta raa’asti pahoinpidellyt ”erittäin vaarallinen"

Helsingin käräjäoikeudessa tapon yrityksestä syytteessä olevalla 28-vuotiaalla somalialaistaustaisella miehellä on mittava rikostausta.

Helsingin käräjäoikeudessa on vireillä julma, kidutuksen piirteitä sisältävä 80-vuotiaan miehen pahoinpitelyjuttu. Jutusta on annettu välipäätös ja oikeudenkäynti jatkuu tiistaina mielentilatutkimuksen jälkeen.

28-vuotiasta syytetään jutussa muun muassa tapon yrityksestä, törkeästä ryöstöstä ja törkeästä vapaudenriistosta.

Syyttäjä vaatii poikkeuksellisesti, että 28-vuotias mies tuomitaan suorittamaan koko rangaistusaika vankilassa ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen pääsyyn.

Syyttäjä Yrjö Reenilän mukaan 28-vuotiasta on pidettävä erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle ja vapaudelle. Reenilä perustaa vaatimuksensa 28-vuotiaan aiempiin tuomioihin, erityisesti miehen tekemään tapon yritykseen toukokuussa 2011.

Puukotus 2011

28-vuotias tuomittiin 3 v 9 kk vankeuteen toukokuussa 2011 Vantaalla tehdystä tapon yrityksestä. Uhri oli tuolloin 50-vuotias niin ikään maahanmuuttajataustainen mies.

Uhri oli ollut laittamassa ruokaa asuntolan grillikatoksessa, kun paikalle tuli kolme somalialaista nuorta miestä. Uhrin mukaan nämä olivat sekaisin huumeista.

Vantaan käräjäoikeuden mukaan uhrin ja syytetyn kertomukset olivat ristiriitaisia ja osin epäjohdonmukaisia. Oikeus totesi, että riitaa oli kuitenkin ollut ja uhri oli käyttäytynyt uhkaavasti.

28-vuotias poistui paikalta hakemaan asunnostaan veitsen.

Oikeus totesi, että 28-vuotias oli ensin lyönyt uhria paksulla puukepillä niin lujaa, että uhri sai kallonmurtuman. Sen jälkeen 28-vuotias löi keittiöveitsellä kolmasti. Kaksi osui oikeaan kylkeen ja viimeinen yläselkään.

Puukotuksen jälkeen 28-vuotias jätti uhrin yksin.

Juttu eteni Helsingin hovioikeuteen, joka ei tammikuussa 2012 muuttanut tuomiota.

Vanhuksia uhreina

Miehen taustalta löytyy muitakin rikoksia. Esimerkiksi 2011 hänet tuomittiin tuttavansa pahoinpitelystä puremalla ja kotirauhan rikkomisesta. Myös tuttava sai kahakasta tuomion.

Tammikuussa 2015 mies varasti naiselta lompakon Helsingin rautatieasemalla.

Varkauksia kertyi huhtikuun loppuun mennessä kuusi ja lisäksi yksi ryöstö. Mies oli syytteessä useammastakin teosta, mutta kaikkiin ei löytynyt näyttöä.

Kolme uhreista oli rollaattorilla liikkuneita vanhuksia, joilta vietiin laukku. Yksi varkauksista kääntyi ryöstöksi, kun kävelykepin kanssa liikkunut iäkäs uhri piti kiinni laukustaan kotirapussaan. Laukku vietiin väkivalloin.

Mies vangittiin huhtikuun lopussa ja päästettiin vapaaksi heinäkuun alussa.

Pian sen jälkeen Helsingin käräjäoikeus langetti 28-vuotiaalle vuoden ja neljän kuukauden ehdottoman vankeustuomion. Tuomiosta kului vain pari viikkoa siihen, kun mies pahoinpiteli vanhuksen julmasti.

Helsingin käräjäoikeudessa on myös vireillä juttu, jossa 28-vuotias on syytteessä vuonna 2011 tapahtuneesta raiskauksesta. Siitä ei ole vielä päätöstä annettu.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja