Syyttäjä katujengijutun hovioikeudenkäynnissä: Koston kierre kuvaa täydellisesti näitä tapahtumia

Helsingin hovioikeudessa alkoi maanantaina oikeudenkäynti niin sanotussa katujengijutussa, jossa on kyse vuoden 2021 tapahtumista.

Helsingin hovioikeudessa alkoi maanantaina oikeudenkäynti Suomen ensimmäisestä niin sanotusta katujengijutusta. 

Syyttäjän mukaan kesän ja syksyn 2021 tapahtumissa oli kyse espoolaisen ja helsinkiläisen katujengin vihanpidosta, joka johti väkivaltaisuuksiin.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuoden 2022 toukokuussa 47-nimiseen helsinkiläisjengiin yhdistetyt kaksi miestä pitkiin vankeusrangaistuksiin. Heidän syykseen luettiin muun muassa Espoossa tapahtunut ampuminen ja Helsingin Kaivohuoneelle valmisteltu iskusuunnitelma. 

Molemmissa rikoksissa kohteena oli oikeuden mukaan espoolaiseen L-city-katujengiin yhdistettyjä ihmisiä.

Sai varoituksen uhkaajista

Maanantaina oikeudenkäynnissä käsiteltiin kesäkuussa 2021 tapahtunutta epäiltyä uhkailua. Syyttäjän mukaan joukko 47-ryhmään liittyviä nuoria miehiä meni pelottelemaan naista tämän kodille kostaakseen tämän läheisen tekemän puukotuksen. 

L-cityyn liitetty mies oli aiemmin päivällä puukottanut 47-ryhmään yhdistettyä miestä Helsingin Itäkeskuksessa.

Naista kuultiin oikeudessa sermin takaa. Hän kertoi saaneensa varoituksen, ettei saa avata ovea kenellekään. 

Pian naisen ovikelloa soitettiin ja ovea hakattiin. Hän kertoi pelänneensä ja pyytäneensä ystäväänsä soittamaan poliisille.

Syyttäjä katsoo, että syytetyt ulottivat koston puukottajan perheeseen. Syyttäjä Perttu Könösen mukaan tapahtumissa oli kyse koston kierteestä.

– Se kuvaa täydellisesti näitä tapahtumia, hän sanoi.

Käräjäoikeus tuomitsi aikanaan kaikki kuusi syytettyä törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Syytteessä olevista nuorista miehistä osa kiistää olleensa paikalla lainkaan. 

Puolustus on vedonnut myös siihen, ettei todisteena esitetystä videosta voi tunnistaa rappukäytävässä paikalla olijoita.

Tapahtuma peruttiin ennalta

Käräjäoikeuden mukaan väkivaltaisuudet jatkuivat vielä syksyllä 2021. Espoossa ammuttiin päin omakotitaloa, jossa olleissa bileissä oli läsnä espoolaisia.

Pääsyytetyt someräppäri Milan Jaff, 23, ja räppäri Cavallini, oikealta nimeltään Yahye Mahdi Mohamud, 28, tuomittiin asiassa tapon yrityksestä.

Käräjäoikeuden mukaan kaksikko suunnitteli myöhemmin iskevänsä ravintola Kaivohuoneelle tapahtumaan, jossa espoolaisräppäreiden oli tarkoitus esiintyä. Molemmat tuomittiin asiassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Molemmat kiistävät syytteet ja vaativat hovioikeudessa niiden hylkäämistä.

Puolustus: Ymmärretty väärin

Näyttönä suunnitelmasta oli muun muassa tilakuuntelua, jossa Jaff ja Mohamud keskustelevat asiasta. Poliisi taltioi keskustelut, ja Kaivohuoneen tapahtuma peruttiin.

Jaff, Mohamud ja heidän kanssasyytettynsä otettiin kiinni, kun he olivat matkalla Kaivohuoneen suuntaan. Käräjäoikeuden mukaan tapahtuman peruuntumisesta huolimatta syytetyt halusivat mennä paikalle näyttäytymään tarkoituksena osoittaa "ylemmyyttä" vastustajaksi koetulle espoolaisjengille ja paikalle olleille ihmisille.

Jaffin hovioikeudelle toimittamassa valituksessa sanotaan, että tilakuuntelussa tallennetut keskustelut eivät olleet vakavasti otettavaa puhetta, vaan vain uhoamista ja niin sanottua egobuustailua.

– Lisäksi tilakuuntelutallenteita on ymmärretty väärin, yksittäisiä lauseita on irrotettu kontekstista, keskustelua on ainakin yksittäisten sanojen osalta litteroitu väärin ja tallenteilta ei ole saatu selvää kaikista keskustelun osista, valituksessa sanotaan.

Lue myös:

    Uusimmat