Syyte: Vainoaja pakotti naisen nukkumaan työpaikalla ja piileskelemään – sytytti lopulta uhrin loma-asunnon tuleen

Oulun käräjäoikeudessa puidaan tapausta, jossa miehen syytetään vainonneen naista intensiivisesti yli vuoden ajan. Lisäksi tämän syytetään sytyttäneen uhrin vapaa-ajan asunnon liekkehin.

Syyttäjän mukaan mies oli ainakin runsaan vuoden ajan toistuvasti seurannut, tarkkaillut ja muuten vainonnut erästä naista pohjoispohjanmaalaisessa kunnassa vuosina 2019–2020.

Naisen kerrotaan sanoneen miehelle, ettei halua olla tämän kanssa missään tekemisissä. Vainoaminen loppui kuitenkin vasta lähestymiskieltoon.

Vainoaminen on yleisintä parisuhteissa, mutta nykyään se kohdistuu usein myös viranomaisiin 9:06
Vainoaminen on yleisintä parisuhteissa, mutta nykyään se kohdistuu usein myös viranomaisiin.

Syyttäjä: Seurasi naista kaikkialle

Valvontaa tapahtui uhrin kodin, lähipiirin ja työpaikan ympäristössä ja syyttäjän mukaan mies oli tarkkaillut uhrin auton pysäköidyn auton uhria luona jopa tunteja. Eräällä kerralla miehen syytetään seuranneen naista eräiden henkilöiden kodille ja ulkopuolella huutaen uhannut tappaa henkilöt, joiden vieraana nainen oli.

– [Nainen] on joutunut karkaamaan omasta kotoaan muutamia kertoja ja viettämään yön työpaikallaan, syyttäjä kuvailee seuraamisen seurauksia.

Valvonnan kerrotaan yltäneen jopa uhrin vapaa-ajanasunnolle Lappiin ja matkoille Helsinkiin.

Fyysisen seuraamisen lisäksi syyttäjän mukaan mies oli yhteydessä uhriin soittamalla, ääniviestein ja tekstiviestein jopa satoja kertoja joidenkin päivien aikana. Yhteydenottoja luonnehditaan painostaviksi ja uhkaaviksi. Jos nainen ei vastannut, olivat yhteydenotot laajentuneet naisen lähipiiriin.

Syytetään myös tuhopoltosta

Miehen syytetään myös sytyttäneen uhrin vapaa-ajan asunnon tuleen. Hänen kerrotaan murtautuneen asuntoon menemälle lukitsemattomalle lasitetulle ulkoterassille ja rikkomalla taloon johtaneen oven ikkunan. 

Miehen syytetään käyskennelleen ainakin olohuoneessa ja makuuhuoneessa levittäen kalusteisiin moottoribensiiniä ja sytyttäen ne palamaan.

Palo ei päässyt kehittymään täyden palon vaiheeseen happivajeen vuoksi, mutta talon sisätilat tuhoutuivat käyttökelvottomiksi. Seurauksena oli satojen tuhansien eurojen vahingot.

Syyttäjä piti mahdollisena, että toisissa sääolosuhteissa palo olisi voinut levitä noin sadan metrin päässä sijainneisiin muihin asuin- ja talousrakennuksiin.

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään puolen vuoden ehdollista vankeutta. Mies kiistää osan syytteistä.

"Tiina"joutui entisen kumppaninsa vainoamaksi ja lähestymiskiellon hinnaksi tuli satoja euroja 3:17
"Tiina" joutui entisen kumppaninsa vainoamaksi ja lähestymiskiellon hinnaksi tuli satoja euroja – muutaman kuukauden määräajan rauetessa vainoaminen alkoi jälleen.

Lue myös:

    Uusimmat