Syyhypunkki piileskelee myös puhtaassa sängyssä – tunnista oireet!

Inhottava syyhypunkki elää keskimäärin 2–3 vuorokautta, mutta lisääntyy nopeasti. Naaras kaivaa ihon pintakerrokseen käytäviä, joiden päissä punkit asuvat ja munivat. Ihminen huomaa otuksen yleensä iltaisin kutisevista näppylöistä.

Syyhypunkki on ihmisessä asuva loinen, joka kaivaa ihon pintakerrokseen pieniä käytäviä.

Ihminen huomaa tartunnan yleensä vasta 3–6 viikon jälkeen, kun iholle ilmestyy etenkin iltaisin kutiavia näppylöitä tai pieniä rakkuloita, jotka sijaitsevat sormissa, ranteissa, nilkoissa, kainaloissa ja jalkaterissä. Myös kainalot, vyötärön alue ja penis ovat yleisiä näppylöiden sijaintipaikkoja.

Syyhypunkin hoito

Syyhypunkki tarttuu ihmisestä toiseen sekä vuoteiden välityksellä että pitkäaikaisen kosketuksen avulla. Jos perheestä löytyy tartuntatapaus, on koko perhe hoidettava ja sänkyvaatteet puhdistettava perusteellisesti: ne on pestävä ja lämpökäsiteltävä esimerkiksi saunan lauteilla tai pakkasessa.

Ihon hoitamiseen löytyy apteekista erilaisia aineita, mutta sen lisäksi punkit on kaivettava esiin pienen neulan avulla.

Punkki löytyy parhaiten sen kaivamien käytävien päästä. Pieninä, mustina pisteinä näkyviä otuksia löytyy yleensä noin 10–30, mutta pienillä lapsilla ja vanhuksilla määrä voi olla jopa suurempi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja