Mainos

Syrjintälautakunta: Asuntoja ei saa jakaa romaniyhteisön mielen mukaan

Syrjintälautakunta on kieltänyt käytännön, jossa vuokra-asuntojen jakamisesta romaneille päätetään yhdessä romaniyhteisön edustajan kanssa.

Lautakunnan mukaan tapa on vastoin perustuslakia, jonka mukaan suomalaisilla on oikeus valita vapaasti asuinpaikkansa. Lisäksi rikotaan hallintolakia, jonka perusteella viranomaisten on kohdeltava tasapuolisesti asiakkaitaan.

Päätöksessä otettiin kantaa Järvenpään kaupungin toimintaan. Kaupunki lopetti yhdyshenkilön käytön helmikuun alussa, mutta vähemmistövaltuutetun mukaan vastaavasta toiminnasta tulee yhteydenottoja myös muilta paikkakunnilta.

Käytännöstä kanteli vähemmistövaltuutetulle vuokra-asuntoa hakenut pariskunta, joista toinen on romani ja toinen valtaväestöön kuuluva. Kaupungin omistaman Järvenpään Mestariasunnot Oy:n asiakaspalvelussa paria pyydettiin allekirjoittamaan paperi, jonka mukaan romaniyhdyshenkilö saa olla mukana asukasvalintaa koskevassa kokouksessa.

Kantelija kertoo jääneensä siihen käsitykseen, ettei hakemusta oteta käsittelyyn ilman suostumuksen allekirjoittamista.

Järvenpää halusi välttää yhteenottoja

Järvenpää perusteli käytäntöä sillä, että se ehkäisee jo ennalta romanien keskinäisiä kahinoita. Kaupungin mukaan romanien asumisessa oli ollut erityisen paljon ongelmia ennen yhdyshenkilön valitsemista.

Romanikulttuurissa huonoissa väleissä olevien konflikteja pyritään välttämään ns. väistämisvelvollisuudella, joten tulevat naapurit määrittävät paljon asuinpaikan valintaa.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on jo aiemmin katsonut, että asukasvalinnan tekeminen väistämisvelvollisuuden perusteella on vastoin lakia.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.