Syömishäiriö iskee myös poikiin: Näin moni kantaa huolta lihaksistaan

Keskimäärin joka kymmenes syömishäiriö iskee mieheen. Teinipojista moni on ahminut tai oksentanut ruokaa.

Bostonin lastensairaalan tutkijoiden mukaan 18 prosenttia teinipojista kantaa suurta huolta painostaan ja fysiikastaan. Huolet saattavat johtaa syömishäiriöiden syntyyn.

Selvitystä varten analysoitiin vuosien 1999 ja 2011 välillä annettuja tutkimusvastauksia, joissa teini-ikäiset miehenalut kertoivat esimerkiksi huolistaan kehoonsa liittyen. Kysymyksiin vastasi 1-3 vuoden välein yli 5000 poikaa, kertoo Pentagon Post.

Vastanneista 31 prosenttia oli joskus ahminut tai oksentanut ruokansa. Ahmiminen ja oksentelu kuuluvat bulimian oireisiin.

Yhdeksän prosenttia vastanneista teineistä oli huolissaan lihaksikkuudestaan ja kaksi prosenttia oli paitsi huolissaan, myös käyttänyt esimerkiksi steroideja tullakseen lihaksikkaammaksi. Kuusi prosenttia pojista oli huolissaan lihasten lisäksi painostaan.

Joka kymmenes syömishäiriö iskee mieheen

Selvitystä tehdessään tutkijat havaitsivat, että syömishäiriöt olivat usein yhteydessä muihin epäterveisiin tapoihin, kuten huumeiden tai alkoholin käyttämiseen.

Keskimäärin joka kymmenes syömishäiriö iskee mieheen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on kymmenen miljoonaa miestä, joiden elämään syömishäiriö vaikuttaa jossain vaiheessa.

Syömishäiriöliitto.fin mukaan anoreksia ilmenee syömisen välttämisenä, säännöstelemisenä ja pakonomaisena liikkumisena. Nämä oireet yhdessä johtavat painon putoamiseen. Bulimiaa sairastava saa ahmimiskohtauksia, joiden jälkeen sairastunut yrittää päästä ahmimastaan ruoasta eroon esimerkiksi oksentamalla.

Selvitys julkaistiin JAMA Pediatrics-lehdessä. Kuvan henkilö ei liity artikkeliin.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat