Syntyikö lapsi keskosena? Tältä hänen tulevaisuutensa saattaa näyttää – ainakin tutkijoiden mukaan

Pikkukeskoset pärjäävät aikuisena hyvin. Osalla kuitenkin on terveysongelmia. 

Erittäin pienikokoisena syntyvillä keskosilla on paljon terveysongelmia, jotka vaikeuttavat tavallista elämää. Tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella suuri osa pikkukeskosista elää aikuisena täysipainoista elämää, mutta osalla on silti ongelmia, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Jama Pediatrics -lehden julkaisemat tulokset perustuvat sadan erittäin pienikokoisena syntyneen ja 90 täysiaikaisena syntyneen 29–36-vuotiaan vertailuun.

Osallistujat olivat saavuttaneet samanlaisen koulutustason, heillä oli hyviä ihmissuhteita ja perhe riippumatta siitä, olivatko he syntyneet pikkukeskosina vai normaaliaikaisina. Useita eroja kuitenkin löytyi, sillä pikkukeskosista selvästi useammat olivat työttömiä, he saivat vähemmän palkkaa ja monet kokivat itsetuntonsa heikoksi.

Lisäksi heistä monet kärsivät terveysongelmista. Verrattuna normaalipainoisena syntyneisiin myös useammat olivat sinkkuja ja lapsettomia. Heistä myös useampi kertoi olevansa homo- tai biseksuaali.

Esimerkiksi alkoholiongelmat ja päihteiden käyttö olivat pikkukeskosilla harvinaisempia kuin normaaliaikaisena syntyneillä.

Pikkukeskosten määrä on kasvanut huomattavasti tehohoidon kehittymisen ansiosta. Suomessa syntyneistä noin 6 prosenttia on keskosia ja alle prosentti pikkukeskosia. Pikkukeskosiksi kutsutaan alle 1,5-kiloisia vauvoja. Pikkukeskosilla on monenlaisia neurologisia ongelmia, minkä lisäksi heillä on lisääntynyt riski aikuisiän pitkäaikaissairauksiin kuten osteoporoosiin, diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin. 

Kaikki, mitä olet halunnut tietää lasten kasvattamisesta – yhdellä videolla:



Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat